Vaalivalvojaiset Kaliforniassa: "Moni pettyi Obamacareen ja haikailee takaisin vahvaa Amerikkaa"
Puheenaiheet
Vaalivalvojaiset Kaliforniassa: "Moni pettyi Obamacareen ja haikailee takaisin vahvaa Amerikkaa"
Fenwickien perheen vaalivalvojaisissa Los Angelesissa Donald Trumpin voitto otetaan vastaan maltillisesti. Näissä vaalivalvojaisissa demokraatit ja republikaanit viettävät iltaa sovussa.
9.11.2016
 |
Apu

Ainakaan nälkä näissä vaalivalvojaisissa ei pääse yllättämään! Suomalaislähtöinen Maarit ”Maani” Fenwick, 60, on valmistautunut Los Angelesin luoteisosassa sijaitsevassa Chatsworthin kaupunginosassa vaali-iltaan Super Bowlin hengessä. Tuolloin Fenwickien kodissa on tapana tarjoilla tunnettuja ruokia finaalissa pelaavien joukkueiden kotikaupungeista.

Tiistai-iltana kello kuusi on alkamassa nyt toisenlainen finaali, Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta. Demokraattiehdokas Hillary Clintonin kunniaksi keittiön saarekkeelle on katettu chigagolaistyylisiä hot dogeja, chilidogeja. Republikaaniehdokas Donald Trumpia muistetaan taas Costcosta ostetulla newyorkilaisella juustokakulla. Kastikkeen Maani on tehnyt tuoreista vadelmista. Lisäksi tarjolla on ceasar-salaattia, guacamolea, salsaa ja tortillasipsejä. Sekä tietysti makaronia ja juustoa.

Isäntäväestä paikalla Maanin puoliso, Los Angelesin koulupiirin liikunnan ja terveystiedon opetusvastaava Chad Fenwick, 61, joka on käynyt antamassa äänensä työpäivän jälkeen. Maani äänesti iltapäivällä Chatsworthin kerhotalolla.

Ennakkoäänten tulokset ovat vyöryneet Fenwickien oleskelutilan televisiosta pitkin päivää.  Alkuillasta tuttavapariskunta Laurel ja Kenny Altman sekä Chadin äiti Norma puolisonsa Rolfe Rahlin kanssa saapuvat seuraamaan lähetystä. Useampien rintaa koristaa I voted –tarra, joita jaetaan äänestyspaikoilla. Alkuillasta Clintonin asema näyttää vakaalta.

Republikaaniksi tunnustautuva Laurel kertoi antaneensa äänensä libertaaripuolueen Gary Johnsonille.

- Clinton menee tässa osavaltiossa joka tapauksessa läpi. Mutta en voi sietää Trumpiakaan. Surullista näissä vaaleissa on ollut, kun ihmiset ovat menettäneet kunnioituksen toisiaan kohtaan. Trump ja sosiaalinen media ovat aiheuttaneet sen, että ihmiset vain huutavat toistensa yli. Sellaiset ihmiset, jotka ovat olleet neljäkymmentä vuotta ystäviä, eivät puhu vaalien takia toisilleen, Laurel pudistelee päätään.

Näissä valvojaisissa demokraattien ja rebublikaanien kannattajat istuvat illallispöytään sulassa sovussa. Kahdeksankymppiset Norma ja Rolfe kuvailevat vaaleja maan historian kamalimmiksi.

- Piti valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta toinen. En missään tapauksessa olisi voinut äänestää Clintonia. Trump ei ole perinteinen poliitikko, se epäilyttää monia. Olen kyllä sanonut avoimesti, että äänestin republikaania. Monet ovat salailleet kantaansa, Norma sanoo.

Pöydässä muistellaan Ronald Reagania, joka oli alunperin näyttelijä.

- Hänkin päästeli suustaan sammakoita. Muistan aina, kun hän luuli, että mikrofoni on jo kiinni ja hän sanoi, sitten pommitamme Venäjän, Rolfe nauraa.

Puoli kahdeksalta chilidogit on nautittu ja on juustokakun vuoro. Sitä siirrytään syömään television ääreen. Trump on venyttänyt kaulaa merkittävästi, hän on voittamassa useassa vaa´ankieliosavaltiossa. 

- Toivoin tätä, mutta en voi uskoa todeksi, Norma huudahtaa.

Laurel uskoo, että moni Trumpia äänestänyt on pettynyt Obamacareen.

- Meille luvattiin, että saamme pitää oman lääkärimme, näin ei käynyt. Yrittäjäystäväni maksaa Obamacarea kuukaudessa 480 dollaria, kun hän aikaisemmin maksoi täydestä vakuutuksesta 140 dollaria kuukaudessa. Ja nyt palvelu on huonompaa ja jonot pidempiä.

Chad uskoo, että Trumpin kampanja tarjosi ihmisille lupauksen vanhoista hyvistä ajoista ja vahvasta Amerikasta.

- Koko Yhdysvaltain perustamisen idea oli aikoinaan antaa ihmisille mahdollisuus menestyä omalla työllään. Nyt Obaman aikana talous on laskenut ja maa on mennyt sosialistiseen suuntaan. Ihmiset haluavat, että maa menee eteenpäin. Siihen Trump on tarjonnut ratkaisua. 

Yhdeksältä, ennakoitua aikaisemmin, tulos on selvillä.  Donald Trumpista tulee maan seuraava presidentti. Laurel peittää kasvot käsillään ja räjähtää nauruun. Seurueen miehet myhäilevät tyytyväisenä. Tunnelma on hilpeä, mutta hieman epäuskoinen. Kymmeneltä juhlat ovat ohi.

1 kommentti