Timo T. A. Mikkosen poika laulaa kiusaamisesta
Puheenaiheet
Timo T. A. Mikkosen poika laulaa kiusaamisesta
Seuraava Robin? Kaksi vuotta sitten tuottaja Maki Kolehmainen sai demonauhan ja ihastui tuntemattoman 9-vuotiaan pojan lauluääneen. Vasta myöhemmin Makille selvisi, että kyseessä on Timo T.A. Mikkosen poika Matias.
Julkaistu 8.5.2014
Apu

Musiikkivideolla nuori poika pomppii sängyllä ja pölyyttää tyynyä, höyhenet lentävät ympäri huonetta.

– Se tyynyhomma kuvattiin mun omassa huoneessa, 11-vuotias Matias Mikkonen naurahtaa.

Taustalta kuuluu äidin huokaus. 

– Ja arvaa, löytyykö niitä höyheniä edelleen mattojen alta...

Keväällä 2012 Nina ja Timo T. A. Mikkosen arjessa kohdattiin uusia haasteita, sillä edellisenä syksynä Timo T.A. oli sairastunut vakavasti.

– Sinä keväänä Matias alkoi vakavissaan puhua, että haluaa laulajaksi. Sanoin, ettei asialla ole kiire, olet vasta pieni poika. Matias vastasi: ”Kaiken sen jälkeen, mitä olen isän kautta kokenut, en ole enää se pieni poika, miksikä minua luulet”. Aloin miettiä, että jos lapsi haluaa toteuttaa haaveensa, minun tehtäväni on tukea, Nina Mikkonen kertoo.

NINA ALKOI SOITELLA ystävilleen ja sai lopulta säveltäjä, tuottaja Maki Kolehmaisen yhteystiedot. Maki on tehnyt musiikkia lukuisille artisteille, muun muassa Hanna PakariselleAntti Tuiskulle sekä Anna Abreulle. Miehen kädenjälkiä on myös Jimi Constantinen ja Sana Mustosen kanssa tehty Frontside Ollie, jolla Robin räjähti esiin.

– Kun esittelin Makille itseni, nimeni ei soittanut mitään kelloja. Kerroin Matiaksesta ja kysyin, voisinko lähettää demon. Että nuorihan hän on, mutta en halua olla unelmien esteenä. 

Demo lähti postiin. Sovitun ajan kuluttua Nina otti uudelleen yhteyttä Makiin.

– Maki aloitti: ”Varmasti ymmärrät, että olen saanut valtavan määrän vastaavia demoja vanhemmilta, jotka uskovat, että lapsessa olisi lahjakkuutta...” Ajattelin, että se siitä. Mutta sitten Maki jatkoi: ”Teillä on äärettömän lahjakas poika. Olen kaksi tuntia kuunnellut nauhaa uudestaan ja uudestaan – tässä lapsessa on jotain merkillistä.”

Kun sydämen läpätys rauhoittui, Nina kertoi, että lapsi on tottunut esiintyjä, Timo T.A. Mikkosen poika.

– Maki hämmästyi: ”Matias Timo T.A:n poika? No voi vain todeta, että isä on hyvä laulaja, mutta poika vielä parempi...”

Matias pääsi Makin studiolle koelauluun, ja paikalla ollut laulunopettaja kehui ”pienen miehen isoa ääntä”. Kahden vuoden työn jälkeen syntyi kappale #dissaa, joka on juuri julkaistu YouTubessa.

NELJÄTTÄ LUOKKAA käyvä Matias on laulanut lapsesta asti.

– Päätin 5-vuotiaana, että musta tulee laulaja. Ja tässä sitä nyt ollaan...

Jännittääkö?

– Kaksi asiaa: ettei siitä tule mitään... tai sitten tulee. Eli videosta tykätään tai sitten ei.

Musiikki on aina ollut tärkeää perheelle; sitä on kuunneltu ja sitä on esitetty. Matiaksen isoisoisä pastori Anshelm Mikkonen lauloi esimerkiksi liturgian valtiollisissa tilaisuuksissa ja esiintyi Finlandia-kuorossa, Timo-isä heitti laulukeikkaa 70-luvulla.

– Näitä hellyttäviä muistikuvia riittää: tapasin nelivuotiaan Matiaksen usein peilin edessä harjoittelemassa, miltä laulaja näyttää esiintyessään, Nina naurahtaa ja luonnehtii kuopustaan ikäistään kypsemmäksi sekä hyvin sensitiiviseksi. 

SANA MUSTOSEN SANOITUS kertoo netissä tapahtuvasta kiusaamisesta. Siitä, kuinka anonyymina voi laukoa mitä tahansa eikä tarvitse välittää, miltä kohteesta saattaa tuntua. Biisin Jonne on kova jätkä silloin, ”kun ei tartte näyttää naamaa”, mutta ”kun se ei ole koneellaan/ oikeesti se onkin vaan/ pikku-jone peloissaan/ eksyneenä maailmaan...”

Mitä dissaaminen tarkoittaa?

– Haukkumista, kiusaamista, väheksymistä, Matias sanoo ja kertoo itsekin kohdanneensa sitä sekä koulussa että netissä.

– Olen aina sanonut kiusaajille takaisin, kertonut vanhemmille ja opettajille. Eli jos sua kiusataan, sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Siitä pitää kertoa aikuisille.

– Kai kiusaajilla ittellä on paha olla tai pelko siitä, että katu-uskottavuus kärsii ja jää lauman ulkopuolelle, jos ei ole muiden mukana dissaamassa. Mua kiusattiin neljä vuotta, ja se teki musta ujon, en esimerkiksi kertonut kenellekään musavideon teosta. Mutta kun aloin saada Makin porukalta kehuja, itsevarmuus ja itseluottamus kasvoi. Ne ovat sentään ammattilaismuusikoita, Matias miettii.

KIUSAAMINEN ON NYT saatu kuriin, ja kaverit olivat lentää hämmästyksestä selälleen, kun Matias kertoi musavideosta. Kiitosta on tullut etukäteen monelta taholta ennen kaikkea rohkeudesta. Siitä, että pieni poika uskaltaa laulaa näinkin isosta ja henkilökohtaisesti koetusta asiasta. 

Eikä tarvitse kauheasti arvailla Matias Mikkosen tulevaisuuden haaveita: hän haluaa laulajaksi.

– Olemme Matiaksesta ylpeitä ja ennen kaikkea iloisia siitä, että hän löi läpi omana itsenään, omalla äänellään, ei isänsä nimellä. Kun puhuimme tulevaisuudesta, Timo antoi Matiakselle mielestäni aika hyvän ohjeen: ”Muista aina tehdä niin kuin sydän sanoo, sillä sydämen ääntä ei voi kukaan kyseenalaistaa”, Nina Mikkonen sanoo. ●

Katso Matiaksen musiikkivideo Dissaa täältä.

Eve Hietamies

Kommentoi »