Apu

Näin Valtteri Bottas arvioi mahdollisuuksiaan Hamiltonia ja Verstappenia vastaan Portugalin GP:n alla

Näin Valtteri Bottas arvioi mahdollisuuksiaan Hamiltonia ja Verstappenia vastaan Portugalin GP:n alla
Valtteri Bottas on valmistautunut Monacossa kaikkien aikojen rankimpaan F1-kisaruljanssiin. Alkukausi ei ole lupaillut suuria, mutta suomalainen ei aio antaa periksi.
Julkaistu: 2.5.2021

Valtteri Bottas vastaa puheluun Italian Imolassa, kuuden tunnin päässä kotoaan Monacosta. Takana on kisa­viikonloppu, joka ei jättänyt paljon iloa.

Suomalainen on asunut Monacossa jo seitsemän vuoden ajan. Korona-arki ruhtinaskunnassa on Valtterin mukaan kohtuullisen hyvällä mallilla.

– Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna elämä Monacossa tuntuu normaalilta. Aamupäivisin ja lounasaikaan on ihan kiva pieni pöhinä päällä, kun ravintolat ja kaupat ovat auki. Iltaisin ravintoloista saa vain take-away hommia ja sitten klo 19–20 illalla kaikkien pitää olla kotona, eikä saa liikkua missään.

Harjoittelunsa Bottas on pystynyt hoitamaan, vaikka Monacossakin eletään kriisiaikaa.

– Treeneissä voi tietenkin polkea pyörällä. Siellä on maastot Ranskan puolellakin. On kilometrirajoituksia, mutta ihan hyviä lenkkejä pystyy vetämään. Tietenkin juoksumahdollisuudet löytyvät, ja sitten minulla on sali, jossa pystyn käymään valmentajani Antti Vierulan kanssa.

Valtteri oli naisystävänsä, australialaisen maantiepyöräilijän Tiffany Cromwellin, kanssa viime vuonna lomalla Portofinolla, Italiassa.

Treenikaverina on tietysti myös aust­ralialainen elämänkumppani Tiffany Cromwell. Bottaksen uusi kypäräkuvi­ointi on Tiffanyn suunnittelema. ”Pirun hyvä”, Valtteri kehaisee. Tiffanyssa piilee hänestä ilmiselvää taiteellisuutta.

– Sitä kokemusta on jo pidemmältä ajalta. Tiffany opiskeli designhommia nuorempana ja hän on tehnyt aika paljon pikkuprojekteja siellä ja täällä. Kun on aikaa, hän värkkäilee ja piirtelee.

–Annoin hänelle tämän kypäräprojektin ja olen kyllä erittäin tyytyväinen lopputulemaan, Valtteri Bottas kertoo.

Kypäräsi on siis Tiffanyn maalaama?

– Ei maalaama, vaan suunnittelema, Valtteri tarkensi.

Cromwell on kilpapyöräilijä. Pyöräilykypärät määräytyvät tiimeittäin, mutta Tiffany on suunnitellut pyöräilykamppeita, mitä eräät firmat ovat myyneet.

Joulukuussa 2020 Valtteri Bottas ajoi Bahrainin osakilpailun aika-ajoissa kakkosruutuun, mutta itse kisa tarjosi pettymyksen. Sija oli värikkäiden vaiheiden jälkeen kahdeksas.

Kisoihin kahden koronatestin kautta

Kalenterissa on kaikkien aikojen rankin F1-kisaruljanssi, kun alkuperäisessä ohjelmassa on 23 GP-viikonloppua. Bottas tekee matkat yksityiskoneilla.

– Aika lailla siinä porukassa on ollut minä, Antti ja Tiffany. Välillä olen tullut Lewis Hamiltonin kanssa kimpassa kisoihin. Isommalla porukalla en ole mennyt. Siinähän on niin, että mitä enemmän porukkaa on, sitä enemmän ne riskitkin aina kasvavat.

Millainen on koronakausi 2021 varikkoelämältään verrattuna viime vuoteen?

– Aika lailla samoilla kaavoilla mennään, ei siinä juuri eroa ole. Ehkä tiimeillä on pikkuisen enemmän kapasiteettia, kun vähän enemmän porukkaa saa olla mukana. Bahrainissakin tiimillä oli muutama vieraskin, kun Daimlerin tyyppejä oli paikalla.

Testausvaatimukset pätevät kaikille.

– Kisaviikkoina meillä kuljettajilla on aina kaksi koronatestiä – ensin kotoa lähtiessä ja sitten kisapaikalle saapuessa. Valmentajani Antti Vierulan kanssa käymme yleensä tiistaina testissä Monacossa ja sitten torstaina saapuessamme kisapaikalle.

