Unelmoitko täydellisestä lomasta Venetsiassa? Tässä ideat siihen, ole hyvä
Matkailu
Unelmoitko täydellisestä lomasta Venetsiassa? Tässä ideat siihen, ole hyvä
Venetsiassa kannattaa kokea sekä kuuluisia nähtävyyksiä että vielä vähän tunnettuja löytöjä. Mondo teki kahden päivän täydellisen ohjelman, jonka avulla löydät juuri oikeat asiat.
Julkaistu 31.3.2021
Mondo

PÄIVÄ 1: AAMU

Upea keskusaukio ja hauska saarihyppely

Aloita päivä Venetsian kuuluisalta Pyhän Markuksen aukiolta, joka on parhaimmillaan kylpiessään aikaisen aamun pehmeässä valossa. Horisontti värjääntyy pinkiksi ja luo meren ylle sumun. Mikä parasta, maisemaa saa aamun ensimmäisinä tunteina katsella kaikessa rauhassa. Jos mielit sisään ikonisiin nähtävyyksiin Dogen palatsiin tai Pyhän Markuksen kirkkoon, tee se heti, kun ne aukeavat.

Aukion laidalta kannattaa käydä katsomassa myös kuuluisaa Huokausten siltaa. Se on ulkoapäin vähintään yhtä upea kuin sisältä.

Vesi on läsnä Venetsiassa joka puolella. Siksi kätevä tapa nähdä kaupunkia on hypätä vesibussiin eli vaporettoon, kaupungin ainoaan julkiseen kulkuvälineeseen. Kun tottuu keinuvaan kyytiin, vesibussilla taittaa välimatkat väljemmin kuin keskustan pikkuisia katuja kulkien.

Vesibussi eli vaporetto on kätevä tapa liikkua Venetsiassa.

Suunnaksi on hyvä ottaa paikallisten asukkaiden ja taiteilijoiden suosima Giudeccan saari. Venetsia koostuu yli sadasta saaresta, ja vähemmän tunnetulla saarella pistäytyminen avaa kaupungin monipuolisuutta.

Pääsaareen verrattuna Giudecca tuntuu huiman erilaiselta: sen laguunia vierustavilla kaduilla on avaraa ja elämän­rytmi verkkainen. Piipahda valokuvataidetta esittelevässä La Casa dei Tre Oci -museossa. Nimi tarkoittaa Kolmen silmän taloa, ja se tulee rakennuksen uusgoottilaisen julkisivun silmiä muistuttavista ikkunoista, joista avautuu kaunis merellinen näkymä.

PÄIVÄ 1: ILTAPÄIVÄ

Lounas, löytöretkiä ja drinkit Giudeccan saarella

Giudeccaa reunustaa laguunin rajassa kulkeva rantabulevardi. Kadun varrella La Palanca -ravintolan ulkopöydissä lounastetaan niin lähellä merta, että jalat saattavat kastua aaltojen käydessä kivetykseen.

Mitä näillä nurkilla kannattaa syödä? Kotisaarestaan ylpeä giudeccalainen tarjoilija suosittaa paikallista herkkua, haudutettua mustekalaa ja maissipuuro polentaa. Nappaa jälkiruuaksi leivos ja kahvi viereisestä leipomo-baari Majerista.

Vietä lounaan jälkeistä lepohetkeä eli riposoa poikkeamalla rannasta pikkukujille arkielämän sekaan. Löydät pieniä pop up -taidetiloja ja gondolinrakentajien verstaita. Saaren asukkaiden pyykit kuivuvat kerrostalojen väliin viritetyillä naruilla.

Lähellä sijaitsevat Sant’Eufemian kirkko ja 1400-luvulla rakennettu entinen nunnaluostari Santi Cosma e Damiano. Venetsian paikallishallinto restauroi hylätyn luostarin ja avasi sen 1990-luvulla täkäläisten artesaanien käyttöön. Nyt rauhallisen pihan holvikaarten alla asuu ja työskentelee 12 taiteilijaa perheineen. Osa työhuoneista on auki vierailijoille, ja niistä voi ostaa käsitöitä.

Näkymä tavaratalo Fondaco dei Tedeschin katolta kaupungin yli.

Paperitaiteilija Fernando Masone kertoo, että tuli maan etelä­osista Venetsiaan 1980-luvulla ja asettui sitten Giudeccan saaren rauhaan. Nopeatempoisen italialaisen musiikin tahdissa hän leikkaa veitsellä paperia ja maalaa sitä muotin läpi. Täällä valmistuu kortteja, koruja ja kirjanmerkkejä sekä lystikkäitä, kananmunankuoren näköisiä lampunvarjostimia.

