Välimerellinen Ticino on Sveitsin paratiisi

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Switzerland Tourism
Välimerellinen Ticino on Sveitsin paratiisi
Sveitsin eteläisimmässä kantonissa Ticinossa yhdistyy italialainen elämäntyyli ja sveitsiläinen laatu. Moni matkustaa tänne nähdäkseen lumihuippuiset Alpit ja kirkkaiden järvien rannoilla huojuvat vehreät palmut. Upeiden maisemien lisäksi Ticinossa voi nauttia laadukkaista Merlot-viineistä ja tasokkaista Michelin-ravintoloista.
Julkaistu: 1.11.2022

Junamatka Zürichista kohti Sveitsin eteläisintä kantonia, Ticinoa, taittuu lumisissa alppimaisemissa, kunnes juna sukeltaa vuoriston lävistävään Gotthardin tunneliin. Perille saavuttaessa lumiset maisemat vaihtuvat kultaisina loistaviin riisipeltoihin ja viinitarhoihin. Ilmasto on täällä välimerellisen leppeä, sillä Ticino sijaitsee lähellä Italian rajaa. Alueen järvet, Lago Maggiore ja Lugano, levittyvätkin osin Sveitsin ja osin Pohjois-Italian puolelle.

Keskellä Lago Maggiorea on Brissago-saaret, joista suurempi, San Pancraziolla, on tunnettu kasvitieteellisestä puutarhastaan. Kuva: Enrico Pescantini.

Yksi vierailun arvoisista kohteista Ticinossa on Maggiore-järven pohjoispuolella sijaitseva viehättävä Asconan kylä. Vehreät palmut reunustavat kylän kaunista rantakatua ja vanhankaupungin kujilta löytyy pieniä kauppoja ja ravintoloita. Pysähdy vaikkapa Ristorante Al Pontileen nauttimaan herkullisesta italialais-sveitsiläisestä keittiöstä ja ihastelemaan Asconan satamaan antavaa näkymää. Toinen oiva ravintolavalinta on Antico Ristorante Borromeo, jos haluaa syödä hyvin. Ruokalista on saatavilla vain italian kielellä eikä henkilökunta puhu englantia, mutta vierailu tässä ravintolassa antaa erinomaisen mahdollisuuden opetella keittiöitalian perusteita.Täällä jos missä kannattaa myös maistella paikallisia Merlot-punaviinejä.

Asconan kylän rantakadulla voi nauttia paikallisesta elämänmenosta. Kuva: Alessio Pizzicannella.

Merlot-rypäle on alkujaan Ranskan Bordeaux'sta ja se on tunnettu erityisesti pehmeydestään. Ticinon ikääntyneet Merlot-lajikkeet ovat kuitenkin bordeaux'laista verrokkiaan täyteläisempiä ja runsaampia. Paikallisia laatuviinejä voi ostaa esimerkiksi Cantina Vitivinicola Pizzorinilta – perheyritys myy viinejään Ticinon pääkaupungissa Bellinzonassa. Samalla voi poiketa kuuluisan maatalouskaupungin ruokamarkkinoilla tai vierailla Castelgranden, Montebellon ja Sasso Corbaron keskiaikaisissa linnoissa, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Elegantti Luganon kaupunki ja Luganojärven rannalla sijaitseva hurmaava Morcoten kylä ovat täydellisiä lomakohteita, joissa voi nauttia paikalliseen tyyliin ”il dolce far nientestä" eli ei minkään tekemisen suloisuudesta. Todellisuudessa tekemistä kuitenkin riittää, jos kahviloissa nautiskelu, museoissa vierailu tai spassa rentoutuminen houkuttelee.

Vaellus kivikautisiin kyliin

Visiitti ylös vuorille Valle Bavonaan on ehdoton: laaksossa on täysin kivestä rakennettuja kyliä, joissa ihmiset asuvat ilman sähköä. Kylien keskeltä voi löytää kirkon lisäksi laiduntavia lehmiä ja kauniita kukkaistutuksia.

Foroglion kuuluisa vesiputous on vaikuttava: maisema ei ole muuttunut 5000 vuoteen. Kuva: Andreas Gerth.

Vanhat splüi-rakennukset ovat isoista kivenlohkareista rakennettuja yksinkertaisia rakennuksia. Rakennuksia käytettiin alun perin ruokakellareina, joissa säilytettiin juustoja ja viiniä. Ajan myötä niistä kehittyi tapaamispaikkoja, jonne maanviljelijät kutsuivat ihmisiä maistelemaan oman tilan viinejä ja muita tuotteita. 1900-luvulla käytäntö muuttui ja rakennuksista tuli "Grottoja" eli eräänlaisia tavernoja, joissa tarjoillaan perinteisiä paikallisesti tuotettuja ruokia.

Ascona-Locarnon unelmahotellit

  1. Castello del Sole Beach Resort & Spa. Michelin-kokki Mattias Roock noudattaa Tilalta pöytään -filosofiaa. Hotellissa on upea kylpylä, 140 neliömetrin jättimäinen puisto sekä oma ranta. Uniikit taideteokset ja hotellia ympäröivät riisiviljelmät viimeistelevät ylellisen loman Ticinossa.
  2. Eden Roc Hotel. Lago Maggiorelle päin avautuvat näkymät, upeat auringonlaskut ja viihtyisä piha palmuineen luovat täydellisen tunnelman. Hotellin gourmetravintola La Brezzassa pääsee nauttimaan michelin-tähdellä palkitun Marco Campanellan herkkuja.
  3. Hotel Giardino. Kylpylän allasalue ruusuin koristeltuine seinineen on kuin unelma. Hotellin Ecco-ravintolan pääkokki Rolf Fliegauf on saanut kaksi Michelin-tähteä.
  4. Art Hotel Riposo. Omistajapariskunnan jazzillat, luova sisustus ja itse tehty pasta ovat kaikki elämyksiä. Hotellin uima-altaalta on lisäksi ihastuttavat näkymät kaupunkiin ja järvelle.
Luganossa on useita viihden tähden luksushotelleja. Swiss Diamond Hotelista on loistavat näkymät Luganojärvelle.

Kaksi yötä viiden tähden hotellissa Luganossa

"Lugano à la carte" yhdistää Luganon huippuhotellit ja ravintolat. Konseptin idea on, että matkailija valitsee kahden yön yöpymisen mieleisessään viiden tähden hotellissa Luganossa ja yhdistää siihen kaksi ravintolaillallista viineineen. Toinen illallisista on hotellin ravintolassa ja toinen sisältää kuljetuksen toivottuun ravintolaan. Hotelli- ja ravintolavaihtoehtoja on yhteensä viisi.

Luksushotellin ja huippuravintolat voi yhdistää esimerkiksi näin:

  1. Hotel Splendide Royal sijaitsee Luganon rantapromenadilla. Palatsihotellin ravintolassa, I Due Sudissa, voi nauttia tähtikokki Domenico Ruberton gastronomisista luomuksista.
  2. Hotel Villa Principe Leopoldossa ruoat valmistaa Michelin-kokki Cristian Moreschi.
  3. Grand Hotel Villa Castagnolassa kokki Frank Oerthle on pitänyt Michelin-tähteään jo vuodesta 2011.
  4. The View muistuttaa luksusristeilijää. Hotellin huoneista ja ravintolasta on tunnelmalliset näkymät järvelle ja kaupunkiin.
  5. Swiss Diamond Hotelin ravintola sijaitsee veden äärellä, aivan Morcoten kylän vieressä.

Lue lisää Ticinosta ja Sveitsistä.

Kommentoi »