Vappu Pimiä: Mökkireissut ovat pelastaneet avioliittomme
Puheenaiheet
Vappu Pimiä: Mökkireissut ovat pelastaneet avioliittomme
Vappu Pimiä juontaa, kokkaa, kirjoittaa, opastaa maajusseja rakkauden tielle – ja kasvattaa kahta tytärtään miehensä Teemun kanssa. Julkisuus on Vapun työtä, se on ihanaa, mutta vaatii lapsiltakin paljon. Vaikka perhearjen ja työn yhdistäminen itkettää välillä, kotoa löytyy aina tuki.
25.9.2017
 |
Apu

Kello ei ole vielä edes puoltapäivää, mutta Vappu Pimiä, 39, on jo ehtinyt ennen meikkaustuoliin istumistaan viedä pienet tyttärensä hoitoon, käydä vesijuoksemassa ja hoitaa kuntoaan fustra-metodin tahtiin. Joillain ihmisillä on yksinkertaisesti enemmän tunteja vuorokaudessa, ja Vappu tuntuu kuuluvan heihin.   – Äläs nyt, juuri pillahdin palaverissa itkuun, koska olen niin väsynyt. Mutta kaikki tietävät, millaista on kroonisesti univajeisten äitien väsymysitku. Vartin jälkeen kaikki on taas hyvin, Vappu kertoo. Niinpä Maajussille morsian -ohjelmaa juontava Vappu oli heti innoissaan, kun häntä pyydettiin mukaan amorin apuriksi jo vuosia pyörineeseen sarjaan. – Tein ensimmäiset kuvaukset helmikuussa, ja heti kun Tanssii tähtien kanssa -finaalilähetys loppui huhtikuussa, olin seuraavana aamuna tien päällä viemässä kirjeitä sulhasta tai morsianta etsiville. Viimeiset jaksot kuvataan vasta lokakuussa, hän kuvailee pitkää tv-tuotantoa. Maajussille morsian -sarjaa ennen Vappua juonsi vuosikaudet Miia Nuutila ja ensimmäisen kauden Mia Halonen, joten juontajan vaihdos sai monet fanit takajaloilleen. – Ymmärrän sen hyvin, koska molemmat ovat tehneet työnsä erinomaisesti. Mutta nämä asiat eivät ole meidän käsissämme enkä yritä korvata ketään. Tulin mukaan omana itsenäni. Kun sarja alkoi pyöriä ruudussa, kritisoijat yllättäen hiljenivät. – Ajattelin jo, että tässä on jotain outoa, kun en kuule yhtään poikkipuolista sanaa. Jopa Twitterissä kaikki oli positiivista! Se oli omituista, koska lähtökohtaisesti tämä on ammatti, jossa saa aina myös negatiivista palautetta. Kaikkia ei voi miellyttää, eikä pidäkään.

Arviointiin Vappu on jo ehtinyt tottua viidentoista vuoden aikana, jonka hän on viettänyt ruudussa eri ohjelmia juontaen. – Uskallan ehkä siksi sanoa myös, että esiintyjä on huono, jos hän on kaikkien mielestä ihana. Persoonan pitääkin herättää keskustelua. Lopulta Vappu sai kaipaamansa kritiikin myös maajussien suhteen. – Menin juontamaan radio Novalle ohjelmaani, ja sinne tuli viesti, että menit sitten pilaamaan Maajussille morsian -ohjelman. Olin ihan että jes, tulihan sieltä se negatiivinen palaute, Vappu nauraa hersyvästi. Ulkonäköpaineitakaan ensi vuonna 40 täyttävä Vappu ei enää jaksa miettiä. – Eihän oman ulkonäön arvostelu koskaan kivalta tunnu, mutta olen tottunut siihen. Sekin kuuluu tähän ammattiin, vaikka toki sellainen nimetön huutelu on lisääntynyt vuosien varrella sosiaalisen median vuoksi. Ihmiset kokevat, että heillä on oikeus sanoa mielipiteensä ääneen. Ennen niitä on lausuttu ääneen kotisohvalla. Nyt ne pitää huutaa julki. Vaikka se ei ole hyväksyttävää, tämä on ammatinvalintakysymys. Pikkaisen pitääkin olla paksumpi nahka.

