Apu

Vastuu palovaroittimista halutaan siirtää asukkaalta rakennuksen omistajalle – nyt joka viides asunto ilman varoitinta

Vastuu palovaroittimista halutaan siirtää asukkaalta rakennuksen omistajalle – nyt joka viides asunto ilman varoitinta
Palovaroitin on tehokas ja edullinen apuväline estämään palon leviämistä alkua pidemmälle. Silti Suomessa joka viides asunto on ilman toimivaa palovaroitinta.
Julkaistu: 27.9.2022

Onko kotonasi tarpeeksi palovaroittimia ja toimivatko niiden patterit vielä? Jos vastaus molempiin on kyllä, hyvä. Kaikilla ei näin ole. Arvioiden mukaan palovaroitin puuttuu joka viidennestä asunnosta.

Asuinrakennusten tulipaloissa ilman palovaroitinta olevat asunnot ovat ikävän hyvin edustettuna: pelastustoimen onnettomuustilastojen mukaan lähes joka toisessa hälytystapauksessa asunnossa ei ole ollut toimivaa palovaroitinta. Erityisesti kerros- ja rivitaloissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen.

Nyt hallitus esittää, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus siirrettäisiin asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Lähes joka toisessa hälytystapauksessa asunnossa ei ole ollut toimivaa palovaroitinta.

Sisäministeriö tiedottaa, että palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuuden muutosten tavoitteena on sääntelyn selkeyttäminen ja velvoitteiden nykyistä parempi toteutuminen. Lausuntokierroksella palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvoitteen muutosta kannatettiin laajasti.

Velvoitteen muutokselle esitetään kahden vuoden siirtymäaikaa, jotta rakennuksen omistajat voivat suunnitella, miten asiat käytännössä järjestettäisiin.

Pelastuslaitos hälytetään vuosittain 3 000 asuinrakennuksessa syttyneeseen tulipaloon.

Kommentoi »