Portugalin GP:n alla hän pohti Avun haastattelussa mahdollisuuksiaan Hamiltonia vastaan: – Täytyy keskittyä ihan vain ja ainoastaan omaan tekemiseeni. Joka viikonloppu minun on oltava omalla parhaalla tasollani. Se on se kaiken a ja o, jotta Lewisin kanssa pärjää radalla, Bottas sanoi.

Rikkoiko Bottas herrasmiessopimuksen?

Euroopan avauksessa Imolassa nousi tällä erää kohu, kun George Russellin virheestä aiheutuneeseen rajun kolarin jälkeen Russell syytti Bottasta ns. herrasmiessopimuksen rikkomisesta ohitus­yrityksessä. Samalla hän syytti Bottasta salakavalan kääntöliikkeen tekemisestä samaan tapaan kuin Max Verstappen oli tehnyt tulokaskaudellaan 2015.

Mercedeksen nuori brittisuojatti ei kuitenkaan saanut tuomaristolta vastakaikua väitteilleen, kun kolari katsottiin kilpatilanteeksi, mistä rangaistuksia ei aiheutunut.

– Olimme kummatkin kertomassa tuomaristolle omat näkemyksemme, eikä siinä minun puoleltani paljon keskusteltavaa ollut. George teki aika optimistisen liikkeen siinä kohtaa, kun yritti ohitusta. Me molemmat tiesimme, että siellä oikealla puolella olisi märkää ja sinne hän kuitenkin pisti pyöränsä. Hoidin omat hommani ja puolustin paikkaani. On sama, kuka ohittaa yrittää, en ole siellä antamassa ylimääräistä tilaa, joskin pidän kyllä huolen, että toinenkin auto mahtuu siellä olemaan, Bottas kertoo.

Russell kilpailee Mercedeksen talli­paikasta kaudelle 2022, mutta sillä ei Bottaksen mukaan ollut merkitystä tuossa tilanteessa.

"Mitä vähemmän minun mahdollisuuksistani on puhetta, sitä helpommin pystyn iskemään takaa-ajajana. Minulla on selkeät tavoitteet ja tiedän juuri oman suorituskykyni."
Valtteri Bottas Lewis Hamiltonista

Yksikin keskeytys heikentää mahdollisuuksia

Uuteen F1-kauteen Bottas latautui sekä henkisesti että fyysisesti vahvimmilleen. Mutta eipä toteutunut hänen harras tavoitteensa uran vahvimmasta avauksesta mestaruustaistoon.

Mercedeksen suomalaispilotin pistesaalis kahden avauskisan jälkeen on pienin näiden viiden sesongin aikana.

Valtteri, jos kuka, tiedostaa kipeästi, miten yksikin keskeytys puraisee menestysmahdollisuuksia MM-koitoksessa.

Niinpä Imolan rajuun kolariin päättynyt kisa sattuikin

aivan pahimpaan rakoseen, kun Lewis Hamilton ja Max Verstappen samaan aikaan pääsivät pisteissä jo kauas karkuun.

Siinä missä Bottas voitti kahdella aikaisemmalla kaudella avauskisat ja johti sarjaa myös toisen osakilpailun jälkeen, nyt on tilanne huomattavasti hankalampi, kun tulokset ovat jääneet pahasti ala­kanttiin. Verrokkina edelleen suuressa kuvassa häärivä tallikaveri Hamilton kiitää tapansa mukaan jälleen kovimmassa kärkikamppailussa.

Valtteri Bottas ja Tiffany Cromwell ajelivat sähköpotkulaudalla Algarvessa ennen Portugalin GP:n aika-ajoja 29.4.2021.

Hamiltonin ja Verstappenin mestaruustaisto?

Avauskisojen jälkeen yhä vahvemmin povataan, että tämä kausi olisi Hamiltonin ja Verstappenin välinen mestaruustaisto. Bottas suhtautuu näihin puheisiin rauhallisesti.

– On hyvä, jos ihmiset kuvittelevat sillä tavalla. Mitä vähemmän minun mahdollisuuksistani on puhetta, sitä helpommin pystyn iskemään takaa-ajajana. Minulla on selkeät tavoitteet ja tiedän juuri oman suorituskykyni. Olen varma, että tulen olemaan siinä kilpailussa mukana, sillä tapoihini ei kuulu luovuttaminen. Silloin on ihan sama, mitä muut spekuloivat.

Bottas luottaa Mercedeksen tukeen ja katsoo saavansa tasavertaisen palvelun tallikaverinsa kanssa.

