Tua Harno opiskeli juristiksi, mutta huomasi kirjoittamisen parantavan maailman paremmin.
Kulttuuri
Tua Harno opiskeli juristiksi, mutta huomasi kirjoittamisen parantavan maailman paremmin.
Kirjailija ja käsikirjoittaja Tua Harno tietää itsensä lisäksi vain kaksi muuta, joilla on sekä teatteritaiteen että oikeustieteen maisterin paperit. Harno ei ole tehnyt päivääkään juristin töitä, mutta kiinnostus ihmisoikeusjuridiikkaan näkyy hänen teoksissaan.
Julkaistu 11.9.2015
Image

”Haluan tuoda lukijoille toisten ihmisten sisäistä maailmaa esiin niin, että keskinäinen ymmärrys ja empatiakyky kasvaisivat”, Harno sanoo.

Hänen käsikirjoittamansa Ollaan vapaita -elokuva tuli ensi-iltaan elokuun alussa. Se kertoo Seljasta, joka luovutti poikansa adoptioon teini-ikäisenä. Poika palaa 16 vuoden jälkeen takaisin biologisen äitinsä elämään. Syyskuussa julkaistava teos Oranssi maa taas kertoo raskaana olevan Sannan irtiotosta australialaiseen kaivoskaupunkiin.

”Kirjassa on humaani näkökulma. Kun löytää yhteyden toisiin ihmisiin, jaksaa olla  parempi ihminen. Yksin voimat loppuvat nopeasti.”

Helsingissä syntynyt ja kasvanut Harno piirsi tarinoita jo ennen kuin osasi lukea. Iltasadut eivät riittäneet, vaan isovanhempien piti lukea hänelle pitkin päivää.

”Kun opin lukemaan, olisin halunnut olla vain sisällä ja lukea. On ihanan palkitsevaa, kun saa uppoutua tarinaan.”

Nuoruuden kesätöistä Harno muistaa rakkaimpana Q-teatterin lippukassan pestin. Näyttelijä Jani Volanen soitteli pianoa, kun ihmiset valuivat teatteriin ennen näytöstä.

Harno haki lukion jälkeen Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen, mutta ”runotyttöidealistin mentaliteetilla”. Hän kuvitteli, että luentojen jälkeen opiskelijat istuisivat baarissa väittelemässä ihmisoikeusasioista. Opiskelu oli kuitenkin yksinäistä puurtamista.

”Koin olevani hyvä kirjoittaja, mikä ei päässyt oikiksessa esiin. Tieteellisessä tekstissä ei ole sävyjä, kuten fiktiossa.”

Parikymppinen Harno lähti Ranskaan vaihtoon. Siellä kirkastui, että kirjoittaminen on ainoa asia, mitä hän haluaa tehdä. Harno haki kotiin palattuaan Teatterikorkeakouluun opiskelemaan dramaturgiaa.

”Sinne pääseminen on poikani saamisen ohella elämäni paras asia.”

Harno suoritti kahta tutkintoa samaan aikaan, osallistui Pentti Saarikoski -kirjoituskilpailuun – ja voitti sen. Kilpailusta syntynyt esikoisteos Ne jotka jäävät julkaistiin vuonna 2013.

Harnosta oli tullut taiteilija.

”Ukki tosin leikkasi minulle pitkään työpaikkailmoituksia juristin töistä. Hän sujautti niitä minulle aina tavatessamme, jotta hakisin oikeita töitä.” ■

Kommentoi »