Saarikierros on hyvä päättää loppuiltapäivän aperitiiviin yläilmoissa, mahtipontisen Hilton-hotellin kattoterassilla maisemaa ihaillen. Testaa Venetsiassa alkunsa saanut, persikkapyreestä ja kuohuviinistä sekoitettava Bellini-drinkki.

La Palanca, Fondamenta al Ponte Piccolo 448.

Majer, Fondamenta Sant’Eufemia 461

Artigiani del Chiostro -artesaanikollektiivi, Campo San Cosma 620a

Hilton Guidecca, Guidecca 810

PÄIVÄ 1: ILTA

Hurmaava kirjakauppa ja ihanaa lähiruokaa Castellon alueella

Illaksi palataan Giudeccalta vesibussilla takaisin Venetsian pääsaarelle, jossa nähtävää riittää. Mennään miellyttävään Castellon kaupunginosaan, kymmenen minuutin kävely­matkan päähän keskusaukio Piazza San Marcolta.

Astu kadulta sisään liikkeeseen viikunapuun alta ja saavut Acqua Altaan, joka kutsuu itseään maailman kauneimmaksi kirjakaupaksi. Puodin nimi tarkoittaa korkealle nousevaa vettä.

Soma ja sokkeloinen kauppa on esimerkki siitä, miten Venetsia kärsii tulvavesistä. Kosteus huokuu laikukkaista kivilattioista. Osittain kastuneita kirjoja on aseteltu suojaan kylpyammeisiin ja gondoleihin. Esillä on julisteita, kortteja ja uusia sekä vanhoja kirjoja romaaneista matka­oppaisiin.

Tulvavesien patinoimat rakennukset ovat osa Venetsian charmia.

Ensimmäisen päivän iltana syödään lähiruokaa CoVino -ravintolassa pienen kujan kulmassa. Tarjolla on maukkaita alkuviinejä ja listalla vain harvoja, kekseliäitä annoksia merenelävistä pasta-annoksiin. Niissä näkyy perinteen ja modernin yhdistelmä. “Ruokalista vaihtuu päivästä toiseen sen mukaan, mitä lähituottajilta ja -torilta saa”, kertoo nuori omistaja Andrea Lorenzon.

Suuntaa illallisen jälkeen verkkaiselle kävelylle Castellon kaupunginosaan. Jos Venetsian arkkitehtuuribiennaali on meneillään, katsele sen paviljonkeja. Istahda drinkille paikallisten suosiman Strani-baarin terassille, vilkkaan Via Giuseppe Garibaldin varrelle. Päivän voi päättää piipahtamalla Italian yhdistäjänä tunnetun Giuseppe Garibaldin muistolle pystytetyllä kolmoispatsaalla ja kävelemällä kanaalin vartta takaisin San Marcon torille – se on hyvä nähdä niin varhaisena aamuna kuin iltavalaistuksen kimalluksessa.

Libreria Acqua Alta, Calle Lunga Santa Maria Formosa 5176b.

Co’Vino, Calle del Pestrin

PÄIVÄ 2: AAMU

Kierros Dorsoduron museoissa huipputaiteen parissa

Venetsian tärkeintä vesiväylää Canal Grandea eli Suurta kanaalia halkovat sillat. Pääsaarelta katsottuna lounaassa, Accademian sillan toisella puolella, sijaitsee Dorsoduron alue, joka tunnetaan kiinnostavista museoistaan.

Taidekierros kannattaa aloittaa saaren itäkärjestä, Punta della Doganasta. Rakennus toimi vuosisatoja tulliasemana, ja sittemmin ranskalainen taidekeräilijä François Pinult kunnostutti sen. Talon tunnistaa huipulla keikkuvasta, kolmea miestä esittävästä veistoksesta. Esillä on Pinaultin yksityistä modernin ja nykytaiteen kokoelmaa.

Myös upporikas taidekeräilijä Peggy Guggenheim asui Venetsiassa pitkään ja kuoli kaupungissa. Hänen entisessä kodissaan voi nähdä muun muassa tärkeää 1900-luvun taidetta Picassosta ja Mirósta aina Jackson Pollockiin asti. Kun katselee rakennuksen takapihan terassitasanteelta Suurelle kanaalille aukeavaa näkymää, voi ymmärtää, miksi niin moni on vuosi­satojen varrella hullaantunut Venetsiaan.

Punta Della Dogana, Dorsoduro 2

Peggy Guggenheim Collection, Dorsoduro 701

Santa Maria della Saluten kirkko kuuluu Venetsian nähtävyyksiin.

