Virve Rosti, nainen voimissaan
Puheenaiheet
Virve Rosti, nainen voimissaan
Virve Rosti aloitti uransa teini-ikäisenä. Yli 40 vuotta myöhemmin hän on entistä kovemmassa iskussa. Naisista, miehistä ja seksistä hän puhuu varmemmalla suulla kuin koskaan.
Julkaistu 11.12.2015
Apu

Arkuudesta häntä ei ainakaan voi syyttää. Virve ”Vicky” Rosti on esiintynyt siitä asti, kun hän voitti 15-vuotiaana Suomen iskelmälaulumestaruuskilpailut. Vuosi oli 1974, ja voitto johti saman tien kesäkiertueelle Dannyn kanssa.

Seuraavana vuonna julkaistiin ensisingle Siinä ruutia on kun rakastun, jonka b-puolesta Kun Chicago kuoli tuli kestohitti. Sitä Virve Rosti saa esittää vieläkin.

Hän oli ensilevyn aikaan 16-kesäinen tyttö. Seuraavana vuonna hänen suuri hittinsä oli singlenä julkaistu Tuolta saapuu Charlie Brown ja samana vuonna julkaistun 1-2-3-4 Tulta! -albumin listamenestykseksi nousi Näinkö aina meille täällä käy.

Nyt hän on pitkän uran laulajana tehnyt 57-vuotias nainen, lavalla täyttä ruutia. Esiintyessään hän täyttää koko estradin ja sytyttää yleisönsä. Se nähtiin muutama viikko sitten muun muassa Espanjassa, Fuengirolan Fuge Festissä.  

Tämänsyksyisessä Vain elämää -tv-ohjelmassa Virve Rosti täytti ruudun joka tulkinnallaan ja löi ällikällä lapsiensa ikäiset Sannin ja Antti Tuiskun

Hän hämmästyttää sanomalla olleensa teini-ikäisenä kaikkea muuta kuin varma esiintyjä. Ulkonäköpaineet olivat kovat, ja jokainen finni naamassa tuntui vuoren kokoiselta.

– Ihailen 22-vuotiasta, tämän ajan naista Sannia, hänen lahjakkuuttaan ja määrätietoisuuttaan. Oman urani alussa koin ristiriitaa siinä, että minulla oli kova halua esiintyä, mutta samalla kaikki vartalon muutokset aiheuttivat epävarmuutta. Tahtoni oli kovempi kuin itsetunto, ja olin paljon nykyistä alttiimpi arvostelulle.

Teini-ikäinen Virve Rosti fanitti Dannya ja Kirkaa, eikä aavistanut, että hänestäkin tulee tähti.

Hyvä parisuhde ja läheiset välit lapsiin ovat Virve Rostin voimavara. Tasapaino näkyy myös hänen esiintymisessään.

Pitkä matka on takana tähän päivään, jolloin Virve Rostin voi perustellusti sanoa kuuluvan eturivin artisteihimme. 

Viime vuosien tasapainoon ja menestykseen on vaikuttanut osaltaan hänen avokumppaninsa, kitaristi Ari ”Nude” Kaasalainen. Neljä vuotta kestänyt suhde alkoi vaivihkaa, sitten ”sattui naksahtamaan”. Naksahtaminen ei ollut kertaluonteista.

Virve Rosti on sanonut, että hänen ikäisillään miehillä on aina jokin kremppa tai känkkäränkkä. Siksi pitää ottaa nuorempi ja kouluttaa hänet.

– No, Ari on 16 vuotta minua nuorempi, eikä se vaikuta mihinkään muuhun kuin siihen, että pysynpähän nuorekkaana! Ikäero ei sinänsä merkitse meille mitään, mutta aina se tuntuu olevan ihmettelyn aihe. Ehkä se johtuu siitä, että ikäiseni nainen ei enää saa lapsia, mutta tämä asia tehtiin selväksi heti suhteemme alussa.

Hän sanoo musiikkialan pitävän heidät miehensä kanssa samanmielisenä ja viittaa naiskollegoihinsa Suomessa ja ulkomailla.

