Uutta tehoa eturauhassyövän hoitamiseen
Terveys ja hyvinvointi
Uutta tehoa eturauhassyövän hoitamiseen
Levinneen eturauhassyövän hoitoon on tullut useita uusia hoitoja. Potilaille tämä tietää lisää elinaikaa ja entistä parempaa elämänlaatua.
Julkaistu 2.9.2013
Apu

Vuosikausiin Suomen yleisimmän syövän, eturauhassyövän, hoitoon ei tullut yhtään uutta lääkettä. Rintasyöpään verrattuna eturauhassyövän hoito laahasi kymmenen vuotta jäljessä. Puolentoista viime vuoden aikana uusia hoitoja onkin sitten tullut rytinällä.

Hyvät uutiset hyödyttävät ennen kaikkea niitä eturauhassyöpään sairastuneita, joiden kasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä ja joilla ennestään käytössä olleet hoidot eivät auta.

Eturauhassyövällä on taipumus levitä varsinkin luustoon, jolloin se aiheuttaa kipuja ja murtumia. Kaksi uutta luustoon vaikuttavaa lääkettä, 223radiumkloridi ja denosumabi, auttavat näitä potilaita.

223radiumkloridi vapauttaa säteilyä paikallisesti ja hidastaa luustoa tuhoavien etäpesäkkeiden kasvua. Samalla se lievittää tehokkaasti kipuja. Tutkimuksissa se on myös antanut potilaalle noin kolme kuukautta lisää elinaikaa. Sillä ei ole vielä myyntilupaa, mutta saanee sen ensi vuonna. Denosumabi puolestaan suojaa etäpesäkkeiden haurastamia luita murtumilta.

Uusi lääke on myös hormonaalinen hoito, abirateroniasetaatti, jota Suomessa on käytetty erityisohjelman kautta jo noin vuoden ajan. Se estää elimistöä tuottamasta testosteronia, joka ruokkii syöpäsoluja. Lääke antaa potilaille noin viisi kuukautta lisää elinaikaa ja on tuoreimpien tulosten mukaan tehokas jo ennen solunsalpaajahoitoja eli eturauhassyövän varhaisessa vaiheessa.

Neljäs viime aikoina markkinoille tullut lääke on uusi solunsalpaaja, kabatsitakseli. Se on tarkoitettu niille, joilla tavallisesti käytetty solunsalpaaja dosetakseli on menettänyt tehonsa. Lisäelinaikaa se antaa keskimäärin kaksi kuukautta.

Yhdistellen ja yksilöllisesti

Uudet lääkkeet on testattu tuhansilla potilailla, ja ne ovat melko hyvin siedettyjä. Ne ovat laajentaneet eturauhassyövän hoitovaihtoehtoja, sanoo HUSin syöpäklinikkaryhmän vastaava ylilääkäri Petri Bono.

– Uusien lääkkeiden tehon ja sivuvaikutusten suhde on melko hyvä. Kivut vähenevät, potilas voi paremmin ja elinaika on pidempi. Yhteensä uusista lääkkeistä saatava elinaikahyöty on 6–12 kuukautta, joka on jo potilaillekin merkittävä hyöty tilanteessa, jossa vanhat hoidot ovat menettäneet tehonsa.

Bonon mukaan elinaikaa on odotettavissa vielä lisää, kunhan uusia lääkkeitä opitaan käyttämään paremmin, yhdistellen ja yksilöllisesti.

Parin vuoden kuluessa saattaa tulla vielä lisää uusia hoitoja, joista ensimmäisenä myyntiluvan voi saada lääke nimeltä MDV3100. Se estää androgeenireseptoreiden eli miessukupuolihormonien vaikutusten välittäjien toimintaa. Niitä on syöpäsoluissa enemmän kuin muita soluja, ja ne muuttuvat usein vastustuskykyisiksi nykyisin käytössä oleville androgeeniestäjille. Uutena ja voimakkaana salpaajana MDV3100 tulee tarpeeseen.

Toinen uutuus, jolla ei toistaiseksi ole Euroopassa myyntilupaa, on Sipuleusel-T. Se aktivoi immuunipuolustuksen taistelemaan syöpäsoluja vastaan. Sipuleusel-T on kuitenkin kallis ja hankala hoito.

Hoidossa potilaan verestä kerätään valkosoluja leukafereesi-nimisessä toimenpiteessä. Sen jälkeen solut kuljetetaan ulkomaille lääketehtaaseen, jossa kerättyjä soluja aktivoidaan. Tämä yksilöllinen ”rokote” siirretään takaisin potilaaseen ja toimenpide toistetaan kahdesti seuraavien kolmen viikon aikana.

– Sipuleusel ei juuri vaikuta PSA-tasoihin eikä aikaan, jonka hoito pitää tautia kurissa. Kokonaiselinaika on silti pidentynyt kahdessa eri tutkimuksessa, vaikka vaikutusmekanismi on hieman avoin vielä, Petri Bono sanoo.

*****

Mistä apua?

Yleislääkäriltä tai urologilta.

Mistä vertaistukea?

Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry,

www.propo.fi

Sairaudesta on kirjoitettu myös potilastarinoita, esimerkiksi Hannu Tavio: Eturauhassyöpä – kutsumaton kumppani (Kirjapaja 2005).

*****

Alkuvaiheessa oireeton

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä. Vuonna 2005 siihen sairastui noin 5 540 miestä.

Sairastuvien keski-ikä on 71 vuotta. Eturauhassyöpää esiintyy piilevänä 30 prosentilla yli 50-vuotiasta miehistä ja 70–80 prosentilla yli 80-vuotiaista miehistä. Vain kymmenesosalle heistä kehittyy varsinainen syöpä.

Vain 2–3 prosenttia eturauhassyövistä on perinnöllisiä. Ympäristötekijöillä onkin suurempi merkitys sairauden synnyssä. Syövän syytä ei tunneta, mutta ainakin lihavuus, runsasrasvainen ravinto, tupakointi, beetakaroteeni, D-vitamiinin puute ja tulehdussairaudet näyttävät lisäävän sairastumisriskiä.

Varhaisvaiheen eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta mitään oireita. Kasvaessaan syöpäkasvain ahtauttaa virtsaputkea, mikä aiheuttaa virtsaamisongelmia. Tosin ongelmat voivat johtua yhtä hyvin hyvänlaatuisesta eturauhasen liikakasvusta tai monista muista sairauksista, kuten eturauhasen tai virtsateiden tulehduksesta.

Ensimmäiset tutkimukset ovat eturauhasen tutkiminen tunnustelemalla peräaukon kautta sekä PSA-verikoe. Eturauhassyövässä PSA-arvo on useimmiten koholla, mutta kyse voi olla myös hyvälaatuisesta eturauhasen sairaudesta. Jatkotutkimuksia tehdään tarvittaessa urologian poliklinikalla.

Paikallista eturauhassyöpää hoidetaan joko seuraamalla sitä aktiivisesti, leikkaamalla kasvain tai antamalla sädehoitoa.

Levinnyttä syöpää hoidetaan hormoneilla, sädehoidolla ja solunsalpaajilla. Ensisijainen hormonaalinen hoito on kastraatio: siinä elimistön testosteronipitoisuus pienennetään joko lääkkein tai kivesten poistoleikkauksella.

Lähde: Eturauhassyövän Käypä hoito -suositus

Teksti Tea Malms

Kuva Johanna Kinnari

Juttu on ilmestynyt Apu Terveys -lehden numerossa 1/2012.

Kommentoi »