PÄIVÄ 2: ILTAPÄIVÄ

Kaupungin parhaat cicchetti-makupalat ja kiehtovat karnevaalinaamiot

Taiteesta ravittuna mielii jo kulinaaristen nautintojen pariin. Venetsialaiseen ruokaperinteeseen olennaisesti kuuluvat ­cicchettit ovat sormiruokaa – leipäpaloja, jotka päällystetään esimerkiksi kalalla, vihanneksilla ja juustolla.

Kaupungin parhaat cicchettit tarjoilee paikallisten mukaan Al Bottegonin omistaja Alessandra. Hän nostelee leipäsiä vitriinistä lautaselle – päällysteinä on kurpitsaa ja ricottaa, tonnikalatahnaa ja punasikuria, viikunaa ja vuohenjuustoa.

“Minä rakastan keksiä näitä yhdistelmiä. Melkein joka päivä on jotain uutta”, rouva kertoo innoissaan.

Paikan edessä on ruuhkaa, kun iloisesti rupattelevat ihmiset napsivat cicchettejä. Palan painikkeena on valkoviiniä, jota on Venetsiassa tapana juoda jo lounasaikaan.

Tärkeä osa kaupungin historiaa liittyy karnevaaleihin ja naamioihin. Ensimmäisistä karnevaaleista on löytynyt merkkejä jo 1000-luvulta. Elämä Venetsiassa oli kauan jatkuvaa karnevaalia: osa paikallisista piti asuja yllään suurimman osan vuodesta. Ne olivat monelle tapa piilottaa yhteiskunta­luokka ja henkilöllisyys, kertoo naamiokauppa Cá Macanan omistaja Davide Belloni. Cá Macanassa naamarit valmistetaan käsin. Niitä on myynnissä satoja, toinen toistaan koristeellisempia ja värikkäämpiä. Läheisellä työhuoneella pidetään myös parin tunnin mittaisia naamarintekokursseja.

Piipahta vielä toisessakin paikassa ihailemassa aitoa venetsialaista käsityötä. Il Grifone -nahkaliikkeessä laukut ja muut tavarat valmistetaan alusta asti itse.

Al Bottegon, Dorsoduro 2104.

Cá Macana, Dorsoduro 3172

Il Grifone Venezia, Fondamenta del Gaffaro 3516

Rialton silta on Venetsian ikonisia kaupunkinäkyjä.

PÄIVÄ 2: ILTA

Venetsian upein näköala ja illallinen paikallisten parissa

Venetsiassa toimii kansalaisliikkeitä, jotka vastustavat yliturismia ja suuria risteilyaluksia, joiden ajatellaan tekevän tuhoa kaupungille ja vesistöille. Paikoitellen ydinkeskustan kaduilla on niin paljon väkeä, että kävely on hankalaa.

Kuuluisa Rialton silta on yksi ahtaimmista paikoista. Sinne kannattaa silti suunnata, sillä sen yläpuolella sijaitsevan luksus­tavaratalo Fondaco dei Tedeschin kattoterassilta aukeaa paras näköala kaupungin yli.

Pääsaaren pohjoisosassa, Cannaregion kaupunginosassa, paikallinen arki kukoistaa edelleen.

Pistäydy veden ympäröimässä Santa Maria dei Miracolin kirkossa. Campo dei Gesuitin aukiolla voi seurata asukkaiden torikokousta tai lasten jalkapallopeliä. Piipahda aperitiiville aukion reunalla sijaitsevan nuorekkaan Combon kauniille sisäpihalle. Muista, että venetsialaiset ovat tarkkoja Aperol Spritzeistään: juoma on lähtöisin kaupungista ja tarkoitti alun perin viinin ja kuplaveden yhdistelmää.

Kävele auringonlaskun jälkeen läheisen Ponte de Chiodon idyllisen sillan ohi Misericordian kanaalin varteen. Vieri vieressä olevat ravintolat täyttyvät illalliselle tulevista paikallisista. Istahda kalaruuistaan tunnetun Timon all’Antica Mola -ravintolan ulkopöytään ja kysy päivän annoksia.

Illallisen jälkeen voi lähteä pienelle tutkimusretkelle läheiseen juutalaisghettoon tai jäädä drinkille kanaalin varrelle ja istua vaikkapa jonkin baarin veneeseen.

Kotimatkalle majapaikkaa kohti sopii ottaa vesibussi. Se lipuu pimeässä läpi Suuren kanaalin, jota reunustavat valaistut palatsit, museot ja asuinrakennukset kattokruunuineen. Tämä on sitä parasta, taianomaista Venetsiaa.

Fondaco dei Tedeschi, Calle del Fontego dei Tedeschi

Combo, Campo dei Gesuiti 4878

Timon all’Antica Mola, Fondamenta dei Ormesini 2800

Taloja Grande Canalen varrella.
Kommentoi »