Madonna, Katri Helena, Marion Rung, heillä kaikilla on nuorempi elämänkumppani. Tiivis kimppa Arin kanssa kestää yhteisen työnkin. 

Naisen eri ikävaiheita miettiessään Virve Rosti sanoo, että seksuaalisuus muuttaa muotoaan vuosikymmenien mittaan.

– Aluksi se oli uutta ja jännää sähellystä ja vasta 30-vuotiaana aloin nauttia seksistä. Ehkä naisen seksuaalisuus on huipussaan juuri 30–40-vuotiaana, mutta ei se ole vieläkään mihinkään kadonnut. Nyt tiedän mitä tahdon ja mikä toimii, ja siihen vaikuttaa valtavasti itsetunto.

Turhaan ei sanota, että aivot ovat suurin sukupuolielin.

Iso muutos tytön elämässä on kuukautisten alkaminen, mistä kasvu kohti naiseutta lähtee. Virve Rostilla on oman äitinsä kanssa läheiset, luottamukselliset välit, mutta ajan hengen mukaisesti kuukautisista ei liiemmälti puhuttu.

– Ensimmäiset kuukautiset olivat hämmentävä kokemus. Omille tyttärilleni olen järjestänyt siinä vaiheessa erityisen kahdenkeskisen hellittelypäivän, olemme menneet syömään ulos ja shoppailemaan. Heistä on kasvanut lämpimiä, ihania naisia, jotka tuottavat hyvää mieltä äidilleen. 

Tyttöjä ja poikia, naisia ja miehiä miettiessään Virve Rosti sanoo, että kasvatuksen painotuksista viis, lapsen sukupuoli näkyy jo pikkulapsissa.

– Tytöt tykkäävät nukeista, pojat autoista, ja teini-iässä tyttöjä kiinnostavat meikit ja muoti. 

Jos kuukautisten alku on iso muutos, vielä valtavampi myllerrys naisen elämässä on ensimmäisen lapsen syntymä. 

Virve Rosti oli 22-vuotias, kun hänen esikoisensa Antti syntyi. 27-vuotiaana hänellä oli jo kolme lasta, Antin jälkeen syntyneet Eeva ja Ella. Vain vuotta ennen kuopuksensa maailmaantuloa hän oli menettänyt 28-viikkoisena syntyneen lapsensa, perheen muistoihin enkelilapseksi jääneen.

Virve Rosti omistautui perhe-elämälle ja äitiydelle kymmeneksi vuodeksi. Lupaavasti alkanut ura oli jäissä ne vuodet, mutta valinta oli vapaaehtoinen ja lapset toivottuja. 19-vuotiaana solmittu avioliitto lasten isän Jussi Tukian kanssa oli eliniäksi solmittu, mutta toisin kävi.

Lisääntymisiässä oleva nainen on Virve Rostin sanoin varattu kaikkea muuta kuin itseään varten.

– Nainen ei saa omistaa omaa vartaloaan, hänen sisäänsä työnnytään, hänen sisällään kasvaa uusi elämä, ja hän ruokkii sisältään tullutta. Minusta tuli kuitenkin äitiyden myötä pehmeämpi ja herkempi.

1970-luvun tytöstä tuli aikuinen nainen 1980-luvulla. 

Vain elämää -ohjelmassa Virve Rosti näytti, miten täys­verinen esiintyjä hän on. Hän ihastutti kollegansa ja yleisön heittäytymällä eri musiikkilajeihin neljän vuosikymmenen ammattitaidolla. 

Vahva, itsenäinen elämänvaihe alkoi vuonna 1991, jolloin Virve Rosti, Freeman ja Kari Kuivalainen perustivat Menneisyyden Vangit -yhtyeen.

– Elin silloin merkittävää ammatillista vaihetta. Se jatkuu yhä. 

Vaikka Virve Rostin perushämäläisen äidin elämänasenne on enemmän sellainen ”ei tehrä tästä ny numeroo”, tytär ei ole sittemmin epäillyt heittäytyä ja näyttää osaamistaan. Hän on tunnettu räväkkyydestä ja rohkeista mielipiteistään, mutta samalla hän on hyvin kurinalainen ja pidättyväinenkin estradien ulkopuolella.

