Tuomas Enbuske: Suosi suomalaista, potki virolaista
Puheenaiheet
Tuomas Enbuske: Suosi suomalaista, potki virolaista
"Ei Suomi nouse sillä, että printtailemme vaalimainoksia toisillemme."
Julkaistu 14.4.2015
Apu

Sdp jäi sunnuntaina kiinni siitä, että sen vaaliesitteitä on painettu Virossa. Iltalehti paljasti asian, ja demareiden puoluesihteeri Reijo Paananen pyyteli anteeksi nolona.

Miksi ihmeessä? Demareiden brosyyripainatuksen ulkoistaminen Viroon oli Sdp:n järkevin talouspoliittinen linjaus sitten Lipposen aikojen.

Koska elämme vaalikiiman viimeistä viikkoa, kilpailijat ottivat tästä tietysti kaiken irti. Kokoomuksen kansanedustajat leuhkivat Facebookissa painattaneensa esitteensä Suomessa. Kokoomuksen pitäisi nimenomaan kannattaa globaalia markkinataloutta, jossa ihmiset, yritykset ja maat erikoistuvat eivätkä edes yritä tehdä kaikkea itse.

Lähestytään asiaa kantilaisittain. Jos olisimme loogisia siinä, että suomalaisten pitäisi suosia suomalaista, ulkomaalaisten pitäisi suosia samalla innolla omia tuotteitaan. Suomi on vientivetoinen talous, joten tämä olisi meille katastrofaalista.

 

Mercedes-Benz on vuosia tehnyt autoja Uudessakaupungissa. Mieluummin elän maassa, joka osaa tehdä paremmin Mersuja kuin demareiden vaaliesitteitä.

Turun telakka sai juuri tilauksia lähes kahdella miljardilla eurolla ulkomailta. Jos olisimme johdonmukaisia, meidän pitäisi toivoa, että kaikki tekisivät laivansa kotimaissaan. Mutta johdonmukaisia emme tietenkään ole.  

Eivätkä demarit ole poikkeus. Lähes kaikki puolueet, jotka ovat sorvanneet Suomeen sadistisen korkeita veroja ja pilkanneet Nalleja ja muita veropakolaisia, tuntuvat itse ryyppäävän puolueristeilynsä usein halvemman verotuksen laivoilla. Ja kantavat sen jälkeen selkä vääränä verosuunnittelulonkeroita Suomeen.

Ei Suomi nouse sillä, että printtailemme vaalimainoksia toisillemme. Jokaisen järkevän puolueen tai yrityksen kannattaakin teettää työ siellä, missä se tehdään edullisimmin ja tehokkaimmin.

Sitä paitsi, eikö sosiaalidemokratiassa oleellista ole juuri kansainvälinen solidaarisuus? Meillä kyllä marssittiin aikoinaan kaukaisten maiden oikeuksien puolesta, mutta nyt kun on mahdollisuus jeesata etelänaapuria, se onkin kohun paikka. Suomalaisten mediaanipalkka on yli 3 000 euroa kuussa, Virossa alle 1 000 euroa. Suomessa on myös Viroa parempi sosiaaliturva.

Kun Viro vuonna 2004 liittyi EU:hun, nimenomaan vasemmalla oltiin huolissaan siitä, että virolaiset tulevat viemään suomalaisten työt, ja vaadittiin kaiken maailman karensseja. Ei työpaikkoja ole missään maassa vakiomäärää, vaan talouskasvu tuo mukanaan uutta vaurautta ja uusia työpaikkoja.

Joku voi tietysti sanoa, ettei Virosta saa tilata esitettä, koska siellä ei makseta yhtä hyvää palkkaa kuin Suomessa. Mutta jos meidän tilauksiamme ei tulisi, liksat olisivat siellä vieläkin huonommat. Sellaista vaihtoehtoa, jossa kaikkien palkat nousisivat samassa tahdissa, ei ole.

Kommunistisesta kauhutaloudesta parissakymmenessä vuodessa noussut Viron palkkataso tulee vielä nousemaan Suomenkin ohi. Ja sitten vaalimainosten painotyöt siirtyvät vielä halvemman työvoiman maahan, ja tämäkin maa nousee köyhyydestä. Maailman absoluuttinen köyhyys on vähentynyt suunnattomasti viime vuosikymmeninä juuri tämän takia.

Vielä kun tajuaisimme, että esimerkiksi kehitysavun sijaan meidän olisi parempi käydä kauppaa Afrikan kanssa. Ja luopua itsekkäistä tulleista ja EU:n omille tuotteille jaetuista tukiaisista. Paras, ja selkeästi ainoa tapa nostaa maailman talouksia köyhyydestä, on kaupankäynti ja markkinatalous.

Kommentoi »