Tuula Sariola kirjoitti ihan itse
Puheenaiheet
Tuula Sariola kirjoitti ihan itse
Vuosia sitten selvisi, ettei Mauri Sariolan leski Tuula Sariola ole kirjoittanut nimissään julkaistuja romaaneja. Nyt hänen tekstiään on julkaistu.
9.1.2014
 |
Apu

Suomen tuotteliaimman  jännitys- ja dekkarikirjailijan, edesmenneen Mauri Sariolan leski Tuula Sariola (molemmat kuvassa) on vihdoin ottanut askeleen luovaan kirjoitteluun.

Muutama vuosi sitten paljastui, että kaikki Tuula Sariolan nimissä kirjoitetut 16 jännäriä olikin kirjoittanut Ritva Sarkola. Tuula Sariola oli puolestaan kirjojen taustavaikuttaja ja markkinoija. Hän keräsi myös kirjoituspalkkiot ja saadut kirjastoapurahat ja tuloutti osan palkkioista varsinaiselle kirjoittajalle. Apurahat perittiin takaisin ja juttu meni oikeuteen. Molemmat naiset saivat tuomion, Tuula Sariola hiukan kovemman.

Ritva Sarkola on sittemmin jatkanut dekkareiden kirjoittelua omalla nimellään.

TUULA SARIOLA ON YKSI yhdeksästä dekkarimaratonin kirjoittajasta teoksessa Pirun portaat. Kirjan on kustantanut Mauri Sariolan nimikkoseura. Juoni on kiinnostava yhdistelmä sikäli, että seuraava kirjoittaja jatkaa siitä, mihin edellinen on jäänyt. Liikarönsyilyä pitää aisoissa stilisoija, tässä tapauksessa taiteilija Raimo Jokisalmi.

Tuula Sariolaa helpottaa se, että juoni on sijoitettu hänelle tuttuun maisemaan Sammatissa. Myös Sarioloiden mökki on ratkaisevassa asemassa, kun murharintamalla alkaa tapahtua.

Sariola suoriutuu hyvin, kun on kyse ihmisten vuoropuhelusta ja miljöökuvauksesta. Sen sijaan poliisitutkinnalliset kysymykset ja oikeudenkäyntiselostukset on annettu yhden tärkeän kirjoittajan, asianajaja Ari Kyyrön huoleksi.

TOINEN YLLÄTYS liittyy Tuula Sariolan kirjoittamaan osuuteen. Hän kirjoittaa itsestään. 

”Kun hän palasi pihaan, hänellä oli päätös valmiina. Leikillä ilmaan heitetty ajatus uusien juhlien järjestämisestä mökille voisi olla hyvä ajatus. Mutta silloin pitäisi saada Tuula Sariolakin paikalle. Hän voisi emännän ominaisuudessa liikkua vapaasti vieraiden keskuudessa ja ohimennen kuunnella salaisiksikin tarkoitettuja keskusteluja.”

Hannes Markkula

Kommentoi »