Vertaisryhmistä apua kipupotilaille
Terveys ja hyvinvointi
Vertaisryhmistä apua kipupotilaille
Joka neljäs yli 40-vuotias kärsii kroonisesta kivusta. Se on syynä noin puoleen kaikista lääkärikäynneistä. Tämä kuormittaa palveluja, lisää työkyvyttömyyttä ja talousvaikeuksia sekä laskee elämänlaatua.
Kuvat
Julkaistu 9.6.2016
Apu

Kipututkija, dosentti ja työterveyslääkäri Helena Mirandan mukaan nykyisin tiedetään, että kipu on 100-prosenttisesti aivojen tuottamaa. Se on kuitenkin aina totta.

– Keskushermostolla on iso rooli: kipukokemus voi jäädä sinne päälle, vaikka alkuperäinen kudosvaurio olisi parantunut, hän sanoo.

Kipupotilaiden hoito on pitkään perustunut pitkiin sairauslomiin, lääkkeisiin ja magneettikuvauksiin, joilla tilanne ei tunnetusti korjaannu.  

Miranda ja hänen kollegansa, työterveyslääkäri Marjatta Reilimo, loivat vaihtoehdoksi kivunhallinnan vertaisryhmät. Ensimmäinen ryhmä aloitti kevättalvella Työterveys Helsingissä.  

Kuusi kertaa kokoontuvissa ryhmissä rakennetaan selviytymisen kivijalkaa kivunhallinnan keinoista, vertaistuesta ja halusta oppia uutta.

– On mahdollista elää omanlaistaan elämää kivusta huolimatta. Oivallus vapauttaa ja vie eteenpäin, mutta ei ole helppo.  

Miranda perustaa näkemyksensä myös omiin kipukokemuksiinsa. Alkuvuodesta ilmestyi hänen kirjansa Ota kipu haltuun, jota käytetään vertaisryhmien työkirjana.

Uuden vertaisryhmämallin toivotaan laajenevan työterveyshuollon ja terveysasemien kipupotilaiden hoitomalliksi kautta maan. Hanke on Työsuojelurahaston tukema.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »