Apu

Valtteri Bottas pääsi painajaisistaan – kävi talvella jaakobinpainia itsensä kanssa

Valtteri Bottas pääsi painajaisistaan – kävi talvella jaakobinpainia itsensä kanssa
– Rehellisesti voi sanoa, että odotimme olevamme hieman Ferraria jäljessä, Valtteri Bottas kertoo voitosta, joka yllätti koko Mercedeksen tiimin.
Julkaistu: 18.3.2019

Viime vuonna painajaismaisen kauden kokenut Valtteri Bottas aloitti uuden MM-taiston vahvempana kuin koskaan. Mercedeksen suomalaiskuski karisti kerralla valtavat painolastit hartioiltaan voitettuaan avauskisan hänelle aiemmin niin vaikeaksi osoittautuneella Albert Parkin puistoradalla Australian osakilpailussa.

– Syystä tai toisesta en koskaan ennen ollut saanut täällä puhdasta viikonloppua. Jatkossa tännekin on helpompi tulla, suomalaisvoittaja myhäili.

Edellisen kerran Maamme-laulu oli kajahtanut Bottaksen voitolle Abu Dhabin finaalikisassa 2017. Sen jälkeen tuli lunta tupaan ja jäitä porstuaan 21 kertaa peräkkäin viime vuoden kaikissa koitoksissa.

Nyt voittokantaan paluunsa myötä 29-vuotias suomalaiskuski johtaa nyt ensi kertaa MM-sarjaa 119 kisan mittaisella F1-urallaan.

Uutta potkua sopimusneuvotteluihin

Bottas neuvotteli viime kesänä kaksivuotista jatkosopimusta, mutta joutui tyytymään vain 1+1 -optioiseen paperiin, mikä jätti ensi kauden vielä avoimeksi.

Täysosuma heti uuden kauden ensimmäisessä kisassa vahvisti huomattavasti hänen asemiaan jatkopestin varmistamiseen.

Mercedeksen kilpajohtaja Toto Wolff kehui vuolaasti Bottasta uuden ilmeen löytämisestä niin vaikean viime kauden jälkeen. Entä lupasiko Wolff jo lunastavansa option ensi vuodesta?

– Ei hän sellaisesta vielä puhunut. Olemme vielä kovin aikaisessa vaiheessa, kun tämä oli vasta kauden ensimmäinen kisa. Ei niistä asioista varmaan vielä ainakaan pariin kuukauteen puhuta, Bottas kuittasi Avulle sunnuntai-illan voittohaastattelussamme.

Uransa neljättä täysosumaa juhlinut Bottas tietää tarkkaan, mitä häneltä vaaditaan mestaritiimissä jatkamiseksi.

– Se on selvää, että jatkosopimuksen saamiseen tarvitaan mahdollisimman paljon voittoja. Nyt keskitytään ihan vaan meidän omiin tekemisiimme ja koetetaan kerätä mahdollisimman paljon pisteitä.

Tärkeä bonuspiste

Bottas nettosi heti uusien sääntöjen myötä 26 pistettä, kun hän rutisti lopussa vielä bonuspinnan tuoneen nopeimman kisakierroksen. Viime vuonna Bottas kiiti seitsemän kärkiaikaa kisoissa, mutta silloin ne jäivät tilastokukkasiksi.

– Olen tyytyväinen, että se lisäpiste tuli. Niitä on jaossa 21 tällä kaudella ja kuka tietää, miten arvokkaita ne loppukaudella ovat, kun mestaruudesta kamppaillaan.

Kuinka upealta se voittaminen tuntui 15 kuukauden tauon jälkeen?

– Onhan tunne aivan erityinen. Tämä on kuitenkin vasta neljäs kerta, kun olen voittanut kisan. Pääsin näyttämään, että kyllä täältä löytyy. Kun viime vuonna ei tullut yhtään, käytin talven palautumiseen ja miettimiseen, minkä kaiken voin tehdä paremmin. Tavoite on olla paras oma itseni ja tuntea kauden jälkeen, että voin olla tyytyväinen suorituksiini.

"Urani paras kisa tähän asti"

Bottas myöntää käyneensä oman sisäisen jaakobinpaininsa talven aikana.

– Uskon, että ihminen oppii aina jotain uutta tutkiessaan tekemisiään. Mitä pidempään on mukana, sitä paremmin ymmärtää, mikä sopii itselle parhaiten ja miten sitä pystyy maksimoimaan yhä enemmän. Kauan se on kestänyt. Täytän kesällä 30 vuotta, mutta kun kehitys jatkuu, olen taas ensi vuonna entistä parempi.

Oletko koskaan tuntenut oloasi näin hyväksi kuin tämän voiton jälkeen?

– Tietysti se ensimmäinen voittoni Venäjällä oli aika huikea, eikä unohdu koskaan. Mutta kyllä tämä tuntuu niin makealta. Kun on ajanut koko vuoden voitotta, kyllähän tällainen tuntuu tosi hauskalta. Tämä oli urani paras kisa tähän saakka. Olen hämmästynyt, mitä oikein tapahtui. Koko kisan ajan auto tuntui ihan fantastiselta ja kaikki oli kontrollissa. Meillä oli todella hyvä vauhti. Koko tiimi on tehnyt hienoa työtä ja olen ylpeä kaikkien työpanoksesta tähän kaksoisvoittoomme.

Menestys vaatii Hamiltonin hermostuttamista

Valtteri Bottas oli tikissä jo aika-ajossa, mutta siinä Lewis Hamilton pystyi hänet päihittämään kymmenyksen erolla vihoviimeisella nopealla vedollaan. Kisassa Bottas kuitenkin käänsi voimasuhteet ilmiömäisellä startillaan. Reaktioaika osui nappiin kuin Itävallassa uran toisessa voitossa, joka silloin tuli paalulta. Nyt startti-isku tuli radan likaisemmalta kaistalta kakkosruudusta.

Menestys MM-taistelussa vaatisi jo uransa kuudetta mestaruutta jahtaavan tallikaveri Hamiltonin tiukkaa haastamista ja samalla tämän hermostuttamista – niin sanotusti menemistä ihon alle. Australian voitollaan Bottas tallasi ainakin jollain tavalla mestarin varpaille.

Talvitestien haastattelussa Bottas sanoi, ettei hän aio turvautua vierastamaansa politikointiin, vaan haluaa hoitaa sanottavansa omilla suorituksillaan radalla. Onko tämä Australian valloitus sitten tietynlainen pelinavaus siihen suuntaan?

– Nimenomaan tähän tyyliin pyritään. Mieluummin puhun radalla. Kyllä Lewis sen tietää. Kun seuraavaan viikonloppuun mennään, hän tietää kyllä, ettei mikään tule helpolla.

"Pitää osata nauttia hyvästä suorituksesta"

Bottas valmistautuu Bahrainin haasteisiin sopivalla itseluottamusnosteella. Pitääkö tämä voitto pyyhkiä saman tien mielestä?

– Täytyy sanoa – mitä olen itseäni oppinut tuntemaan – kyllä tästä pitää koittaa nauttia vähän aikaan. Mutta ei kuitenkaan liian pitkään, koska jo kahden viikon päästä tulee seuraava kisa. Pitää kuitenkin osata nauttia jokaisesta hyvästä suorituksesta, ottaa siitä se positiivinen energia ja mennä eteenpäin.

Bahrainissa Bottas otti kaksi vuotta sitten uransa ensimmäisen paalun. Molemmissa kisoissaan Mercedeksen autolla hän on ollut Sakhirin aavikkoradalla palkintosijoilla.

– Yleensä olen siellä saanut aina vahvat kisaviikonloput. Sinne on mukava lähteä ja varsinkin nyt, kun tällainen voitto vankistaa aina itseluottamusta – ja varsinkin tässä urheilussa. Nyt on hyvä jatkaa seuraaviin kisoihin, vaikka samalla tiedämmekin, että jokaisella kaudella tulee aina omat vaikeatkin hetkensä.

Auto yllätti Mercedeksen tiiminkin

Mercedeksen omallekin leirille W10-autojen kilpailukyky ja vauhti oli äärimmäisen iloinen yllätys.

– Rehellisesti voi sanoa, että odotimme olevamme hieman Ferraria jäljessä. Tiesimme, että auto on parempi kuin talvitesteissä, mutta massiivinen ero muihin oli kyllä jotain, mikä yllätti kaikkein eniten. Siihen vaaditaan hyvä auto, jonka pystyimme tiiminä rakentamaan testeissä kerätyn datan perusteella. Olimme kyllä nopeampia, mitä odotimme ja omasta puolestani tunnen ajaneeni paremmin kuin koskaan kisassa.

Kommentoi »