Apu

Työelämän tervaskannot: Leena, 73, aloittaa työt yhä aamukuudelta kaivostyömaalla

Työelämän tervaskannot: Leena, 73, aloittaa työt yhä aamukuudelta kaivostyömaalla
Sodankyläläinen Leena Vaarala, 73, on Suomen vanhin nainen nosturinkuljettajana. Työpäivät kaivostyömaalla alkavat usein aamukuudelta ja päättyvät toisinaan myöhään illalla. ”On hiton hienoa, kun vielä tässä iässä kelpaa töihin!”
Julkaistu: 30.12.2018

Leena Vaarala on ajanut ikänsä isoja koneita ja erilaisia kulkupelejä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2008 ajettuaan siihen mennessä 26 vuoden rupeaman nosturia Pekka Niska Oy:llä Helsingissä. Sitä ennen hän ajoi puutavaraa rekalla.

Eläkepäivikseen hän palasi kotikulmilleen Sodankylään, omakotitaloon Sattasvaaraan.

– Kun työt Pekka Niskalla loppuivat, ajattelin, että jotain pitää tehdä, kun en jaksa olla kotona päivästä toiseen. Saatuani omakotitaloni rakennusprojektin loppuun ajoin vähän aikaa taksia. Vanhustentalollakin autoin, kun siellä oli pulaa työntekijöistä. Sitten ajoin postia ja olin maatalouslomittajana. Yhden talven siivosin poroteurastamollakin, Leena naurahtaa.

Työkaveri vihjasi, että kohta alettaisiin Sodankylään rakentaa Kevitsan nikkeli-kuparikaivosta ja työmaalla Leenan kaltaiselle ammattilaiselle voisi löytyä töitä dumpperin eli raskaan maansiirtoauton kuljettajana.

– Soitin työvoimatoimistoon, mutta siellä virkailija vähän naurahti, ettei siihen hommaan eläkeläisiä oteta. Siihen työhön haettiin työllistämistukikelpoista henkilöä, Leena muistelee.

Virkailija neuvoi kuitenkin soittamaan Pohjoismaiden johtavaan nosto- ja raskassiirtopalveluita tarjoavaan Havator Oy:hyn.

– Heillä oli kuulemma pulaa kuljettajista. Menin seuraavana päivänä toimistoon ja allekirjoitin vuonna 2011 työsopimuksen. Seuraavana päivänä aloitin Kevitsan kaivoksella.

Leena Vaarala ajoi muun muassa 26 vuotta isoja koneita pääkaupunkiseudulla.

Pari vuotta sitten työ nosturinkuljettajana vei Leenan seitsemäksi kuukaudeksi biotehtaalle Äänekoskelle.

– Asuin arjet hotellissa. Joinakin viikonloppuina ajoin 600 kilometriä kotiin Sodankylään. Meikäläinen on ajanut niin paljon autoa, että tuhat kilometriäkään ei tunnu missään, Leena kertoo.

Äänekoskelta Leena palasi kotiseudulleen Sodankylään. Hän ajaa taas nosturia Kevitsan kaivoksen työmaalla, vaikka ikää on jo 73 vuotta.

Hän on kiistatta Suomen vanhin nainen alallaan, eikä Kevitsan työmaalla ei ole yhtä iäkkäitä miehiäkään samoissa hommissa.

Autonosturilla Leena nostelee raskaita elementtejä.

– Tänäänkin tuli rekkalastillinen harjaterästä Viron puolelta, hän kertoo.

Leena lähtee ajamaan nosturia aina, kun kysytään.

–  Yhtenäkään aamuna ei ole tarvinnut lähteä töihin hampaat irvessä. Tämä on mielekästä ja vaihtelevaa työtä. Ihan äskettäin olin pari viikkoa putkeen kesäloman tuuraajana. Viideltä joudun heräämään eikä koskaan tiedä, milloin päivä päättyy. Tänään olin jo lähtenyt ajamaan kotiin kolmelta, kun pomo soitti, että olisi vielä töitä. Sanoin, että ei tässä mitään ja käännyin takaisin.

"On hiton hienoa kelvata töihin"

Leenalta kysytään usein, eikö hän jo malta jäädä eläkkeelle.

–Ajan niin kauan, kun vain pyydetään. On hiton hienoa, kun vielä tässä iässä kelpaa töihin!

Taloudellisesta pakosta kahden lapsen äiti ja kolmen lapsenlapsen mummo ei nosturinpuikkoihin päivätyökseen nouse.

– Viihdyn työmailla. Tänä päivänä ajaminenkaan ei ole niin raskasta, kun automatiikan takia tämäkin on pitkälti aivotyötä. Kun tätä hommaa tekee, ei dementia pääse vaivaamaan, Leena vitsailee.

Myös fysiikka on kunnossa.

