Apu

Vihreiden puoluejohtoon kuuluva Silja Keränen epäilee saaneensa koronatartunnan: "Herättelyä tarvitaan"

Vihreiden puoluejohtoon kuuluva Silja Keränen epäilee saaneensa koronatartunnan: "Herättelyä tarvitaan"
Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, kajaanilainen Silja Keränen epäilee saaneensa koronatartunnan. Varmuutta asiasta ei ole, sillä Keräsen oireet ovat pysyneet riittävän lievinä kotona hoidettaviksi. THL suosittelee lievästi sairastavia pysymään kotona.
Julkaistu: 17.3.2020

Oireet alkoivat viime perjantaina. Silja Keräsen olo oli sillä tavalla vetämätön, kuin joskus flunssassa tai huonosti nukutun yön jälkeen. Lauantaina alkoivat hengitysvaikeudet.

– Pitää hengittää tavallista syvempään, hän selittää.

Keränen on Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Kajaanissa.

Hengenahdistuksen lisäksi Keräsellä on hieman kuumetta. Oireet sopivat hyvin koronaviruksen aiheuttamiin, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeisti perjantaina kansalaisia sairastamaan kotonaan, jos epäillyn koronatartunnan oireet eivät ole vakavia. Näin Keränen on tehnytkin.

– Tila ei ole muuttunut merkittävästi suuntaan tai toiseen lauantain jälkeen. Sen huomaa, että kun lepää, on helpompi olla. Kun pärjään kotona, lepäilen täällä, enkä lähde turhaan kuormittamaan terveydenhoitoa. Toivottavasti tämä menee ohi näin.

Alkuperästä ei tietoa

Koska Keränen on pysynyt kotona, hänelle ei ole tehty myöskään koronavirustestiä. Keränen ei tiedä, mistä on voinut saada mahdollisen koronavirustartunnan. Edellisen kerran hän liikkui muualla kuin Kainuussa helmikuun loppupuolella.

Koronaviruksen itämisajaksi, eli siksi ajaksi, joka kuluu tartunnan saamisesta oireiden ilmaantumiseen, tiedetään 2–12 vuorokautta. Jos kyseessä on koronavirustartunta, se on siis peräisin Kainuusta. Kainuussa ei kuitenkaan ole yhtään tilastoitua koronavirustartuntaa.

Osa tartunnoista jää huomaamatta siksi, ettei mahdollisia lieviä koronavirustartuntoja enää testata. On myös mahdollista, joskaan ei varmaa, että myös oireeton virustartunnan saanut voi levittää koronavirusta. Lisäksi suurella osalla koronavirustartunnan saaneista oireet näyttävät jäävän vähäisiksi, eikä tartunnan saanut välttämättä erota koronaviruksen aiheuttamaa tautia tavallisesta flunssasta.

Riskit pitää ymmärtää

Keränen kirjoitti maanantai-iltana sairastumisestaan kavereilleen rajatussa Facebook-päivityksessä. Hän kertoo Avulle pohtineensa asiaa pitkään. Koska testiä ei ole tehty, ei ole varmaa onko kyseessä koronavirustartunta. Keränen ei halua herättää huolta turhaan.

– Viime viikolla pesin käsiä tarkemmin ja vaihdoin pyyhkeitä. Mutta silti silloin oli vielä sellainen olo, ettei Kainuussa ole suurta riskiä. Se, ettei tartuntoja ole todettu, voi herättää väärää huolettomuutta. Meillä Kainuussa on kuitenkin keskimääräistä enemmän vanhempia ihmisiä ja sairastavuuskin on korkeampaa. Kirjoitin, koska herättelyä tarvitaan.

Kommentoi »