Apu

Uransa lopettava Kimi Räikkönen kyllästyi noudattamaan tiukkoja F1-aikatauluja: "Robin odottaa sitä, että olen enemmän hänen kanssaan"

Uransa lopettava Kimi Räikkönen kyllästyi noudattamaan tiukkoja F1-aikatauluja: "Robin odottaa sitä, että olen enemmän hänen kanssaan"
Kimi Räikkönen on maailman fanitetuin suomalaisurheilija. Hän on F1-maailmanmestari ja kaikkien aikojen eniten Grand Prix -kisoja ajanut kuljettaja. 42-vuotiaana hän ajaa uransa viimeisen formulakisan 12. joulukuuta 2021. Suomen tunnetuin formulatoimittaja Heikki Kulta haastatteli Kimiä ja hänen läheisiään. Mitä nyt, Jäämies?
Julkaistu: 8.12.2021

Jos Kimi Räikkösen F1-ura ei päättyisi sunnuntaina 12. joulukuuta Abu Dhabin Grand Prix -kisaan, työt kutsuisivat veteraanitähteä taas 23. helmikuuta 2022, kun talvitestit alkavat Katalonian Grand Prix -radalla Barcelonassa.

Mutta kun 20-vuotinen formulataival loppuu tähän, Kimi ei tahdokaan vielä tietää, mitä hän tekee tuolloin runsaan parin kuukauden kuluttua.

Aikooko kansalainen Räikkönen seurata kisoja jatkossa?

– En usko, että paljon katselisin, mutta jos olen kotona, eikä ole muuta tekemistä, sitten avaan television. En ala merkata kalenteriin kisapäiviä. Toivottavasti uudet säännöt tekevät autoista helpommin seurattavia, jolloin kisatkin olisivat tietysti jännempiä, Kimi sanoo Avulle.

"Tähän työympäristöön liittyy liikaa kaikenlaista hölynpölyä"

Miksi Jäämies lopettaa uransa juuri nyt?

Irtautuminen elämää sitovista aikatauluista on kaikkein painavin syy eläköitymiseen, sanoo Kimi Avun erikoishaastattelussa.

– Kun viimeiset parikymmentä vuotta olen vain ajanut kilpaa, silloin niin F1:ssä kuin rallissakin on aina ollut omat aikataulunsa, jotka ovat säädelleet kaikkia tekemisiäni. On aina seuraava kisa, seuraava testi tai jotain muuta edustusduunia tulossa. En enää tahdo elää sillä tavalla. Iso osuus tässä ratkaisussa oli sillä, että tahdon tehdä jotain muuta.

Formulauran päätöspisteen määrittäminen ei tullut suunnittelematta, vaan Räikkönen myönsi miettineensä lopettamista ennenkin.

– Eihän tämä nyt missään nimessä ole kaikista mukavin työympäristö, kun tähän liittyy liikaa kaikenlaista hölynpölyä, on politiikkaa sun muuta, mihin en halua osallistua.

Jo kauan konkari on painottanut, että kilpa-ajaminen on hänelle ykkösjuttu, kaikki kaikessa. Että saa ajaa kovaa ja kilpaa. Tänä vuonna hänelle on myös vahvistunut käsitys siitä, mikä on ollut toiseksi paras juttu:

"Kotiolot voittavat kirkkaasti tämän muun."

– Ehdottomasti sunnuntainen kotiinlähtö kisan jälkeen. On koko viikonlopun paras hetki, kun pääsen kotiin.

Tuletko kokemaan luopumisen tuskaa, nyt kun viimeistä kisaa viedään?

– Sellaista ei tule tapahtumaan, se on ihan varmaa. Lopettamispäätöksessä ei ollut kyse oikeastaan muusta kuin siitä, etten vaan jaksanut enää tätä samaa diipa-daapaa ja muuta reissaamista. Kotiolot voittavat kirkkaasti tämän muun, Kimi sanoo.

Räikkönen uutisoi lopettamispäätöksensä omalla Instagram-tilillään 1. syyskuuta 2021. Päivää myöhemmin hän vastaili jo mediakysymyksiin Zandvoortin varikolla Hollannissa.

Sitten iski vieläkin yllättävämpi uutinen: Kimi oli antanut positiivisen koronatestin saapuessaan radalle. Räikkönen joutui ensi kertaa urallaan vetäytymään kisasta sairauden vuoksi.

Kimin kuntovalmentaja Mark Arnall tyrmistyi koronauutisesta kenties Kimiäkin enemmän. Miten Kimillä se oli, mutta hänellä ei?

– Oli hämmästyttävä kokemus, kun Kimille tuli koronatestistä positiivinen ja minulle negatiivinen testitulos. Se tuntui erikoiselta, koska olimme olleet koko ajan yhdessä. Ajoimme aina yhdessä radalta hotellille ja sieltä takaisin radalle. Radoilla vietimme myös aikaa yhdessä, Arnall sanoo Avulle.

"Söimme Kimin kanssa samoilla syömäpuikoilla, mutta siltikään tauti ei tarttunut minuun."
Kimin kuntovalmentaja Mark Arnall ei saanut koronaa, vaikka Räikkönen sai

Räikkönen ehti illastaa tutussa porukassa. Seurue oli tilannut sushia, mutta syömäpuikkoja ei pöydässä ollut riittävästi.

– Kun Kimi oli syönyt, hän antoi omansa minulle ja sanoi, että käytä näitä. Söimme samoilla puikoilla, mutta siltikään tauti ei tarttunut minuun, Arnall ihmettelee.

Räikkönen ja Arnall olivat saaneet ensimmäiset rokotukset koronaa vastaan jo keväällä Bahrainin kisaviikonlopun aikana ja toiset myöhemmin.

Viimeisellä kaudellaan Kimin Alfa Romeo oli iskussa Meksikon GP:ssa. Kahdeksas sija oli kauden parasta Räikköstä.

Kimi sanoo, että tieto positiivisesta tuloksesta tuli aivan puun takaa. Toisaalta hän ymmärtää, miten tarttuva tauti on.

– Eihän sitä koronaa voi pysäyttää niin, ettei sitä voisi saada. Rokotuksista on se hyöty, ettei tule niin kipeäksi. Minun kohdallani tauti tuntui samalta kuin poskiontelontulehdus, jonka olen joskus sairastanut. Oli nenä tukossa ja vähän köhää.

– Olin hyvin hämilläni, kun testi oli positiivinen, sillä silloin minulla ei ollut mitään oireita. Sen jälkeen tulin sitten kipeäksi, samalla lailla kuin jos olisi ollut joku flunssa. Se kesti varmaan sellaiset viisi päivää. Sen jälkeen olo oli taas aika normaali, Kimi sanoo.

Koronan tarttumisen hetki jäi tarkemmin selviämättä.

– Sehän nyt voi tulla ihan mistä vaan. Ihan mahdotonta sanoa – paitsi, jos istuisi kotona yksin ja sairastuisi, niin tietäisi, että jos siellä olisi joku käynyt, siltä varmaan olisi tarttunut. Kun ihan normaalisti eletään, on täysin mahdotonta sanoa, mistä se tuli, Kimi sanoo.

Räikköseltä jäi koronan vuoksi välistä kaksi kisaa, Hollanti ja Italia. Sen jälkeen syksyllä oli ohjelmassa vielä seitsemän kisaviikonloppua. Kaiken kruunaa uran viimeinen kisa, joka ajetaan Abu Dhabissa 12. joulukuuta 2021.

"Perhe oli ilmoituksesta innoissaan"

Kimi tietää hyvin sen, mitä hänen ajamisensa on merkinnyt perheelle. Miten perheesi otti vastaan ilmoituksen, että isi jää kotiin?

– Olivat innoissaan. Onhan se kiva juttu heillekin. Lapset ovat koulussa ja tarhassa, joten jotain aikatauluja on, mutta muuten ei ole mitään sovittua.

"Tällä kaudella viikonlopun paras hetki on ollut, kun pääsen lähtemään kotiin."

Oliko vaikea selittää pojallesi Robinille, ettet enää aja F1-autoa?

– Ei ollut. Hän odottaa innoissaan yhteisiä tekemisiämme, kun niihin jää enemmän aikaa. Hän haluaa toisinaan tehdä ihan omia juttujaan. Hän käy koulussa ja mennä vipeltää muun ajan. Hän odottaa sitä, että olen enemmän hänen kanssaan.

Kimin ajaminen on hallinnut jo vuosien ajan koko hänen lähipiirinsä elämää. Kun Kimi lopettaa ajamisen, myös hänen äitinsä Paula Räikkönen pääsee irti kisojen seuraamisesta.

– Olen monena vuonna muistuttanut Kimiä siitä, miten hänen kilpakalenterinsa on aikatauluttanut minunkin kesiäni. Kaverien mökit sun muut visiitit ovat jääneet käymättä, kun en ole voinut mennä paikkoihin, joissa ei ole telkkaria. Enää en niinkään ole jännittänyt Kimin ajamista, mutta kisat olen yhä katsonut, Paula sanoo Avulle.

Nyt Kimillä on enemmän aikaa perheelleen. Kimin vaimo Minttu ja poika Robin käyskentelivät Unkarin Grand Prixin varikkoalueella elokuussa 2019.

Kimin veljen Rami Räikkösen pojat ajavat myös kilpaa: Justus rallia ja Tiitus motocrossia. Paula Räikkönen saa nyt jännittää, tuleeko myös Robinista kilpakuski.

– Hän harrastaa onneksi niin paljon kaikkea, että kerkiää ainakin valikoida kunnolla, mitä haluaa tehdä, mummo myhäilee.

Kimin vaimo Minttu Räikkönen sanoi jokin aika sitten kiinalais­lehden haastattelussa, että moottoriurheilu kiinnostaa myös tytär Riannaa, vaikka tällä hetkellä voimistelu tuntuu vievän häntä eniten mennessään.

”Me vanhemmat kannustamme kumpaakin lastamme kaikessa, mikä heitä miellyttää. He molemmat ovat yhä niin kovin nuoria. Heille on tärkeintä päästä pitämään hauskaa ja kokeilemaan uusia juttuja”, Minttu sanoi F1-toimittaja Frankie Maolle.

Kysymys Kimin kilpauran parhaasta muistosta herätti hilpeyttä Mintussa.

”Sen voin ainakin vannoa, ettei aviomieheni kanssa ole koskaan tylsää. Kimi tietää, että perhe tukee häntä aina täysillä, eikä hänen tarvitse murehtia meistä, kun pidän huolta lapsista kotona. Varmaan paras kilpailullinen muisto tuli viimeisellä Ferrari-kaudella 2018 Monzan aika-ajossa, kun Kimi nappasi paalupaikan.”

Räikkösen F1-uran ajan varikoilla suomalaiskuskin tekemisistä raportoinut portugalilais­toimittaja Luis Vasconcecelos nostaa vuoden 2007 maailmanmestarin pysyvälle jalustalle.

– Kimiä ei unohdeta samalla tavalla kuin on tapahtunut niin monelle muulle yhden MM-tittelin voittaneelle, kuten Denny Hulmelle, Jody Scheckterille tai Phil Hillille. Eikä hänen tarvitse käydä muistuttamassa itsestään vakituisena tv-kasvona – kuten Jacques Villeneuven, Damon Hillin tai Nico Rosbergin.

"Kimiä ei unohdeta samalla tavalla kuin on tapahtunut niin monelle muulle yhden MM-tittelin voittaneelle."
F1-toimittaja Luis Vasconcecelos

Kimillä on oma erityinen paikkansa F1-historiassa. Hänet muistetaan ikuisesti Jäämiehenä, kuljettajana, joka teki asiat eri tavalla. Kimi on pitänyt huolen siitä, että hän näyttää ja kuulostaa siltä, ettei välitä, mitä suustaan päästelee.

– Hänen suosionsa ympäri maailman on yhä aivan hämmästyttävällä tasolla 14 vuotta mestaruuden jälkeen. Ei sellaista tyyppiä todellakaan kukaan voi unohtaa helposti, Suomen Tietotoimistolle F1-kisoista kirjoittava Vasconcelos painottaa.

Moottoriurheilijoiden intohimot tunteva toimittaja Vasconcelos povaa, että Räikkönenkin nähdään jatkossa vielä uusissa kilpahaasteissa.

Kimi on uskomattoman suosittu ympäri maaillmaa. Tässä hän singeeraa fani­kortteja vuoden 2019 Saksan Grand Prix’ssa Hockenheimissa.

– Uskoisin, että Kimi ajaa vielä. Eiköhän hän pysy kotona vuoden 2022, mutta en ylläty, jos kiusaus Le Mansiin tai Daytonaan käy liian suureksi. Varmaan hän ajaa myös joitain rallejakin ainakin Suomessa, vaikka tuskin enää MM-tasolla asti. Myös rallicross voi hyvinkin kiinnostaa.

– Kimi ei kilpaile voittaakseen, vaan siksi, että hän nauttii niin paljon ajamisesta, Vasconcelos sanoo.

