Apu

Timo Jutila: "MM-95-kultaa edelsi peli, joka sai pelaajat itkemään"

Timo Jutila: "MM-95-kultaa edelsi peli, joka sai pelaajat itkemään"
Timo Jutila arvioi, mitä MM-95 voitto on merkinnyt jääkiekolle ja mitkä olivat tunnelmat heti pelin jälkeen.
Julkaistu: 6.5.2020

MM-95-kulta mullisti kapteeni Timo Jutilan elämän ja roolin. Hän nousi etenkin viihteellisemmässä julkisuudessa kultaleijonien kasvoksi – vaikka se oli viimeinen asia, jota tamperelaispuolustaja olisi halunnut.

Jo teini-ikäisenä Suomen huippukiekkoon nousseelle Jutilalle kyse maailmanmestaruudessa oli ennen kaikkea joukkueen ja lajin voitosta: siitä, että aiempien vuosien seura- ja muut kuppikuntaisuudet sekä katkerat tappiot saatiin kerralla haudatuksi.

– Ruotsin MM-joukkue oli loistava sekoitus eri-ikäisiä ja -luonteisia pelaajilla, joille kaikille löytyi rooli. Ihan sama, vaikka rinnassa olisi ollut Ö-kirjain. Currella (Curt Lindström) oli alusta asti sekä linja että silmää sille, ettei valita kaikkia parhaita pelaajia, vaan toisiaan vahvuuksillaan täydentäviä yksilöitä, Jutila korostaa.

Jutilan puhelin täyttyi finaalin jälkeen vanhempien pelaajien ja valmentajien viesteistä: Veli-Pekka Ketola, Kalevi Numminen, Pekka Marjamäki, Juha Rantasila, Matti ”Mölli” Keinonen… He tiesivät, kuinka pitkä tie oli kuljettu, ja niin tiesi kapteeni itsekin.

– Kun hävittiin Milanon 1994 MM-finaalissa, monet pelaajista itkivät ja kopissa on haudanhiljaista. Itsestänikin tuntui, että tässäkö tämä nyt oli. Seuraavana päivänä pettymys oli jo lievempi, ja siitä nousi sisu, että ollaan takuulla valmiita seuraavalla kerralla.

"Onhan semmoinen hianoo"

Globenissa joukkue pelasi melkein kuin kotiyleisön edessä, hallissa oli valtavasti suomalaisfaneja.

– Sirkus lähti käyntiin heti ottelun jälkeen, ja sitä jatkui kuukausikaupalla. Olihan se huomio luonnollista, mutta välillä ehti kaivata useampaan kertaan omaa rauhaa. Mutta tärkeintä oli, että laji löi laajasti Suomen läpi ja saatiin lisää jäähalleja ja junnuja. Se on taannut jatkuvuuden.

Kun huomio räjähti katosta läpi ja laji nousi kansakunnan kaapin päälle, iski vuosien mittaan myös tietty vauhtisokeus. Etenkin johtotasolle pesiytyi öykkäröivää ylimielisyyttä, ja menestys toi lajin liepeille väkeä, joka ei ollut kartalla sen arjesta tai muuten ollut mukana pidempään.

Jutilalle, 56, oli ja on yhä kuitenkin tärkeintä se, mitä mestaruus merkitsi pelaajien ohelle junioreille ja faneille. Hänellekin tullaan yhä puhumaan maailmanmestaruudesta, Usein asialla on isä tai äiti, joka on näyttänyt lapsilleen VHS-nauhaa kultaottelusta ja kertonut, mitä silloin tapahtunut.

– Onhan semmonen ny aika hianoo, kato.

Timo "Juti" Jutila

  • Syntynyt 1963
  • Oli voittamassa Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta vuoden 1995 MM-kisoissa joukkueen kapteenina.
  • Jutila on Suomen ensimmäinen kaksinkertainen jääkiekon maailmanmestari aikuisten tasolla. Toisen kultansa hän sai MM-kisoissa 2011 joukkueenjohtajana.
  • Lopetti uransa urheilijana 1999.
  • Kasvattajaseura Tappara.
  • Yrittäjä asiakastapahtumia ja ohjelmatilaisuuksia järjestävässä JetSetClubissa.
  • Kolmen lapsen isä.

Kommentoi »