Mondo

Viikonloppuloma Tampereella: viehättävä puutalohotelli ja tyylikkäät saunat

Viikonloppuloma Tampereella: viehättävä puutalohotelli ja tyylikkäät saunat
Tampere on suomalaisten suosikkeja kotimaan kaupunkilomalle. Tässä neljä löytöä, jotka kannattaa pistää muistiin.
Julkaistu: 10.5.2019

Lillan Hotel

Lillan on uusi boutiquehotelli, jonka lähimmät verrokit ovat porvoolaiset Pariisin Ville ja Hotelli Onni. Niiden tavoin se on remontoitu vanhaan puutaloon. Rakennus valmistui alun perin vuonna 1929 palvelijatarkodiksi, joka tarjosi turvallisen vanhuuden piikoina työskennelleille yksinäisille naisille.

Hotelli on tehty perinteitä arvostaen. Hirsiseinää on kaivettu esiin, ja huoneita on kalustettu nykydesignin lisäksi kierrätyshuone­kaluilla. Tamperelaisuus näkyy muun muassa Tampereen puuvillatehtaan valmistamissa pyyhkeissä. Aamupalalla on tarjolla valikoituja laatutuotteita itse leivotusta saaristolaisleivästä paikallisen juustopuodin juustoihin.

Hotelli on hieman syrjässä. Rauta­tie­asemalle kävelee yli 20 minuuttia ja Keskus­torille puoli tuntia. Toisaalta ympärillä on Viini­kan nätti kaupunginosa, jossa kävellessä voi ihastella mansardikattoisia puutaloja.

2 hh noin 195–225 e. Ahlmanintie 29, lillan.fi

Lillan-hotellin huoneissa yhdistyvät ajan patina ja uutuuttaan kiiltelevät designhuonekalut.

Store of Hope

Täältä voi shoppailla hyvällä omalla tunnolla. Store of Hope on eettisen muodin verkkokauppa, jonka tavoitteena on antaa työtä köyhien maiden huono-osaisille ihmisille, kuten Nepalissa kastinsa vuoksi syrjityille naisille.

Yritys avasi viime vuonna toimistonsa yhtey­teen liikkeen, joka on on kuin muoti­putiikin ja olohuoneen yhdistelmä. Se on auki vain perjantaisin (klo 11–18). Tuotteet tehdään kohdemaissa, mutta ne on suunniteltu pohjoismaiseen makuun. Store of Hope tuo maahan myös muiden yritysten tuotteita, ja täällä voi sovittaa päälleen vaikkapa yhdysvaltalaisen Ablen eettisesti valmistettuja farkkuja.

Kyttälänkatu 1, storeofhope.com

Anna Takala (vas.) ja Eeva Valopaasi pyörittävät eettisen muodin verkkokauppaa ja kivijalkaliikettä, joka on auki vain kerran viikossa.

Kulttuuritalo Laikku

Tunnelma on keskittynyt, kun joukko esikoulu­ikäisiä värittää piirustuksiaan kieli keskellä suuta. Seuraavassa huoneessa taas hypitään tyynyjen päälle ja kontataan pitkin lattiaa.

Tampereen vanhaan kirjastotaloon avattu Kulttuuritalo Laikku on hyvä kohde etenkin lapsiperheille. Alakerrassa toimii lasten­kulttuurikeskus Rulla, jonne voi mennä leikkimään, askartelemaan tai vaikka syömään eväitä. Pääsymaksua tai ostopakkoa ei ole.

Aikuisille kävijöille löytyy nähtävää yläkerran galleriasta, jossa on vaihtuvia taide­näyttelyitä sekä konserttisali. Aulakerroksessa toimii myös rauhallinen kulttuurikahvila.

Keskustori 4, laikku.fi

Kuuma

Omavaltaisesti maailman saunapää­kaupungiksi julistautuneen Tampereen uusin ja tyylikkäin sauna löytyy aivan kaupungin ytimestä, Laukon­torin laidalta. Kuuma toimii modernissa paviljongissa, jossa on kaksi isoa saunaa sekä ravintola näköalaterassilla.

Paikka muistuttaa paljon Helsingin Löylyä. Kuuman perustajat ovatkin myös sen alku­peräisen konseptin takana. Löylyn tapaan täälläkin saunotaan sekasaunoissa uima-asut päällä. Viereiseen Ratinan suvantoon on tulossa pulahdusallas, jossa voi kastautua löylyjen lomassa. Puolentoista tunnin saunavuoro maksaa 10–15 euroa. Kuuman suomalaisiin raaka-aineisiin pohjautuvan ruokalistan takana on Sara La Fountain.

Laukontori 21, saunaravintolakuuma.fi

Kuuman terassilla kelpaa nauttia juomia saunan jälkeen.
Kommentoi »