Apu

Vaaliehdokkaat: EU on lässähtänyt ilmapallo


Kahdeksan puolueen EU-ehdokkaat haluavat parlamenttiin, vaikka ovat sitä mieltä, että Unioni ei pysty toimimaan kuten sen koko ja resurssit edellyttäisivät. Ukrainan räjähdysaltis tilanne kiihdyttää mieliä.
Kuvat Seppo Sirkka/Eastpress

EU on sisäisiin (talous)ongelmiinsa, byrokratiaansa ja keskinäisiin kinoihinsa juuttunut laitos, jolta puuttuu sekä kyky että halu ratkaista globaaleja kriisejä. Silti se on tulevaisuudessakin olemassa oleva instanssi, johon ja jossa suomalaisten tulee olla mukana vaikuttamassa.

Jotakuinkin tähän lopputulemaan päätyivät kuuden hallitus- ja kahden oppositiopuolueen EU-vaaliehdokkaat EU-kehitysyhteistyöjärjestöjen Kehyksen ja eduskuntapuolueiden DemoFinland ry:n tilaisuudessa, jossa kysyttiin ei enempää eikä vähempää kuin Voiko EU pelastaa maailman.

Tarjolla olevista "maapalloista" kaikki valitsivat EU:ta kuvaamaan lässähtäneen vaihtoehdon: periaatteessa merkittävän toimijan, joka ei ole kyennyt kunnolla realisoimaan vaikutusvaltaansa.

- Pahiten EU on epäonnistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kuten Ukrainan kriisiin reagoiminen viimeksi osoittaa. Olisin valmis siirtämään osan Suomen sekä sotilaallisesta että kehitysyhteistyön, ihmisoikeuspolitiikan ja humanitaarisen toiminnan päätösvallasta Unionille, jos olisi jotain, mihin se siirtää, tuskaili keskustan ehdokas Antti Kaikkonen.

Hän sai taustatukea niin Anni Sinnemäeltä (vihr), Silvia Modigilta (vas), Christina Gestriniltä (rkp) kuin Aura Sallalta (kok). Salla tosin kannatti huomattavasti laajempaa vallansiirtoa:

- Sen voisi ja se pitäisi tehdä jo nyt. EU tarvitsee vahvan ytimen ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon, joka pystyy esiintymään yksiäänisesti ja tekemään nopeitakin päätöksiä. Maailmalla kaikki tietävät, kuka USA:aa johtaa ja miten Nato toimii, Salla kommentoi.

- Eiköhän maailmassa ole tarpeeksi esimerkkejä, mihin tällainen yksiääninen komento johtaa. Taloudellis-poliittiset realiteetit ovat myös muuttuneet niin, että ylhäältä päin kaadetun "pelastuksen" aika on ohi eikä EU voi mestaroida siinäkään. Shanghain tai Sao Paolon keskiluokka voi paremmin ja näkee tulevaisuutensa kirkkaampana kuin esimerkiksi moni kreikkalainen, Sinnemäki vastasi.

Suurin erimielisyys syntyi vähemmän yllättäen globaalin vastuun rajoista ja kehitysyhteistyöstä. Jussi Halla-ahon (ps) puolueen kannattajista muutamakin olisi saattanut saada kahvinsa väärään kurkkuun, kun Halla-aho esitti kestävimmäksi kehitysavuksi suomalaisten työpaikkojen siirtoa Kiinaa ja muita Aasian nousevia talouksia halvempiin maihin.

- EU:n ja Suomen ei pidä tukea kaikkein köyhimpiä maita, joista ihmiset pakenevat tänne elintasosiirtolaisiksi, Halla-aho sanoi ja sai muuten sopuisan paneelin hetkessä takajaloilleen.

- Nämä ihmiset tulevat joka tapauksessa, useimmiten henkensä kaupalla. On sekä älyllistä epärehellisyyttä, pelkuruutta että pidemmän päälle taloudellisesti kallista väittää, että Suomi pystyisi jotenkin irtaantumaan globaalin maailman ilmasto-, talous- ja muista kytköksistä, tiivisti Silvia Modig useimpien kannan.

EU on nimennyt yhdeksi ulkopoliittiseksi tavoitteekseen rauhan ja turvallisuuden edistämisen. Niin Suomen eduskunnassa, Unionin johdossa kuin suurten teollisuusmaiden G7-liittymässä on käyty kiihkeää keskustelua Ukrainan tilanteesta.

G7-maiden lisäksi Krimin sunnuntaina pidettävää kansanäänestystä Venäjään liittymisestä ovat ilmoittaneet pitävänsä laittomana mm. Ranskan presidentti Francois Hollande ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja, Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhalter.

USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin huomenna Lontoossa. EU on uhannut Venäjää talouspakotteilla (mm. matkustuskiellot ja varojen jäädyttäminen), ellei se vetäydy Krimin niemimaalta ja suostu neuvotteluihin. Komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan kriisi on testi Unionin uskottavuudelle.

Joku voisi nimittää sitä myös otteluksi, jota ei ole varaa hävitä.

Julkaistu: 13.3.2014