– Asun yksin, joten 154 neliön omakoti- talon puutarhatöissä saa riittävästi hyötyliikuntaa.

On Leenalla mummomainenkin harrastus, nimittäin käsityöt.

– Olen aivan hullu kutomaan Lapin sukkia ja lapasia. Siihen jää töissäkin hyvin aikaa, kun joskus voi joutua odottelemaan koko päivänkin, että jonkun sähkökaivurin akseli saadaan korjattua. Nuorempana haaveilinkin, että minusta tulee käsityönopettaja.

Leena ei kavahda, vaikka työmaalla joskus kuulee melko roisiakin huulenheittoa.

– Jos joku puhuu tuhmia, pitää vain nauraa ja puistella päätä. Mitään ahdistelua en ole koskaan joutunut kohtaamaan, vaikka olen tehnyt töitä jo parikymppisestä asti. Ikärasismiinkaan en ole törmännyt, hän kiittelee.

Leena Vaarala

Syntynyt: 1945 Sodankylässä.

Kotipaikka: Sodankylä.

Perhe: asuu yksin, 2 lasta, 3 lapsenlasta.

Työ: Ajanut useita eri ammattiliikenteen ja maansiirtoalan ajoneuvoja, ajaa tällä hetkellä autonosturia Sodankylässä Kevitsan kaivostyömaalla. Toiminut eläkevuosinaan muun muassa poroteurastamon pesijänä, taksinkuljettajana ja maatalouslomittajana.

Vanhuuseläkeikäisistä jo 68 000 tekee töitä

Vuosina 2007–2016 työssä käyvien eläkeläisten määrä on kasvanut lähes 30 %. Esimerkiksi 70–74-vuotiaiden työllisyysaste on kaksinkertaistunut reilussa vuosikymmenessä.

Kasvu keskittyy erityisesti 63–67-vuotiaisiin eläkeläisiin. Samalla kun 63–67-vuotiaiden vanhuuseläkeläisten työnteko on lisääntynyt, myös ilman eläkettä työssä käyvien 63–67-vuotiaiden määrä on noussut merkittävästi.

Kun vuoden 2007 lopussa työtä teki alle 40 000 vanhuuseläkeikäistä, vuoden 2016 lopussa heitä oli 68 000.

Vaikka osa kasvusta selittyy suurilla ikäluokilla, myös työssä käyvien 63–67-vuotiaiden osuus ikäluokasta on noussut. Vuosien 2007–2016 välisenä aikana nousu on ollut lähes 4 %. 

Kasvusta 1,5 %:n verran selittää eläkeläisten työnteon yleistyminen ja 2,3 % työssä ilman eläkettä jatkavien määrän lisääntyminen. Työssä käyvien eläkeläisten osuus on noussut 7,5 %:sta 8,9 %:iin, ja ilman osa-aikaeläkkeitä työskentelevien osuus 6,7 %:sta 8,7 %:iin.

– Valtaosa vanhuuseläkeläisistä ei tee töitä siksi, että olisivat siihen pienen eläkkeen vuoksi pakotettuja. Heidän eläkkeensä ovat muiden eläkkeitä korkeampia. Aika monelle on voinut tulla sokkinakin eläkkeellä oleminen, kun tuttu työyhteisö on jäänyt taakse, sanoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto.

Tyypillisiä työuranjatkajia vanhuuseläkeiän jälkeen ovat asiantuntijatehtävissä työskennelleet, esimerkiksi lääkärit, konsultit ja opettajat. Usein lääkärit jatkavat uraansa yksityispraktiikoilla.

– Hieman yleistäen voi myös sanoa, että vanhuuseläkeikäisistä työntekijöistä naiset siivoavat ja hoitavat, miehet taas kuljettavat.

Iso muutos työllisyysasteessa

Eläketurvakeskuksen tilastot kattavat tällä hetkellä vain ne vanhuuseläkeikäiset työntekijät, jotka ovat työeläkevakuuttamisen piirissä. Alaikäraja on 63 ja yläikäraja tällä hetkellä 68 vuotta.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen perusteella tiedetään kuitenkin, että 70–74-vuotiaiden työllisyysaste oli viime vuonna 7 %. Reilussa vuosikymmenessä heidän työllisyysasteensa on kaksinkertaistunut.

– Se on nyt samaa tasoa kuin 65–69-vuotiaiden työllisyysaste oli vuonna 2005, Jari Kannisto sanoo.

Nykyisin eläkejärjestelmä antaa myös entistä joustavammat mahdollisuudet yhdistää työnteon ja eläkkeen nostamisen jo ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

– Yleensä eläkeläisten tekemä työ on osa-aikaista ja työmääräkin vaihtelee kuukausittain. Lisätuloilla rahoitetaan esimerkiksi ulkomaanmatkoja, Kannisto sanoo.

Lähde: Eläketurvakeskus

2 kommenttia