Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Matkailukolumni

Vastuullinen matkailija: Paljon matkaileva ihminen voi usein käyttää tietojaan muiden iloksi ja hyödyksi

Kun matkailee paljon, kasvattaa usein samalla tietojaan monista asioista. Fiksu reissaaja voi tehdä omilla kotikulmillaankin muiden matkailusta entistä mukavampaa, pohtii kolumnisti Ville-Juhani Sutinen.

14.8.2024 Mondo

Käydessäni taannoin Turussa työasioissa kävelin rautatieasemalta keskustaan päin. Edelläni kulki kaksi saksalaista matkailijaa, jotka olivat rinkkoineen ja rentoine olemuksineen selvästikin lomareissulla.

Liikennevaloissa he selasivat Google Mapsia ja pohtivat, mihin menisivät syömään. Satuin kuulemaan keskustelun, ja hetken mielijohteesta kerroin heille, että parin korttelin päässä sijaitsee Tähtibaari – ehta suomalainen ravintola, joka on toiminut vuosikymmeniä samalla paikalla.

Saksalaiset innostuivat ja kääntyivät Puutarhakadulle. Minä jatkoin keskustan suuntaan.

Tähtibaari on turkulainen instituutio. Ulkomaisen matkailijan voi kuitenkin olla vaikea löytää sitä ilman meidän asiakkaiden antamia suosituksia.

Matkailun Vastuullisuutta pohdittaessa mietitään tavallisesti, mitä me voimme tehdä muissa maissa vieraillessamme. Mutta voimmeko tehdä jotain myös kotimaassamme ja tänne saapuvien hyväksi?

Ainakin on mahdollista jakaa paikallistietämystä, sillä paikallinen on usein vastuullista. Jos itse reissaisin kaupungissa, jota en tunne, olisin iloinen, että ohikulkija neuvoisi minut Tähtibaarin kaltaiseen paikkaan.

Tähtibaari on turkulainen instituutio, joka näyttää siltä kuin se olisi rakennettu Aki Kaurismäen elokuvaa varten. Se tarjoaa aidonkarheita suomalaisruokia, kuten janssoninkiusausta, tillilihaa ja nakkikastiketta.

Kansainvälisten ketjupaikkojen sijaan Tähtibaari on täysin paikallinen. Tämä myös tarkoittaa, ettei sillä ole isoja mainoksia tai englanninkielisiä kotisivuja, jolloin matkailijoiden voi olla vaikea bongata sitä.

Paljon matkailleet ihmiset osaavat usein ottaa muiden matkailijoiden tarpeet huomioon. He ovat arkipäivän oppaita, jotka jakavat kernaasti tietojaan.

Olen monilla matkoilla löytänyt vastaavia paikkoja tai ymmärtänyt maiden erityisiä tapoja nimenomaan paikallisten vinkkien ansiosta. En olisi koskaan syönyt Shanghain parhaassa kasvipohjaista jäljitelmäkalaa tarjoavassa ravintolassa, ellei Kiinassa asunut kollegani olisi vienyt minua sinne. Ja jollei amerikansuomalainen tuttavani olisi kertonut asiasta, en olisi tajunnut, että vesipulan takia San Franciscon ravintoloissa ei tuoda vesikannua pöytään kuin pyydettäessä.

Paljon matkanneet ja ulkomailla asuneet ihmiset osaavat usein ottaa muiden matkailijoiden tarpeet huomioon sekä kotimaassa että ulkomailla. He ovat arkipäivän oppaita, oman elämänsä matkaoppaita, jotka jakavat kernaasti tietojaan. Matkailun vastuullisuus kasvaa tällaisten ihmisten kautta.

Tärkeintä on heittäytyä puheisiin vierailijoiden kanssa, tapahtui se sitten junassa, baarissa tai vaikka kadulla.

Monet vastuullisuuden tukitoimet Suomessa jäävät valtion, yritysten ja erilaisten järjestöjen varaan. Mutta myös yksilö voi tehdä kaikenlaista.

Hauskimpia asioita on paikallisen kielen tai arjen hyödyllisten asioiden avaaminen tapaamilleen reissaajille. Tärkeintä on heittäytyä puheisiin vierailijoiden kanssa, tapahtui se sitten junassa, baarissa tai vaikka kadulla.

Airbnb:ssä voi asunnon ohella tarjota nykyään palveluita. Sellaisia ovat esimerkiksi paikalliset kävelykierrokset tai alueen ruokaperinteisiin pohjaava illallinen. Ne ovat hyvä tapa näyttää matkailijoille suomalaista elämää ja kulttuuria.

Verkossa toimii myös useita sivustoja, joissa voi antaa arvioita oman seudun palveluista tai kertoa vinkkejä turisteille. Jos tietää kotikulmiltaan hyvän yrityksen, jonka palveluita matkailijat eivät liiemmin tunne, kannattaa käydä lisäämässä vinkki sivustolle. Mitä enemmän suosituksia paikka saa, sitä useampia se tavoittaa.

Näin näyttää käyneen nyt myös Tähtibaarille. Yhdellä paikallisvinkkien sivustolla Nicelocalilla ravintola on saanut jo yli 60 arvostelua, ja asiakkaiden antamien tähtien keskiarvo on 4,3/5. Viimeisin kommentti on saksankielinen ja kuuluu suomennettuna: ”Kunnollista kotiruokaa ja tyypillisiä suomalaisia ruokia.” Täydet viisi tähteä.

En tiedä, onko kommentin ja nuo tähdet laittanut nimimerkki Bernhardt toinen tapaamistani saksalaisista, mutta ainakin hän on löytänyt juuri oikeaan paikkaan.

Kirjailija Ville-Juhani Sutinen pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt