Apu

Uniapnean hoidossa käytetystä CPAP-laitteesta voi olla hyötyä koronaviruspotilaiden hoidossa

Uniapnean hoidossa käytetystä CPAP-laitteesta voi olla hyötyä koronaviruspotilaiden hoidossa
Asiantuntijan mukaan sekä CPAP-laitteita että kaksoispaineventilaattoreita on Suomessa runsaasti.
Julkaistu: 16.3.2020

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi maanantaina ensimmäisestä potilaasta, joka oli joutunut tehohoitoon koronavirustartunnan vuoksi. Potilas on Husin mukaan eläkeikäinen.

Koronavirus voi aiheuttaa pienellä osalla potilaista äkillisen hengitysvajausoireyhtymän, jossa keuhkoihin kertyy tulehduksen takia tulehdussoluja ja nestettä.

Tällöin henkilö voi tarvita tehohoitoa, Hus kertoo tiedotteessaan.

Italiassa käytetään CPAP-laitteita

Italian Lombardiassa sairaalat ovat hankkineet lisää paitsi hengityskoneita, myös uniapnean hoidosta tuttuja CPAP-laitteita, kertoo lääkäri ja Lombardian alueneuvoston poliitikko Michele Usuelli. Hänestä Suomen kannattaisi tehdä samoin.

Usuellin tiedossa ei kuitenkaan ole, kuinka paljon CPAP-laitteita Lombardiaan on hankittu yhteensä.

– CPAP-laitteen avulla voi hoitaa monia potilaita, ja samalla voidaan välttää turhaa intubointia, Usuelli kommentoi Avulle.

Usuelli kehottaa myös kiireellisesti kouluttamaan terveydenhuollon henkilökuntaa – lähes kaikessa.

– Lombardiassa emme kouluttaneet väkeä tarpeeksi. Se tuntuu itsestään selvältä mutta on hirmu tärkeää. Se tarkoittaa opastusta siinä, miten pukeudutaan, riisuudutaan, miten suojataan itseä, mitä ylipäätään saa tehdä, Usuelli sanoo.

Suomalaisasiantuntija: ”Voisi olla hyötyä”

Turun yliopiston keuhkosairausopin ja kliinisen allergologian työelämäprofessori sekä tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:n pääsihteeri Tuula Vasankari pitää hyvänä ideaa CPAP-laitteiden hyödyntämisestä koronviruksen aiheuttaman sairauden hoidossa.

– Jos olisi lievä koronaviruksen aiheuttama infektiotauti, siitä voisi olla hyötyä, hän pohtii.

– Mutta jos on kovempi tauti, potilas ei jaksa CPAP-laitteen jatkuvaa painetta vastaan hengittää.

CPAP-laitetta astetta kehittyneempi laite on kaksoispaineventilaattori. Sisäänhengityksessä potilas hengittää sillä ilmaa voimakkaammalla paineella kuin tavallisesti, mikä aukaisee keuhkoputkia. Toisin kuin CPAP-laitteessa, paine kuitenkin laskee uloshengityksessä.

Vasankari katsoo, että etenkin kaksoispaineventilaattorista on apua covid-19-taudin sairaalahoidossa. Hän kuitenkin painottaa, että nyt jos koskaan kaikkien uniapneapotilaiden kannattaa käyttää kotona olevaa CPAP-laitetta, jotta perussairaus olisi hyvässä hoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin varalta.

Suomessa paljon laitteita

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi Avulle viime viikolla, että Suomessa voi tulla pula hengityskoneista, jos tehohoitoa vaativien potilaiden määrä kasvaa merkittävästi. Esimerkiksi Husissa on noin kolmesataa hengityskonetta.

Sen sijaan sekä CPAP-laitteita että kaksoispaineventilaattoreita on Suomessa runsaasti, toteaa Vasankari. Hän ei osaa antaa tarkkaa määrää laitteiden lukumäärästä Suomesta – kyse on joka tapauksessa ”tuhansista” laitteista.

– En ole ensimmäiseksi huolissani siitä, että kaksoispaineventilaattorit loppuisivat. Haastekohta on se, että täytyy olla terveydenhuollon henkilökuntaa: lääkäreitä, jotka osaavat päättää sellaisen hoidon aloittamisesta ja hoitajia, jotka osaavat laitteita käyttää, hän sanoo.

Uniapnean esiintyvyyttä Suomessa ei tiedetä tarkasti. Käytännössä sairauden hoito on CPAP-laite.

– Valitettavasti meillä ei ole selkeitä rekistereitä, josta voisimme nähdä, kuinka paljon laitteita on, hän sanoo.

Vasankarin valistunut arvio kuitenkin on, että väestötasolla ainakin viidellä tai jopa kymmenellä prosentilla on uniapnea. Laitehoidossa heistä saattaa olla jopa 100 000 ihmistä.

Kommentoi »