TTIP-sopimus pitäisi nostaa viimeistään nyt keskiöön, kirjoittaa Heikki Valkama.
Puheenaiheet
TTIP-sopimus pitäisi nostaa viimeistään nyt keskiöön, kirjoittaa Heikki Valkama.
Puhuttaisiinko sopimuksesta?
Julkaistu 27.6.2016
Image

Oletko TTIP-sopimuksen puolella vai sitä vastaan? Jos saksalaisen Correctiv-verkkojulkaisun tekijöiltä kysytään, koko kysymys on turhan yksinkertainen. Vapaakauppasopimus TTIP on aivan liian suuri asia, jotta sitä kannattaisi käsitellä puolesta ja vastaan -kysymyksenä.

Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus, lyhyesti TTIP, neuvotellaan Euroopan ja Yhdysvaltain välillä. Sopimukseen kuuluu vaikkapa EU:n ja Yhdysvaltain välisen byrokratian väheneminen: esimerkiksi pienen suomalaisyrityksen ei tarvitsisi käydä lupa- ja paperisotaa kahdessa maanosassa saadakseen tuotteensa Yhdysvaltain markkinoille. Toisaalta sopimusneuvotteluihin kuuluu vaikkapa se, että yritykset voisivat torpedoida välimiesoikeuksissa kansalliset, demokraattisesti säädetyt lait, jotka eivät niille kelpaa.

Vapaakauppasopimuksen ongelma on, että siitä ei neuvotella riittävän avoimesti. Kuvaavaa on, että toukokuun alussa Greenpeace ”vuoti” sopimuksen dokumentteja, jotka kertoivat, että Yhdysvaltojen tavoitteena on TTIP:n avulla alentaa tai kiertää EU:n ympäristönsuojelustandardeja. Greenpeacen julkistettua asiakirjat EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kiirehti vakuuttamaan, ettei mikään sopimus tule alentamaan kuluttajien tai ympäristön suojan tai ruokaturvallisuuden tasoa. Correctiv-verkkojulkaisussa todettiin, että sopimus on liian tärkeä jätettäväksi pimentoon. Correctiv nimesi kaksi toimittajaa seuraamaan täysipäiväisesti neuvotteluja.

Toimittajien tehtävä on vaikea. EU ja myös Yhdysvallat yrittävät pitää monia tietoja salassa. Lukuisista tieto- ja dokumenttipyynnöistämme on kieltäydytty tai niihin ei ole vastattu. Kukaan ei saisi tietää, ketkä puhuvat miljoonien eurooppalaisten puolesta. Joitain asioita olemme saaneet selvitettyä, moni on edelleen pimennossa, TTIP:tä seuraavat Justus von Daniels ja Marta Orosz kirjoittavat.

Correctivin toimittajista onkin tullut sopimuksen asiantuntijoita. He ovat julkaisseet perusfaktaa sopimuksesta sekä esimerkiksi kaavion siitä, ketkä – ja millaisilla kytköksillä – sopimuksesta neuvottelevat.

Neuvottelut ovat viimeisessä vaiheessa. Yhdysvalloissa sopimus halutaan kongressin hyväksyttäväksi ennen marraskuun 2016 vaaleja. Neuvottelujen 14. kierros alkaa Brysselissä heinäkuussa. Nyt olisi viimeinen hetki ottaa sopimus suomalaisenkin keskustelun keskiöön. ■

Kommentoi »