Apu

Vexi Salmi täyttäisi 80 vuotta – Vexin poika Topi kertoo, miksi hänen isänsä tiesi olevansa yksi parhaista

Vexi Salmi täyttäisi 80 vuotta – Vexin poika Topi kertoo, miksi hänen isänsä tiesi olevansa yksi parhaista
Kaksi vuotta sitten kuollut Vexi Salmi (1942–2020) käänsi suomalaisten tunteita tuhansien laulujen sanoiksi. Topi Salmi kasvoi suuren isänsä kanssa ja perinyt isältään ammatin: hän sanoittaa lauluja ja pyörittää levy-yhtiötä.
Julkaistu: 21.9.2022

Jos sanoittajalegenda Veikko ”Vexi” Salmi eläisi, hän viettäisi 80-vuotispäiväänsä 21. syyskuuta 2022. Näin ei koskaan käynyt, sillä kuolema korjasi sanoittajalegendan 8. syyskuuta 2020.

Hänen poikansa Topi Salmi, 50, arvelee, että jos isä olisi edelleen hengissä, hän ei haluaisi järjestää itselleen syntymäpäiväjuhlia.

– Kun hän täytti 50, hän oli matkoilla. 60-vuotispäivänä järjestettiin yllätysjuhlat perhepiirissä. Kymmenen vuotta sitten oli suuremmat juhlat, kun TV2 järjesti Hämeenlinnassa juhlakonsertin, Topi Salmi perustelee.

Topi Salmi on Vexi Salmen poika.

Tämä kuvaa Vexi Salmea: hän viihtyi huomion kohteena, mutta ei hakeutunut keskipisteeksi. Muut saivat nousta esittämään hänen kirjoittamiaan laulutekstejä.

Poika arvelee, että kaksi vuotta sitten kuollut Vexi-isä tunsi loppuvuosinaan olevansa arvostettu.

– Isompi huomio tuli tv-ohjelmien, esimerkiksi Biisikärpäsen (musiikkiviihdeohjelma MTV3:lla 2008–2011), myötä vasta loppupuolella, samoin tietynlainen jalustalle nostaminen. Mutta hyvä, että isä sai sen kokea. Monelle vanhemmalle tekijälle, Helismaalle ja muille, isompi arvostus tuli vasta kuoleman jälkeen.

Vexi arvosti myös itse itseään ja ammattitaitoaan sanoittajana.

– Ei hän siitä paljon puhunut, mutta kyllä hän tiesi olevansa hyvä, Topi Salmi sanoo – ja hymyilee leveästi:– Hän tiesi olevansa yksi parhaista.

"Huomasin koulussa opettajien tuijottavan isääni"

Vexi syntyi Hämeenlinnassa kesken jatkosodan. Isä oli kirvesmies, äiti työskenteli tehtaassa.

Hämeenlinnassa Vexi tutustui jo nelivuotiaana Antti Hammarbergiin, josta tuli Vexin ensimmäisten sanoitusten esittäjä, ja myös hänen pitkälti luomansa hahmo Irwin, joka oli uskottava tulkitsija Salmen kansanomaisille sanoituksille, jossa tippa viinaa ei tappanut ja valtiovaltaa kehotettiin haistamaan paska.

Salmi oli räväkkä ja sanavalmis mies muutenkin kuin sanoittaessaan Irwinille taiteilijanimellä Emil von Retee. Topi Salmi ei muista lapsuudestaan Emil von Reteetä tai julkkisisää, vaan isän.

– Vasta, kun menin kouluun, huomasin joidenkin opettajien huomioivan eri tavalla, jos isäni tuli katsomaan jotain joulunäytelmää.

Pojalle hän näyttäytyi loputtoman uteliaana ja tiedonjanoisena ihmisenä, joka oli kiinnostunut ihan muusta kuin musiikista tai musiikkipiireistä.

– Vexiä ei näkynyt Emma-gaalassa tai muissa musiikkialan ammattipippaloissa eikä pyörimässä elokuvien ensi-illoissa tai muissa seurapiiritapahtumissa. Hän käytti aikansa mieluummin kuvataiteen parissa, lukemiseen, matkustamiseen tai urheilun seuraamiseen, Topi muistelee.

Vexillä oli suuri kulttuurinjano ja se näkyi hänen kotonaan. Tässä hän on kotonaan elämänkumppaninsa Katri Wannerin kanssa vuonna 2013.

