Apu

Viileä kevätsää lisää Lapin tulvariskiä – Torniojoella luvassa keskimääräistä suurempia tulvia – Isoin vahinkoriski Ounasjoella

Viileä kevätsää lisää Lapin tulvariskiä – Torniojoella luvassa keskimääräistä suurempia tulvia – Isoin vahinkoriski Ounasjoella
Epävarmuudet Lapin tulvaennusteissa ovat suuria, kertovat viranomaiset.
Julkaistu: 4.5.2021
Aiemmin keväällä näytti melkein varmalta, ettei Lapissa koeta viime kevään kaltaisia tulvia. Lunta on tullut vähemmän kuin viime talvena, minkä vuoksi tulvista on ennustettu keskimääräisiä tai sitä pienempiä.
Viileäksi kääntynyt kevätsää tuo silti pohjoiseen ainakin pienen riskin suuremmistakin tulvista. Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus arvioivat viime viikon lopulla, että suurin osa Pohjois-Suomen joista nousee tulvimaan vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
Tornionjoella on odotettavissa keskimääräistä suurempi tulva, sillä joen valuma-alueelle on satanut tavallista enemmän lunta. Muiden Lapin jokien alueilla lunta on ollut keskimääräistä vähemmän.
Jos lumi ei sula äkisti, tulvat jäänevät keskimääräisiksi tai sitä pienemmiksi, ja vahingoilta vältytään. Jos taas kylmät kelit jatkuvat pitkään ja vaihtuvat nopeasti lämpimiin ilmoihin ja vesisateisiin, suuretkin tulvahuiput ovat mahdollisia. Viranomaisten mukaan epävarmuudet ennusteissa ovatkin suuria.
Simojoki aloittaa tulvasesongin
Ensimmäisenä Lapin joista tulvii Simojoki, luultavasti toukokuun puolivälissä. Luvassa on keskimääräinen tulva. Simojoki virtasi jo huhtikuun lopulla osin jäistä vapautuneena.
Tarkkaan padotussa Kemijoen vesistössä Kemijärvestä on juoksutettu vettä, jotta tulvalle on tilaa. Tulvahuipun arvioidaan saapuvan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
Kemijoessa, kuten melkein kaikissa Lapin joissa, jää on tavallista ohuempaa, joten jäidenlähtö sujunee rauhallisesti, jääpatoja ei odoteta syntyvän.
Ivalojoelle ennustetaan keskimääräistä tulvaa touko-kesäkuun taitteeseen, Tenolle tavallista pienempää tulvaa samaan aikaan.
Suurin riski tulvavahingoista on Ounasjoen varrella. Tosin nykyisen ennusteen perusteella tulva tulee kesäkuun alussa ja on keskimääräistä pienempi, mutta viranomaisennusteen mukaan Kittilässä voi silti syntyä tulvavahinkoja, jos lumi sulaa nopeasti yhdellä kertaa ja tulva nousee nopeasti.
Kommentoi »