Vapulla on jatkuvasti tuhat rautaa tulessa. – Totta kai olen välillä väsynyt, mutta en häpeä myöntää sitä, että olen työnarkomaani. Tykkään vain niin paljon tehdä erilaisia projekteja

Kun Vappu halusi nuorempana uida oikein syvissä vesissä, hän tapasi googlata itsensä noin vuoden välein. – Nyt en ole tehnyt sitäkään hetkeen. Viimeksi kun kävin, jossain keskusteltiin, että Vappu on laittanut silikonirinnat. Silloin nauroin miehelleni Teemulle, että eipähän tarvitse enää kenenkään miettiä moista, se oli aika ennen lapsia, juontaja kertoo ja purskahtaa taas ominaiseen valloittavaan nauruunsa. Vapusta tuli koko kansan Vappu, kun hän alkoi juontaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa vuonna 2009. – Silloin sitä katsoivat kaikki! Sen jälkeen minut tunnistivat kadulla ihan kaiken ikäiset lapsista mummoon. Se oli urani käännekohta. Sain viisi haastattelupyyntöä päivässä ja olin niin lapsellinen, että kuvittelin miten jokaiseen pitää vastata kyllä. Kun Vappu oli hiljattain pois ruudusta puolitoista vuotta ja teki pelkkää Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmaa, ihmiset myös reagoivat häneen radikaalisti vähemmän. – Telkkarin voima on aikamoinen. Nyt taas kadulla tullaan halaamaan, kertomaan kuulumisia ja ottamaan kuvia. Mutta en häiriinny siitä, vaan näen asian niin, että nämä ihmiset maksavat minun palkkani. Yleisö on minun työnantajani.

Kun Maajussille morsian alkoi, Vappu vieraili ympäri Suomea jokaisen rakkautta etsivän luona. Heti ensi metreillä tunteet nousivat pintaan myös juontajalla. – Kun vein ensimmäiset kirjeet Jarin luo Leivonmäelle, minua alkoi itkettää. Ihmiset avaavat sydämensä niissä kirjeissä täysin tuntemattomalle ihmiselle, ja he kirjoittavat niin kauniisti. Minusta siinä on jotain tosi ihanaa. Rakastuminenhan on pelottavaa ja moni pelkää. Siksi moni ei edes uskalla rakastua, koska he pelkäävät haavoittumista. Myös tässä on mukana sellaisia tyyppejä. Sarjassa puolisoa etsivät ovat kiitelleet Vappua tämän läsnäolosta. – Siitä on tullut tosi hyvä mieli. Elän prosessissa mukana heidän kanssaan, koska tällainen minä olen: utelias ja rakastan kuulla ihmisten elämäntarinoita. Yritän olla tukena ja saada osallistujat sellaiseen mielentilaan, etteivät he koko ajan muista olevansa kameroiden edessä. Vappu myös on hämmästynyt tiloilla käydessään siitä, kuinka paljon maaseudulla tehdään töitä. – Ei ole ihme, että maalla ollaan yksinäisempiä, sillä maatilan pyörittäminen vie aikaa aamusta iltaan. Se on minusta ihailtava ammatti kaiken kaikkiaan. Ei siinä paljon ehdi kumppania välttämättä etsiä, kun paiskii vaan hommia. Eikä eläimiä voi jättää koskaan itsekseen ilman lomittajaa. Yksinäisyys ja kaipuu toisen ihmisen lähelle toistuu ohjelmassa tämän tästä. – Lopulta sillä ei ole mitään väliä, mitä teemme työksemme. Kumppanuus on sitä, että haet ihmistä, joka tulee kanssasi jakamaan arkea. Jonkun, jonka kanssa voi jutella vähän päivän asioista ja saa lovee kun tarve vaatii! Ei se sen kummallisempaa ole.  Rakkaus on ihmisen perustarve, Vappu Pimiä tietää. – Kun pitkään yksin ollut ihminen rakastuu, pian hän ihmetteleekin, kuinka on voinut koskaan elää ilman rakkautta. Koska edellisellä tuotantokaudella maajussit jäivät ilman rakkautta, Vappu vannoi heti alkumetreillä tekevänsä kaikkensa, että tällä kertaa sitä löytyy. – Se oli missioni! Päätin, että nyt täytyy saada sutinaa hommaan. Olikin ihana huomata parien ensitapaamisella Haikon kartanossa, miten siellä oli sähköä ilmassa. Kyllä sen ihan aistii. Sarjan sinkut olivat myös vakavin aattein liikenteessä. – Heistä huokui, että kumppani todella halutaan löytää. Kenelläkään ei ollut sellaista meininkiä, että mä nyt vähän tulen pyörimään tähän tv-ruutuun.