Vexi palkkasi nuoren Topin hommiin

Vexi Salmi oli niin kova Hämeenlinnan Pallokerhon jääkiekon SM-liigajoukkueen kannattaja, että ajoi Helsingistä usein katsomaan otteluja usein vanhaan kotikaupunkiinsa. HPK:n kannattamisen on perinyt myös Topi Salmi, vaikka hän piipahti asumassa Hämeenlinnassa vain kahden ja puolen vuoden ajan.

– Se oli herkkää yläasteikää. Silloin tehdään tärkeitä valintoja, hän perustelee.

Isältä tuli perittyä myös ammatti. Isä oli suoran toiminnan mies.

Vexi Salmi palkkasi poikansa musiikkialalle, kun hän oli levy-yhtiö Flamingon yksi omistaja ja kaupallisen menestyksen päälle ymmärtänyt taiteellinen johtaja, Topi Salmi vastikään armeijasta vapautunut 19-vuotias nuorukainen.

Oli vuosi 1991, Suomi sukelsi lamaan ja Irwin Goodman oli juuri kuollut. Kuolema myi, ja Topilla riitti töitä.

– Menin varastoon sairaslomasijaiseksi pakkaamaan levyjä. Irwinin Viimeiset laulut -kokoelmaa meni paljon.

Flamingoa ja Salmen toista yhtiötä Levytuottajia ei välttämättä muisteta mainita Scandian, Finnlevyn, Love Recordsin ja Poko Rekordsin rinnalla, kun luetellaan suomalaisen kevyen musiikin historian tärkeimpiä levy-yhtiöitä – mutta 1980- ja 1990-luvulla Salmi houkutteli talliinsa useita Suomen suosituimpia artisteja ja kirjoitti heille isoja hittibiisejä, usein säveltäjä Kassu Halosen kanssa.

Vexin kynästä lähtivät noina vuosina muun muassa Irwinin Rentun ruusu, Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teet ja Kirkan Surun pyyhit silmistäni.

Vexi kirjoitti ja Topi pakkasi. 2020-luvun suoratoistomaailmasta ei ollut tietoakaan, vaan musiikki myytiin c-kasetteina sekä lp- ja cd-levyinä.

– Yksi Anttilan Top Ten -osasto saattoi tehdä 200 kappaleen ensitilauksen jostain levystä. Kun Anttiloita ajettiin muutama vuosi sitten alas, koko Suomen Anttiloiden yhteistilaus jostain levystä saattoi olla 36 kappaletta. Se kuvaa, miten musiikkiala on muuttunut.

"Vexi sanoi, että tuossa on työhuone ja kirjoituskone. Ala opetella."
Topi Salmi

Varastomies Kettunen tervehtyi ja palasi töihin, mutta Vexi Salmella oli pojalleen uusi tehtävä: hänestä tuli menestyvän levy-yhtiön tiedottaja. Poika pistettiin uusiin hommiin tuosta vain.

Topi Salmi nauraa jälleen, nyt 19-vuotiaan Topi Salmen itsevarmuudelle.

– Suostuisiko tuollaiseen kukaan muu kuin ihminen, jolla on 19-vuotiaan itseluottamus? En ollut käynyt edes lukiota. Menin yläasteelta suoraan Carrolsiin töihin. Kun muut opiskelivat kirjoituksia varten, minä opin paistamaan pihvit kahteentoista Clubburgeriin neljässä minuutissa. Ei kukaan kotona vaatinut minua tekemään yläasteella läksyjä eikä menemään lukioon. En sitten mennyt.

Perehdytys uuteen työtehtävään naurattaa Topi Salmea edelleen.

– Vexi sanoi, että tuossa on työhuone ja kirjoituskone. Ala opetella. Kisu (Jernström) ei ehdi neuvoa enkä minä enää jaksa.

Kommentti oli silkkaa Vexiä. Suoraa puhetta. Hän luotti poikaansa, mutta antoi tämän keksiä itse keinot päästä alkuun ja saada työ rullaamaan.

Topi vietti pienenä paljon aikaa isänsä kanssa. – Olimme paljon yhdessä, matkustelimme.

Se oli oikeastaan jatkoa sille, miten Vexi oli hoitanut isän hommat jo silloin, kun Topi oli pieni poika. He asuivat saman katon alla siihen saakka, kun Topi oli 8-vuotias.