Fyysisesti ja vauhdillisesti veteraani olisi edelleen pystynyt jatkamaan nautiskeluaan F1-kisoissa. Kimin kunnosta vuosikausien ajan vastannut Mark Arnall kiittelee suojattinsa määrätietoisuutta.

– Vetäytymispäätöksellä ei ole mitään tekemistä Kimin suoritus­kyvyn tai ajotaitojen kanssa. Mielestäni eräät tämän kauden kisat ovat lukeutuneet ajamiselta hänen parhaisiinsa. Kimihän ei anna periksi ja vie aina auton äärirajoille asti. Nopeammalla autolla hän olisi saavuttanut takuu­varmasti parempia tuloksia.

– Eikä Kimin fysiikassa todellakaan ole havaittavissa mitään puutteita. Tiedän hänen myös ponnistelleen treeneissä erittäin kovaa vaaliakseen kuntoaan. Uraa ei kuitenkaan pidennetä vain tekemällä kaiken oikein, sillä siihen vaikuttavat aina muutkin tekijät, Arnall kertoo.

Kimi Räikkönen ajoi 19 F1-vuodestaan kahdeksan Ferrarilla. Hän aloitti uransa 2001 Sauberilla ja päättää sen samassa tiimissä, jonka vaihtoi vuonna 2019 nimekseen Alfa Romeo.

Kimi, takanasi on 20 vuotta ja 350 kisaa – tekisitkö kaiken uudestaan samalla tavalla, jos olisit nyt aloittamassa uraasi?

– En jaksa tuollaisia miettiä – mutta eipä auta kyllä paljon valittaa. Tietenkin aina sen tietää, jos puhuu 20 vuodesta, että sehän on helvetin pitkä aika.

– Mutta tässä tapauksessa se on kulunut kyllä äkkiä, eikä mitenkään tunnu 20 vuodelta. Tässä on menty sitä samaa kaavaa. Joka vuosi kauden alussa on täynnä intoa ja sitten sarja onkin yhtäkkiä taas lopussa. Koko ajan mennään ja yritetään.

"Kukapa tietää, ajanko joskus vielä jollain tasolla kilpaa. .."

Kimillä on toki jo kokemusta F1-ympyröiden hyvästelystä, kun hän jätti GP-radat vuoden 2009 lopussa ja aloitti ralliuransa. Silloin paluu formuloihin koitti kaksi vuotta myöhemmin. Nyt ei mies myönnä enää hautovansa vastaavia ajatuksia.

– Minulla ei ole mitään suunnitelmia, enkä edes suunnittele mitään suunnitelmien tekemistä. Kukapa kuitenkaan tietää, että ajanko joskus vielä jollain tasolla kilpaa... Tällä hetkellä päässäni ei ole kuin lomasuunnitelmia.

Oletko tyytyväinen saavutuksiisi?

– Olen onnellinen siitä, mitä olen saavuttanut. Halusin voittaa ja voitin kisoja. Halusin mestaruuden ja voitin sen, kun aiemmin olin pari kertaa päässyt lähelle. Olen hyvin onnellinen, että voitin mestaruuden juuri Ferrarilla.

– Tietysti olisin voinut saavuttaa paljon enemmän, mutta toisaalta myös paljon vähemmän. Ura on mennyt eri suuntiin. Olen iloinen, miten tämä on mennyt, eikä minulla ole syytä valittaa mitään.

Parikymmentä vuotta sitten Kimi Räikkönen oli formulasarjan nuoria kykyjä. Vuonna 2021 hän on F1-uransa lopettaessaan sarjan ikäpresidentti. Kaksi vuosikymmentä on tarjonnut uskomattomia kokemuksia, voittoja tappiota. Kuvassa Kimi syyskuussa 2019.

Kimi Räikkönen

  • Syntyi: 17. lokakuuta 1979 Espoossa.

  • Asuu: Sveitsissä.

  • Perhe: Vaimo Minttu, lapset Robin ja Rianna.

  • Uran huippuhetkiä: Ensimmäinen osakilpailuvoitto Malesiassa 2003, viimeisin voitto USA:ssa 2018. Osakilpailuvoittoja 21. Maailmanmestaruus vuonna 2007 Ferrarilla.

  • Ajankohtaista: F1-uran viimeinen osakilpailu Abu Dhabissa 12. joulukuuta 2021.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti