Apu

Utajärvi hakee älykylästä uutta mallia maaseutuasumiseen

Utajärvi hakee älykylästä uutta mallia maaseutuasumiseen
Pohjoispohjalaisessa kunnassa viritellään maailman ensimmäistä älykylää, jolla haetaan uudenlaista, huippumodernia mallia maaseutuasumiseen.
Julkaistu: 23.4.2019

Suomessa yhdyskuntasuunnittelun huomio on vahvasti kaupungeissa, mikä ei kestävän kehityksen kannalta ole ongelmatonta. Moni valitsisi mielellään maaseutuelämisen, kunhan sen elinolosuhteita kehitetään kestävämmiksi ja elinvoimaisemmiksi.

Älykylä on Utajärven vastaus ilmastonmuutokseen ja maaseudun negatiiviseen väestönkehitykseen.

– Isoin juttu on se, että asuinaluetta ei pelkästään piirretä kartalle, vaan ajatellaan sitä kokonaisuutena: millaista arki ja eläminen siellä on ja miten se yhteisöllisyys rakentuu viereistenkin asukkaitten kanssa, sanoo Arctic Smart Villagen projektipäällikkö Alisa Hast.

Energiaomavarainen yhteisö

GeoHouse Älykylästä on määrä tulla energiaomavarainen, hiilineutraali yhteisö, jota asukkaat voivat itse rakentaa ja suunnitella.

Utajärven kunta varasi muutama viikko sitten älykylälle kymmenen hehtaarin kiinteistön Alakylästä, kolmisen kilometriä keskustasta. Projekti aloitetaan maltillisesti.

– Alueelle mahtuisi nelisenkymmentä taloa, mutta tarve ratkaisee eli tehdäänkö omakoti-, paritalo- tai rivitaloja, Hast sanoo.

Hankkeessa maaseutuasumista lähestytään älyteknologian ja asumisosuuskunnan tuomia hyötyjä yhdistämällä.

– Suunnittelussa pyritään hiilineutraaliin asumiseen ja energiaomavaraisuuteen. Asuinalueen lämpö ja sähkö tuotetaan mahdollisimman pitkälle uusiutuvilla energialähteillä, ja se tapahtuu kiinteistön omalla alueella. Asuinrakennukset ovat puurakenteiset, jolla halutaan sitoa hiiltä pitkäksi aikaa, Hast sanoo.

Konseptin avainsanoja ovat yhteisöllisyys, kiertotalous ja yhteisomistajuus. Kustannuksia karsitaan ryhmärakentamisella ja asumisosuuskunnalla, jossa kaikkea ei tarvitse omistaa itse.

Tavoitteena 50 uutta asukasta

Aluesuunnittelu Utajärvellä on jo käynnissä. Kun suunnitelma alkukesästä valmistuu, alkaa asukashankinta. Kaavaprosessi käynnistyy alkusyksystä.

Kylän on määrä olla valmiina noin vuoden päästä. Kunnan tavoitteena on saada Älykylän myötä vähintään 50 uutta asukasta.

Hastin mukaan ilmassa on ”positiivista pöhinää”.

– Paikalliset, erityisesti lähialueen asukkaat, ovat olleet tosi kiinnostuneita, miten voivat olla mukana. Yhdessä mietitään muun muassa kylätalotyyppistä kompleksia, joka ei olisi vain kylän vaan koko alueen asukkaiden käytössä.

Utajärven kunta tullee muuttajia vastaan muun muassa uudella lapsiperhepaketilla, johon kuuluu maksuton varhaiskasvatus ja 300 euron suuruinen kotihoidontuen kuntalisä perheen nuorimmasta alle 2-vuotiaasta lapsesta. Muita tukimuotoja ovat ikäihmisten palveluseteli ja maksuton lukio.

GeoHouse Älykylä on Utajärven kunnan ja Arctic Smart Village Oy:n yhteistyöprojekti, johon osallistuvat muun muassa Vaasan yliopisto ja Aalto-yliopisto.

Kommentoi »