– Äiti on opettanut minulle työnteon ja ahkeruuden merkityksen. Välillä kadehdin miehiä, jotka voivat vain heittäytyä sohvalle ja olla tekemättä mitään. Naisille se on vaikeampaa.

Miehisessä työmiljöössään ja bändinsä pomona Virve Rosti on selvinnyt olemalla reilu ja suora.

– On tärkeää, että tarkoittaa, mitä sanoo, eikä luistele vastuustaan. Pomona minun on ratkaistava myös ikäviä asioita ja oltava päätösten takana, vaikka kuinka sattuisi.

Musiikkibisnes on ankaraa ja jopa julmaa, mutta hän ei ole koskaan käyttänyt valttikorttinaan naisellista avuttomuutta. Punapäästä ei saa blondia, vaikka hän täräyttää: 

– Tissikortin osaan kyllä välillä heittää pöytään!

Huumorintajuttomuudesta tai kainostelusta häntä ei parane syyttää.

Hyvä kunto ei ole 57-vuotiaana mikään itsestäänselvyys, Virve Rostin jäntevä vartalo on säännöllisen kuntoilun ansiota, ja keikoilla hän ihastuttaa etunojapunnerruksillaan, toinen jalka ilmassa.

– Käyn fustrassa, salilla teen taljoja, ja kävely on kivaa. Olen kotona myös hyvin tarkka siitä, mitä syömme. Kokkaus on intohimoni ja teen aina itse ruoat alusta loppuun, Valkoista viljaa ja sokeria käytämme vain harvoin.

Naisen hyvinvointi näkyy myös hänen ihossaan. Virve Rosti on leikkauttanut silmäluomensa, muuten hän hoitaa ihoaan hyvillä tuotteilla ja käy pari kertaa vuodessa kosmetologilla.

– Vältän aurinkoa, ja kesällä golfia pelatessani suojaan kasvoni viidenkymmenen suojakertoimella. Ei tulisi mieleenkään enää sellainen auringonotto kuin nuorempana, kun leuan alla pidettiin foliota rusketuksen maksimoimiseksi.

Hyvä kunto perustuu myös hyvään terveyteen, ja kiistämättä siihen, ettei Virve Rosti ole kärsinyt vaikeista vaihdevuosioireista. Niistä hän selvisi hormonilaastareilla, joita ei enää tarvitse.

– Minulla ei ollut vaikeaa murrosikää, ehkä vaihdevuodetkin ovat olleet sen takia helpot.

Ikänsä hän huomaa lähinnä aamuisin, jolloin liikkeellelähtö ei ole enää niin notkeaa kuin nuorempana, ja pitkien ajomatkojen istuminen käy työstä. Valvominenkin näkyy naamasta eri tavalla kuin kolmekymppisenä.

– Olen kiitollinen terveydentilastani. Fyysisen terveyden ohella on tärkeää, että mieli pysyy kunnossa.

Hän sanoo, että jokainen elämänvaihe on hyvä, kun saa olla terve.

Julkisen, näkyvän ammatin rinnalla Virve Rostin elämää määrittää sen vastapaino, vakaa perhe-elämä. Taannoisia syntymäpäiviään hän vietti koko perheen voimin ja kokkasi monen ruokalajin ”family dinnerin”. Illallisella olivat mukana kaikki läheiset, äiti, lapset ja viisi lastenlasta, iältään yhdestä kahdeksaan vuotta. Heille Virve Rosti on räväkkä, rokkimummi, josta mummous on kaukana. 

– Rentoudun suunnitellessani erilaisia ruokalajeja ja kokatessani, kuoriessa ja pilkkoessa. Reseptien etsiminen on hauskaa ja vie ajatukset pois aivan kaikesta muusta.

Arasta, uralleen nopeasti singahtaneesta tytöstä on kasvanut vahva nainen, joka sanoo, ettei mitään kivaa synny, jos ei ole rohkea.

– Minulla on hyvä vaisto, ja sen varassa on menty pitkälle. ●

Teksti Liisa Talvitie, kuvat Kirsi Tuura

Kommentoi »