Tuomas Enbuske: Trump on kuin oma äiti – siksi häntä on helpompi vihata kuin Putinia
Puheenaiheet
Tuomas Enbuske: Trump on kuin oma äiti – siksi häntä on helpompi vihata kuin Putinia
Tuomas Enbuske pohtii Trumpin ja Putinin eroavaisuuksia.
Julkaistu 17.7.2018
Apu

Täällä ne ovat! Maailman vaikutusvaltaisin mies Donald Trump sekä mies, joka johtaa valtiota, joka on taloudeltaan suunnilleen yhtä iso kuin Pohjoismaat yhteenlaskettuna.

Venäjä siis näyttelee suurvaltaa. Sen kirjalliset klassikot kirjoitettiin yli 100 vuotta sitten, blinit ovat ranskalainen ja vodkakin italialainen keksintö. Nykyään sillä on lähinnä käsittämättömän iso hyökkäys… anteeksi puolustusbudjetti.

Silti suomalaiset vihaavat Donald Trumpia enemmän kuin Vladimir Putinia. Seuran Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa 51 prosenttia suomalaisista suhtautuu Trumpiin erittäin kielteisesti, Putiniin vain 35 prosenttia. Suomen naiset vihaavat Trumpia. Heistä 61 prosenttia suhtautuu häneen erittäin kielteisesti.

Yhdysvaltoja haukutaan Suomessa, koska se on kuin omat vanhemmat. Venäjä taas on se härski viinalta haiseva enopuoli, jonka luona ei uskalla kiukutella. Se tarjoaa krapulan makuisia kurkkupastilleja ja hiipii yöllä sänkyysi vodkapäissään. USA on ärsyttävä, mutta turvallinen pomottaja. USA ei suostunut julistamaan sotaa Suomelle edes silloin, kun olimme natsien puolella.

Trumpia on helpompi vihata, koska hän on populaarikulttuurin hahmo. Rakastamme vihan tunnetta. Siitä saa voimaa. Trumpin mokia näytetään koko ajan suomalaisissa tiedotusvälineissä ja amerikkalaisessa mediassa vielä enemmän. Putinista tehdään harvemmin pilaa edes Suomessa. Ja Venäjällä samasta joutuu vankileirien saaristoon.

Trump ei ole tietääksemme murhauttanut ketään

Ollaan hetki rehellisiä. Kumpaa ”kannattaa” enemmän vihata? Vaikka Trump on selkeästi koomisempi hahmo, Putin on näistä kahdesta paljon isompi konna. Jos olet Yhdysvalloissa homo, toisinajattelija, tutkiva journalisti tai liian rikas, mutta et valtionjohdon kaveri, joudut presidentti Trumpin twiittipilkan kohteeksi. Se on toki väärin. Venäjällä sinut taas haudataan samoista puheista syvemmälle maan sisään kuin setelit Aarnion pihamaalle.

Yhdysvalloissa saat myös paljon puolustajia, mielenosoittajat ja media kertovat kohtalostasi. Venäjällä Putin hallitsee käytännössä kaikkia tiedotusvälineitä.

Putin on murhauttanut jo useita vastustajiaan. Eikä tämä ole mitään salaliittohöpötystä. Se perustuu läntisten tiedustelupalveluiden virallisiin tietoihin. Trump ei ole tietääksemme murhauttanut ketään. Korkeintaan Trump on tappanut asiantuntijoiden elämänhalun ja älyllisen keskustelun Yhdysvalloissa.

Trump on nuorten vasemmistolaisten ideaalipresidentti

Trump on totta kai ärsyttävä. Olin Yhdysvalloissa kun Trump valittiin presidentiksi ja se harmitti minua niin, että heitin hotellihuoneeni baarikaapin lasit päin seinää.

Inhoan Trumpin populismia, rasismia, protektionismia ja halua hajoittaa Nato. Trump on surkea presidentti. On selvä, että Trump konttaa Putinin kaulapannassa. Mutta kumpi silloin on se pahempi konna, Putin vai Trump?

Itse ainakin asuisin mieluummin jopa Trumpin Yhdysvalloissa kuin Putinin Venäjällä, vaikka molemmat maat tarvitsevat lisää demokratiaa.

Trump on siis 2000-luvun alussa globalisaatiota ja Natoa vastustaneiden eurooppalaisten nuorten vasemmistolaisten ideaalipresidentti.

Demokraattisuus on uusi piirre ihmisille

Se, ettemme vihaa Putinia yhtä paljon kuin Trumpia, on russofobiaa. Ajattelemme salaa, että venäläisyyteen nyt vain jotenkin kuuluu epädemokraattisuus. Ei kuulu.

Demokraattisuus on todella outo ja uusi piirre kaikille ihmisille. Jos se olisi kirjattuna jonkun kansakunnan dna:han, ei isoja muutoksia tapahtuisi. Esimerkiksi Saksa on maailman demokraattisimpia maita, mutta oli hirvittävä persläpi vain vähän yli 70 vuotta sitten.

Kommentoi »