Tuntemattoman sotilaan Rokka Eero Aho: Mieleenpainuvin palaute tuli maahanmuuttajalta
Kulttuuri
Tuntemattoman sotilaan Rokka Eero Aho: Mieleenpainuvin palaute tuli maahanmuuttajalta
Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan on nähnyt Suomessa pian miljoona katsojaa. Se on nostanut pintaan suuria tunteita ja saanut ohjaajan ja näyttelijät kohtaamaan ihmisiä, joille elokuva on merkinnyt jotain ennen kokematonta.
Julkaistu 3.2.2018
Apu

Kaikkien aikojen parhaaksi elokuva-Rokaksi jo tituleerattu Eero Aho on siviilissä yhtä hoikka, pitkä ja karismaattinen kuin Tuntemattomassa sotilaassakin. Hän suhtautuu Rokastaan saatuun ylistykseen nöyrän kiitollisena. 

– Yleisöltä saamani palaute on ollut yksinomaan erittäin lämmintä ja positiivista. Vaikuttaa siltä, että uusi Tuntematon on ollut monille ennen kaikkea erittäin kollektiivinen kokemus. Jotkut sanovat herkistyneensä jo viiden ensimmäisen minuutin kuluessa, ja itkeneet sitten ihan elokuvan loppuun asti, Aho kertoo.

Yksi Ahon mielenkiintoisimmista kohtaamisista oli eräs todennäköisesti somalialainen maahanmuuttajakundi, joka pysäytti näyttelijän kadulla.

– Hän kertoi hämmästyneensä aidosti sitä, että Suomessakin on ollut joskus pakolaisia, mainiten Karjalan evakot, joihin Tuntemattomassa viitataan. Tuo seikka oli tehnyt häneen ison vaikutuksen. Hän sanoi ymmärtävänsä suomalaisia nyt paljon aiempaa paremmin.

Aho sanoo iloinneensa erityisesti sitä, että monet vanhemmat ovat vieneet nuoriaan katsomaan Tuntematonta. 

– Kuulemani mukaan elokuvan näkeminen on saanut monet nuoret kiinnostumaan aivan eri lailla Suomen historiasta ja edesmenneiden sukulaistensa tekemisistä sodissamme. Jos elokuvamme voi saada aikaan Suomessa tällaista keskustelua ja rakentaa siltoja eri sukupolvien välille, olemme onnistuneet aivan mahtavasti, Aho kiittelee.

Miten oma lähipiirisi on suhtautunut tähän elokuvaan?

– 86-vuotias äitini on lähtenyt evakkona Viipurista vuonna 1944. Hän muistaa edelleen elävästi, miten venäläiskoneiden pommit putoilivat siviilien niskaan taivaalta. Äitini perhe lähti Viipurista aika viime tingassa, koska isoisäni oli VR:llä töissä, Suomen ja Venäjän rajan pinnassa rakentamassa junaratasiltoja. 

– Äitini ei näytä kovin avoimesti tunteitaan ja avautuu harvoin. Nähtyään elokuvamme hän oli erittäin liikuttuneessa mielentilassa, eikä saanut pitkään aikaan sanottua mitään ääneen. En ole koskaan nähnyt häntä sellaisena, Eero Aho hämmästelee.  

Eero Aho korostaa, että Tuntemattoman sotilaan teemat ovat yleismaailmallisia, mutta historiallisella elokuvalla on painava sanoma myös tähän päivään. 

– Yhteisöllisyys on mielestäni yksi Tuntemattoman sotilaan isoista pääteemoista. Vaikka sanonta ”kaveria ei jätetä” voi helposti kuulostaa kliseiseltä, Suomen sodissa pyrittiin aina pitämään asetovereista huolta loppuun asti, Aho alleviivaa. 

Samanlaista huolenpitoa hän kaipaisi myös nykyiseen yhteiskuntaamme. Tuntemattoman sotilaan Rokan viesti Suomelle on selkeä.

– Olen kiitollinen pohjoismaisesta hyvinvointivaltiostamme. Olen erittäin iloinen Suomen nauttimasta vapaudesta, vaikka vapaus tuo aina mukanaan myös vastuuta, niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisella tasollakin, Aho muistuttaa.

Eero Aho asuu Helsingin Kalliossa, ja hän kävelee keskiviikkoisin ja perjantaisin Helsinginkadulla Heikki Hurstin organisoiman leipäjonon ohi.

– Se ulottuu useimmiten koko korttelin päähän. Kyllä sitä katsellessa tulee useasti mieleen, että me, joilla menee tässä maassa paremmin, voisimme kantaa enemmän korttaan kekoon, jotta niillä joilla menee huonosti, ei menisi vieläkin huonommin.

Teksti Juhani Nurmi

Lue myös:

Kommentoi »