Torstaina NASAhtaa
Puheenaiheet
Torstaina NASAhtaa
Washingtonissa avataan astrobiologian kalenterin suurin luukku.
Julkaistu 30.11.2010
Apu

Heräsin joulukuun ensimmäiseen aamuun aavistuksen pettyneenä: minulla ei nimittäin ole perinteistä joulukalenteria. Oma moka, kaupan hylly oli niitä kyllä pullollaan, mutta yhtään ei ostoskoriin sattunut mukaan. Jotenkin iski lapsellisuuskohtaus, ja odotin, että saan suklaakalenterin isältäni, kuten 35:n viime vuoden ajan on tapahtunut.

Nyt ei sitten tarvitse aamuisin jännittää, mikä kuva, suklaa, lelu tai iPad minkäkin luukun takaa paljastuu. Tai no joo, tunnustan, että pilasin lapsena itseltäni jännityksen kurkkaamalla 24. luukun taakse jo ennakkoon. Mutta eivätkö kaikki lapset tee niin?

Toisaalta, nyt kun Wikileaks paljastaa kaikki salaisuudet, luulisi sivuston kääntävän ympäri kaikki joulukalenterin luukutkin. Tämän läpinäkyvyyden aikakauden seuraava lanseeraus saattaa hyvinkin olla joulukalenteri, jossa ei ole luukkuja ollenkaan.

NASA eli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto aukaisee joulukalenterinsa ison luukun huomenna torstaina: luvassa on suuren luokan tiedotustilaisuus, jossa käsitellään astrobiologiaan liittyvää löytöä. Suomeksi se tarkoittaa, että astrobiologit ovat saattaneet löytää jotain Maan ulkopuoliseen elämään viittaavaa.

Tätäkin luukkua temmotaan jo kovasti auki ennakkoon eri keskustelupalstoilla ja medioissa. Aihepiiriä ja löydöksen laatua veikkaillaan tiedotustilaisuuden osanottajien perusteella. Minuakin aihe kiinnostaa: luin vuonna 2002 Esko Valtaojan kirjasta Kotona maailmankaikkeudessa (Ursa), että ”yleinen pessimismi elämän löytymisestä oman aurinkokuntamme muilta planeetoilta on vaihtunut jännittyneeseen odotukseen”.

Samalla sivulla (s. 84) Valtaoja kertoo ekstremofiileistä, superpöpöistä, jotka selviytyvät miltei minkälaisissa ääriolosuhteissa tahansa. Valtaojan kirjan perusteella veikkaan, että NASAn torstaina julkistettava löydös on bakteeri. Huomenna selviää, onnistuinko taas kurkkaamaan luukun taakse ennakkoon.

Päivitys ke 1.12.2010 klo 12.55.

En malttanut olla ottamatta Esko Valtaojaan yhteyttä. Kysyin avaruustähtitieteen professorilta, mikä tuo NASAn astrobiologinen paljastus voisi olla.

Esko vastasi näin:

Ke 1.12. klo 12.32

Hei Eija,

Voin arvailla paljastusta vain tilaisuuden tutkijoiden perusteella.

He ovat tutkineet Marsia ja Titan-kuuta, ja standardista poikkeavaa elämän kemiaa. Eli ainakaan Maan kaltaisen planeetan löytymisestä ei voine olla kyse. Jos jotain olisi pakko veikkailla, niin sitä, että maapallolta on löydetty uusi eliömuoto, joka käyttääkin tavallisuudesta poikkeavaa työkalupakkia korvaten jonkin meille tutun alkuaineen DNA:ssaan tai muissa rakennuspalikoissaan toisella alkuaineella. Senhän voisi ajatella laajentavan elämän mahdollisuuksia kosmoksessa.

Paljon jymympi olisi tietysti ilmoitus elämästä tai elämään viittaavasta kemiasta Marsissa (tai Titan-kuulla).

Vähemmän jymy vaihtoehto on taas, että rahat ovat loppumassa ja koetetaan mediajulkisuudella vedota päättäjiin...

Pakko odotella huomisiltaan,

terveisin

Esko

PS. Ainakin yksi tutkija on pohtinut mahdollisuutta, että elämän peruskemiassa fosfori olisikin korvattavissa arseenilla (ent. arsenikki), ja että sellaisia olioita voisi löytyä Maastakin...

Kommentoi »