Apu

Virtsatietulehdus on kesän kivulias kiusa


Virtsatietulehdukset yleistyvät kesällä, mutta vaivaan saa apua.
Kuvat iStock

Virtsatietulehdukset ovat yleisiä etenkin kesällä, jolloin rannalla loikoilu ja märissä uimavaatteissa oleilu pitkiäkin aikoja on tavallista.

Vastoin luuloa kylmyys tai uiminen ei silti lisää virtsatieinfektion riskiä, mutta yhdynnät voivat altistaa tulehdukselle. Se onkin syy, miksi nuorten naisten virtsatieinfektioiden määrä nousee kesäisin seksuaalinsen aktiivisuuden mukana. Lämpimällä säällä vaivaava nestehukka voi myös olla yksi virtsatietulehduksille kesäisin altistava syy. Iäkkäillä naisilla vaihdevuosien myötä heikentynyt limakalvo voi altistaa tulehdukselle.

Jos virtsatessa tuntuu kirvelyä, alavatsa jomottaa ja vessassa täytyy kulkea tavallista useammin, on kyseessä 90 prosentin varmuudella virtsatietulehdus. Virtsarakkotulehduksessa kipu tuntuu kovimmin virtsaamisen lopussa, virtsaputkitulehduksessa sen alussa. Virtsaputkitulehduksen aiheuttaja voi olla myös sukupuolitauti. Kuume ja kipu selässä tai kyljessä viittaavat munuaisallastulehdukseen, jolloin on kiiruhdettava lääkäriin.

Tulehduksen syy löytyy usein omasta kehosta. Se syntyy, kun bakteerit nousevat omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea pitkin rakkoon.

Toistuviin virtsatietulehduksiin voi saada estolääkityksen, ja tällöin hoidon saa ilman laboratoriokokeita. Ensimmäistä kertaa sairastuvan tulee käydä tutkimuksissa.

Tulehdus hoidetaan antibiootilla, ja oireet alkavat helpottaa 1–2 päivässä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Epidemiology & Infection

Julkaistu: 9.6.2018