Vappu ostaa perheelleen lihat suurissa erissä suoraan tuot­tajilta, oli kyse lampaasta tai lehmästä. – Heiltä saan sellaisia ruhonosia, joita en löydä kaupasta.  Haluan myös tukea pientuottajia.

Vapun kotona rakkaudesta huolehtii tiivis perhe, johon kuuluvat toimitusjohtajana työskentelevä Teemu ja tyttäret Viola, pian 5, ja Selma, 2.  Koska Vappu jakaa avoimesti hetkiä elämästään sosiaalisessa mediassa, videoissa ja valokuvissa vilahtelevat myös lapset. Ihmiset myös ovat Vapusta todella kiinnostuneita, sillä kuvat ja videot saavat usein tuhansia tykkäyksiä ja katselukertoja. Keskimäärin Vappua seuraa päivittäin Instagramissa 15 000 ihmistä. – Touhotan siellä menemään ilman meikkiä ja näytän, kun lapsi saa raivareita. Eli näytän elämääni sellaisena kuin se oikeasti on. Joskus sanon suoraan, että olen helvetin väsynyt. En yritä olla mitään muuta kuin mitä olen tai silotella, kuinka ihanaa kaikki on. Tyttäriensä kasvoja Vappu ei näytä julkisesti koskaan. – Siitä pidän kiinni. Viola tosin haluaisi koko ajan kokeilla Snapchatin eläinfilttereitä ja kyllä he ovat jo kysyneet, mikseivät saa katsoa kameraa kohti. Mutta lähetämme kasvokuvia sitten vaikka mummille.  Vapun mukaan lapsista tulee kasvokuvia julkisuuteen vasta sitten, kun tytöt ovat tarpeeksi vanhoja. Silloinkin he saavat itse päättää asiasta. Mikäli Vappu olisi nuorempi, hän haluaisi todennäköisesti lisää lapsia. – Nyt ei oikein jaksa enää. Yöt ovat vieläkin toisinaan todella rikkonaisia.

Tyttärissä on tekemistä – toinen on temperamenttia täynnä, toinen tyynempi. – Teemun mielestä Selma on minä ja Viola on hän. Viola on varauksellisempi, rauhallisempi ja ehkä järkevämpi. Me olemme Selman kanssa tällaisia tättähääriä. En ole koskaan kyseenalaistanut omaa äitiyttäni, mutta näen Selmassa selvästi omia piirteitäni. Se pistää miettimään. Lapset kyseenalaistavat oman persoonani, sillä peilaan heihin itseäni. He myös kasvattavat minua paljon enemmän kuin minä heitä. Vapulle ja Teemulle tärkeitä asioita lasten suhteen ovat oikeudenmukaisuus ja hyvä itseluottamus. – Toivon, että tytöistä tulee itsevarmoja. Haluan rohkaista heitä siihen, että kun tekee lujasti töitä, kaikki on mahdollista. Tiivis perhe tekee paljon asioita yhdessä aina leipomisesta sienimetsässä seikkailuun. Eikä ruokapöydässä räplätä kännyköitä. – Totta kai lapset saavat katsoa Pikku Kakkosta tai pädejä, kun kokkaan. Olen silti suuri yhdessä syömisen puolestapuhuja ja päivällisellä korkeintaan kuunnellaan musiikkia. Se on minulle melkein uskonto. Neljä vuotta naimisissa ollut pariskunta huolehtii rakkaudestaan kahdenkeskisillä lomamatkoilla, mutta myös ihan perinteisellä mökkeilyllä.  – Käytännössä ajamme mökille joka viikonloppu, ympäri vuoden. Se on ollut meidän avioliittomme pelastus. Mökillä nukumme hyvin ja rauhoitumme. Se on vastapainoa hektiselle arjelle. ●

Teksti Annika Vuorensola, kuvat Hannes Paananen

Kommentoi »