Timo Rautiainen täyttää 60 vuotta: ”Pidän itseäni edelleen amatöörinä, joka on esittänyt ammattilaista”
Musiikki
Timo Rautiainen täyttää 60 vuotta: ”Pidän itseäni edelleen amatöörinä, joka on esittänyt ammattilaista”
En ole koskaan ollut lahjakas tähän hommaan. Näillä taidoilla olen saanut suomalaiselta musiikkikentältä kaiken korkojen kanssa, Rautiainen sanoo.
Julkaistu 19.1.2023
Apu

Timo Rautiainen ihmettelee edelleen, miten hän onnistui murtautumaan tähteyteen vuosituhannen vaihteessa. Sittemmin hänen yhtyeensä kolme albumia on myynyt kultaa, ja niistä yksi, Rajaportti, lähes tuplaplatinaa. Tuorein kultalevy on kappaleen Suomi sata vuotta striimauksesta vuodelta 2020. Hyllyllä on neljä Emma-pystiä vuodelta 2002.

– Musiikki on ollut märkä uni lapsesta asti, mutta pidän itseäni edelleen amatöörinä, joka on esittänyt ammattilaista. Omalla kohdallani oli tavallaan hyvä, etten saanut nuorempana tehtyä minkäänlaista äänitettä. Innostukseni musiikkiin olisi todennäköisesti sammunut, koska en ole koskaan ollut lahjakas tähän hommaan. Näillä lahjoilla ja taidoilla olen saanut suomalaiselta musiikkikentältä kaiken korkojen kanssa, Rautiainen kertoo.

Menestys tuli Haukivuorella nuoruutensa viettäneelle musiikkimiehelle jälkijunassa. Nelikymppinen Rautiainen oli opiskellut erityisopettajaksi.

– Kun en enää yrittänyt mitään, musiikkiura alkoi hiljalleen kantaa hedelmää.

Samoihin aikoihin Suomessa alkoi nousta muitakin suomenkielistä raskasta rockia esittäviä yhtyeitä kuten Mokoma ja Kotiteollisuus. Trio Niskalaukaus oli ensimmäinen, joka nousi hittilistoille.

– Olen miettinyt, miten olen pystynyt tekemään musiikkia näinkin pitkään niistä lähtökohdista. Niskalaukauksen musiikillinen skaala on melko kapea. Teimme monta biisiä yhtä riffiä mukailemalla, Rautiainen veistelee.

Vuonna 2006 hajonnut Trio Niskalaukaus palasi keikoille vuonna 2017. Lisäksi Rautiainen on esittänyt akustisesti muun muassa suomalaista kansanmusiikkia.

– Minulle merkitsee urani jatkon kannalta eniten se, että saan tehdä musiikkia, joka itseäni kiinnostaa. Haluan olla ylpeä siitä, mitä teen. Sitten on aivan eri asia, onko siitä kiinnostunut joku muukin.

Kansanmusiikkia esittäessään Rautiainen on huomannut, että keikkapaikat ovat kiven alla.

– Tässä maassa pitäisi olla enemmän baareja, joissa ihmiset pääsisivät tutustumaan suomalaiseen kansanmusiikkiin. Kun he kuulevat, mitä kaikkea kansan­musiikki voi olla, he ovat poikkeuksetta innoissaan

Timo Rautiainen

  • Syntynyt: Sulkavalla 25.1.1963.

  • Ura: Lyijykomppania (levytyksiä 1991–1996), Trio Niskalaukauksen perustaminen 1996, kolme soololevyä ja kaksi albumia Neljäs Sektori -yhtyeen kanssa vuosina 2006–2014, folk- levy Ville Ojasen kanssa vuonna 2022.

  • Perhe: vaimo, kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

Kommentoi »