– Olimme paljon yhdessä, matkustelimme, Topi Salmi sanoo.

"Isä ei juonut kotona"

Hän mainitsee, että Irwinin ja tämän laulujen sekä Emil von Reteen lauluntekoreissujen kosteasta maineesta huolimatta Vexi Salmi ei juonut kotona.

– Ehkä hän joi sitten muualla sen verran, ettei kotona tarvinnut. Hänen kanssaan kasvaminen oli tosiaan enemmän yhdessäoloa kuin mitään leikkimistä tai tekemistä. En muista, että olisin käynyt isän kanssa koskaan esimerkiksi kalassa kuten monet kaverit faijojensa kanssa. Jalkapalloa pelattiin yhdessä vissiin yhden kerran.

Tiedotustyö onnistui ja Flamingo-levy-yhtiö toimi menestyksekkäästi vielä jonkin aikaa.

Suomen päästyä laman jälkeen jaloilleen Flamingo alkoi kompuroida ja paikkailla taloudellisia vastoinkäymisiä myymällä tuleva tulojaan eli tuottavien laulujen kustannusoikeuksia.

Lopulta vuonna 1996 yhtiö kaatui.

– Muistan isän olleen tuolloin, 1990-luvun puolivälin tienoilla, kireimmillään, Topi Salmi kertoo.

Yhtiön vaikeudet heijastuivat elämään niin, että lopulta konkurssi oli Vexi Salmelle helpotus, poika arvioi nyt.

Syntyneet velat Vexi Salmi kuittasi omalla tavallaan, sytyttämällä röökin ja alkamalla hakata kirjoituskonetta.

Tekstiähän Salmelta tunnetusti syntyi sekä nopeasti että laadukkaasti. Kuuluisia esimerkkejä ovat esimerkiksi ”vartissa kirjoitettu” Pepe & Paradisen klassikko Aamu sekä Ahti Lammen Elämän valttikortit, johon Salmi kertoi ladanneensa kieli poskessa laskelmoiden kaikki keski-ikäisen, syrjäytymäisillään olevan miehen itsetunto-ongelmia kuvaavat kliseet, jotka hän vain keksi.  Ei tullut vain hittejä, molemmista tuli klassikkolaulut.

– Olihan se tahti hirmuinen. Sanoituksia saattoi syntyä kymmenen päivässä, Topi Salmi kuvailee, ja kertoo, mitä hänen laillaan toisen polven sanoittaja ja levy-yhtiöyrittäjä Ilkka ”Junnun poika” Vainio sanoi ostaessaan Vexiltä tekstejä:

– Ile sanoi, että tavaraa tulee niin paljon, ettei sitä kaikkea voi käyttää. Niitä hittejä syntyi, mutta syntyi toki hutejakin.

Isän jalanjälijllä

Nykyisin Topi Salmi kirjoittaa itse sanoituksia. Myös hän on nopea.

– En ymmärrä, kun joku sanoo käyttävänsä sanoituksen hiomiseen jopa pari kuukautta. En tarkoita, että mikään tapa olisi toista parempi tai oikeampi, mutta sanoituksen pitää syntyä yhdellä kertaa.Salmi nuoremman sanoituksia ovat levyttäneet muun muassa Matti Esko, Eino Grön, Jussi Raittinen, Sani ja Muska.

Kuten monien silpputyöläisyrittäjien, myös Topi Salmen tulovirrat muodostuvat pienistä puroista. Salmi on muun muassa myös opettanut laulujen sanoittamista ja toimii musiikkialan luottamustoimissa.

Topin oma musiikkityö muistuttaa paljon sitä, mitä Vexi teki: hän kirjoittaa sanoituksia pääasiassa iskelmälaulajille ja julkaisee levyjä kahden osittain omistamansa levy-yhtiön, Turenki Recordsin ja Emsalö Musicin kautta. Hänen talliinsa kuuluvat muun muassa Dave Lindholm, Esa Eloranta, Juliet Jonesin sydän -yhtye ja uutena kasvona Ilja Teppo, yhtä lailla isänsä jalanjälkiä asteleva laulaja-lauluntekijä, Jaakko Tepon poika.

Aikakin on muuttunut. Fyysisten levyjen myynti ei elätä artisteja eikä levy-yhtiöyrittäjiä.

– Kyllä levyjen tekemisestä silti omansa pois saa, Topi Salmi sanoo

2 kommenttia