Apu

Virpi Kätkä ratkoi tuhansien eurojen huoltajuuskiistan tällä yksinkertaisella idealla

Virpi Kätkä ratkoi tuhansien eurojen huoltajuuskiistan tällä yksinkertaisella idealla
Virpi Kätkä muistelee yhä kyynelsilmin, miten hän ei saanut tavata poikaansa seitsemään kuukauteen. Surua seurasi valaistuminen
Julkaistu: 18.4.2019

Virpi Kätkän ja Tauno "Tauski" Peltosen huoltajuuskiista Janesta ja Jamesista kesti vuodesta 2010 vuoteen 2017 ja maksoi Virpille toistakymmentä tuhatta euroa.

Pahinta oli, kun Virpi menetti Jampuksi kutsutun Jamesin seitsemäksi kuukaudeksi isälleen.

– En saanut tavata lastani lainkaan. Itkin silmät päästäni, ja sydämeni murtui, kun en saanut rakasta poikaani takaisin, Virpi sanoo kyynelsilmin.

Äidin mukaan Jamppu on ”hirveän herkkä ja kiltti”.

– Erolapsien tapaan hän on aina kaivannut ja ikävöinyt sitä vanhempaa, jonka luona ei juuri silloin ole. Hän oli kymmenvuotias jäädessään Tauskille. En tiedä, syntyikö päätös Tauskin myötävaikutuksella vai ei, mutta minulle se oli musertavaa. Yritin käydä koulun pihalla katsomassa poikaani, mutta Jamppu vain käänsi katseensa pois haluamatta edes nähdä minua. Hän ei suostunut puhumaan edes siskolleen.

Kun Jamppu yksitoista vuotta täytettyään ei ollut vieläkään palannut äidin luo, Virpin epätoivo kasvoi.

– Lohtu ja samalla ratkaisu löytyi ystävieni viisaudesta. Juttelin hyvän ystävättäreni Eeva Malinin kanssa, ja hän avasi silmäni kehottaessaan minua vastaamaan pahuuteen hyvällä, unohtamaan menneet ja antamaan anteeksi.

"Muistan ihmetelleeni, kuinka rauhalliseksi tunsin itseni"

Seitsemän pitkän kuukauden jälkeen Virpi kutsui Tauskin ja Jampun luokseen. Oli kesä 2017. Tukena oli Virpin läheinen sisar Katja Kätkä, 47.

– Istuimme tuossa parvekkeella ja pidimme puhdistavan, hyvähenkisen välienselvittelyn. Päätimme ja lupasimme yhdessä Katjan kanssa, ettemme enää puhu kenestäkään pahaa. Negatiivisuus ja riitely saa loppua nyt tähän. Tauski oli samaa mieltä, ja muistan ihmetelleeni, kuinka rauhalliseksi tunsin itseni: tässä me istumme yhdessä kahvia juoden, rikkonaisen rakas perheeni, kaiken pahan ja surun jälkeen.

Jamppu palasi äidilleen, ja vanhemmat sopivat, että lapset saavat kulkea ja mennä isän ja äidin luona miten tahtovat, toki vanhempien aikatauluja kunnioittaen.

Lue Virpi Kätkän koko haastattelu Avusta 16/2019!

1 kommentti