– Sellainen fiilis on, että iso osa tiimistä on minun takanani, ja moni haluaisi minun voittavan mestaruuden.

Mitä sinulta vaaditaan Hamiltonin kukistamiseen?

– Täytyy keskittyä ihan vain ja ainoastaan omaan tekemiseeni. Joka viikonloppu minun on oltava omalla parhaalla tasollani. Se on se kaiken a ja o, jotta Lewisin kanssa pärjää radalla.

– Täytyy koettaa löytää sellainen hyvä rytmi päälle ja kun tulosta tulee, se ruokkii aina ja sitten koetetaan pitää se flow siinä päälle. Mestaruuteen vaaditaan tasaisuutta ja kaikkien huonojen viikonloppujen minimoimista omalta osaltani, Valtteri sanoo.

Se olisi siis tapasi mennä Lewisin ihon alle ja häiritä vastustajan tasapainoa sillä?

– Nimenomaan.

"Uskon, että ihan sama juttu riittää kuin Lewisiakin vastaan. Keskitän kaiken itseeni, ja kun latu maistuu, muut jäävät taakse."
Valtteri Bottas Max Verstappenista

Millaisissa väleissä Bottas ja Verstappen ovat?

Entä mitä Verstappenin kukistaminen vaatii, kun hän on Red Bullin ykköstykki?

– Uskon, että ihan sama juttu riittää kuin Lewisiakin vastaan. Ei minun kannata yksittäiseen kilpailijaan keskittyä sen enempää kuin omiin tekemisiin. Vain sitä kautta niitä tuloksia tulee, enkä ala tavallaan tuhlailla energiaa mihinkään muuhun. Keskitän kaiken itseeni, ja kun latu maistuu, muut jäävät taakse.

Millainen kaveri Max on sinulle?

– Kaikki on jees sen kanssa, mutta ei sitä kaveriksi voi sanoa.

Sopimusasiat ovat tietysti tapetilla, kun ajaa mestaritiimissä.

– Aika lentää, ja kohta ollaan jo juhannuksessa. Jossakin vaiheessa soppariasiat tulevat ajankohtaisiksi, mutta ei varmaan vielä muutamaan viikkoon, kohta 160 GP-kisaa ajanut Bottas aprikoi.

Tallikaveri Lewis Hamilton onnitteli Valtteri Bottasta Portugalin GP:n paalupaikasta 1.5.2021.

Tappioputki menee vielä rikki

Italiassa suomalaiskuskit eivät ole koskaan voittaneet. Vuodesta 1979 lähtien takana on nyt 97 starttia, mutta ei yhtään voittoa ei ole tullut Monzassa, Imolassa tai Mugellossa.

Bottas on kertaalleen kuullut Maamme-laulun Italian GP-viikonloppuna, kun hän voitti GP3-kisan Monzassa 2011. Kakkossijoja F1-kisassa hänellä on sitten niin Monzassa, Mugellossa kuin Imolassakin.

Mistä kirous voi johtua – lähes sata F1-kisaa ilman täysosumaa Italiassa?

– Kyllä se tilasto vielä korjaantuu, ja tuo tappioputki menee kyllä rikki. En tosiaan osaa sanoa mitään selitystä tällaiseen voitottomuuteen, mutta eiköhän se ole vain eri juttujen sattumaa, Bottas pohtii.

Portugalin GP:ssä sunnuntaina 2.5.2021 klo 17 starttaa paalupaikalta Valtteri Bottas (k), toisesta lähtöruudusta Lewis Hamilton (v) ja kolmannesta Max Verstappen (o).

F1-uransa kymmenettä voittoa viime syyskuun lopusta asti jahdanneelle Bottakselle kelpaisi tietysti mikä tahansa täysosuma, mutta yksi oli aivan erityinen.

Mercedeksen suomalaiskuski hiljenee hetkeksi miettimään, tuntuuko jokainen täysosuma edelleen yhtä makealta ja onko jokin tietty kisa, jonka hän yli kaiken toivoisi voittavansa.

– Kilpakuskille jokainen voitto tuntuu aina yhtä mahtavalta, mutta jos pitäisi valita yksi muiden yläpuolelle, minkä välttämättä haluaisin voittaa, sanoisin, että se on Monaco. Onhan se samalla kotikisanikin, jolloin viikonloppu on muutenkin tunnelmaltaan muista poikkeava.

Valtteri Bottas

  • Syntyi: 28.8.1989 Nastolassa.

  • Asuu: Monacossa.

  • Perhe: Elämänkumppani kilpapyöräilijä Tiffany Cromwell

  • Ura: FI-kuljettaja Williams 2013–2016, Mercedes 2017–.

Kommentoi »