Eeva

Vanha aviopari asuntoautossa

Vanha aviopari asuntoautossa
Helen Mirrenin ja Donald Sutherlandin tähdittämä Viimeinen loma on elämänmakuinen ja hauska elokuva.

Viimeinen loma on lämminhenkinen komedia ikääntyneestä pariskunnasta, joka lähtee aikuisilta lapsiltaan salaa lomamatkalle. Rooleissaan loistavat Helen Mirren ja Donald Sutherland esittävät vähän höpsöä avioparia, joilla on kova halu saada kokea vielä kerran karavaanarielämän ihanuudet. Entinen yliopisto-opettaja John Spencer kärsii muistisairaudesta, eikä hänen vaimonsa Ellankaan terveys ole enää hyvä. Lapset ovat kauhuissaan huomatessaan, että vanhemmat ovat nostaneet kytkintä.

Ella ja John ajavat vanhalla, muistoja täynnä olevalla asuntoautollaan pohjoisista osavaltioista aina Floridan Key Westiin asti. Matkan varrella heillä on ongelmia on niin kännykän, puhjenneen renkaan, poliisin kuin virtsanpidätyksenkin kanssa. Aina välillä Johnin silmiin tulee eksynyt ilme, kun hän vaipuu ajatuksissaan menneisyyteen. Pariskunnan avioliitossa on ollut kipupisteitä, joista jotkut tulevat vaimolle yllätyksenä.

Elokuva on elämänmakuinen ja hauska. Se käsittelee myös kipeitä asioita sympaattisesti, ja paikoitellen tunnelma on surumielinen. Tietenkin ihminen haluaa vielä vanhoilla päivillään kokea niitä asioita, jotka ovat elämässä olleet parhaita. Aikuiset lapset ovat henkilöinä hieman karrikoituja, mutta tarina on loppuratkaisua lukuun ottamatta uskottava. Vuosikymmeniä kestänyt rakkaus ja ihmiselämän rikkaus jäävät päällimmäisinä mieleen. ****

Ensi-ilta 6.4.

Julkaistu: 6.4.2018
Kommentoi »