Image

Vihdoinkin hameessa on taskut!


Se, jolla on vaatteissaan taskut, on rento ja itsevarma.
Kuvat Janne Iivonen

Tyypillinen sananvaihto juhlissa kuuluu nyt näin:”Ihana mekko, näytät upealta!”

”Kiitos! Ja arvaa mitä, tässä on taskutkin!”Mekoissa on meneillään taskumuoti. Jopa juhlamekoissa on sivusaumassa pikkuiset kädensijat.

Se näyttää ilahduttavan juhlijoita melkein enemmän kuin mekon saamat kehut. He työntävät molemmat kädet syvälle taskuihin ja nostavat mekkoa kauemmas vartalosta. Ele on rento ja vapautunut. Kuten on nainen, jolla on taskut.

Kaikissa naisten vaatteissa voisi hyvin olla taskut, niin kuin on miestenkin housuissa ja takeissa, aina. Näin ei kuitenkaan ole, edes housuissa ja takeissa. Niinpä on olemassa naurettavan helppo tapa ilahduttaa naista: ompele vaatteeseen taskut.

Racked.com-sivustolla kerrotaan taskujen historiasta: 1600-luvun lopulla miesten vaatteisiin keksittiin ommella kiinteät taskut erilaisten vyölaukkuviritysten tilalle. Naiset jatkoivat pussukkalinjalla, joka sopi hyvin runsashelmaiseen rokokoomuotiin. Ranskan vallankumouksen jälkeen naisten mekot tiukkenivat, eikä pussukoita voinut enää piilottaa helmoihin. Naiset alkoivat kantaa mukanaan käsilaukkuja. Taskut eivät koskaan vakiintuneet hameisiin.

Se on poliittista. Miehen vaatteet ovat käytännöllisiä, naisten kauniita. Naisilla ei myöskään saa olla salaisia kätköjä – miesten on helppo olla itsevarmoja, sillä heillä on aina jotain takataskussa.

Taskumuoti on siis feministinen voitto. Käytännölliseksi se ei vaatteita tee: ei niiden ohutkankaisten mekkojen taskuihin voi laittaa lompakkoa tai kännykkää. Taskut ovat sitä varten, että kesken hienojen kutsujen voi painaa hartiat lysyyn, työntää kädet syvälle taskuihin ja rentoutua.

Julkaistu: 13.1.2017