Apu

Tietyt koirarodut halutaan kieltää mainoksista - myös lentosääntöjä tiukennetaan

Tietyt koirarodut halutaan kieltää mainoksista - myös lentosääntöjä tiukennetaan
Suomen Eläinlääkäriliitto on antanut lausuman sairaimmista koiraroduista.
Julkaistu: 5.6.2018

Koirarotujen ylijalostus on ollut eläinsuojelupiireissä kuuma puheenaihe jo tovin. Nyt myös Suomen Eläinlääkäriliitto tarttuu aiheeseen. Tiukkasanaisessa tiedotteessaan liitto toteaa, että "ääripiirteitä korostava ulkonäköjalostus on tullut tiensä päähän". Liitto vaatii niin kasvattajia ja ulkomuototuomareita kuin myös koirien ja kissojen omistajia ja lemmikin ottamista harkitsevia keskittymään aiempaa tarmokkaammin vaalimaan lemmikin hyvinvointia ja terveyttä ulkonäön sijaan. Liiton mukaan lemmikin hankkimista suunnittelevien olisikin syytä perehtyä tarkasti harkitsemansa rodun terveystilanteeseen ja keskustelemaan asiasta eläinlääkärin kanssa.

Harvinaisessa julkilausumassa liitto pyytää myös mainonnan ja markkinoinnin ammattilaisia olemaan käyttämättä mainonnassa lyhytkuonoisten tai muuten epäsuhteisten lemmikkien kuvia, sillä hellyttävien eläinten kuvien käyttö lisää kyseisten rotujen suosiota. Epäsuhtaisia, pitkälle jalostettuja koirarotuja ovat esimerkiksi lyhytkuonoiset (eli brakykefaaliset) ranskan- ja englanninbulldogit, mopsit, bostoninterrierit ja pitkäselkäiset, lyhytjalkaiset mäyräkoirat. Myös kissoissa on lyhytkuonoisia rotuja, joilla on samoja ongelmia kuin vastaavilla koiraroduilla. Lyhyen kuonon ja pitkän selän lisäksi eläimen hyvinvoinnille haitallisia ulkonäköpiirteitä ovat myös esimerkiksi runsaat ihopoimut.

"Kärsimykset rikkovat eläinsuojelulakia"

Suomen arvostetuimpiin koira-alan asiantuntijoihin lukeutuva Marjatta Snellman on tutkinut koirien terveysongelmia yli 40 vuotta. Hän totesi maaliskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että pahimmat yksilöt ovat niin sairaita, että niiden kärsimykset rikkovat eläinsuojelulakia.

Ongelmat ovat todella yleisiä, sillä tutkimusten mukaan vain joka kymmenes lyhytkuonoinen koira pystyy hengittämään normaalisti. Hengitysongelmat voivat johtaa sydämen rasitukseen, lämpöhalvauksiin ja pyörtyilyyn. Koirien hengittäminen saattaa olla niin vaivalloista, että sille pitää tehdä esimerkiksi sierainten avarrusleikkaus. Niillä on myös kroonisia keuhkotulehduksia, sillä ne nielevät räkää ja limaa. Kun nenä ei toimi, koira hengittää suun kautta, minkä seurauksena sen suolisto ja vatsa ovat täynnä ilmaa.

– Siksi brakyt piereskelevät paljon. Moni myös oksentelee. Joillakin silmämunat saattavat pudota päästä, jos esimerkiksi lapsi riuhtaisee liian kovaa pannasta. Silmäkuopat ovat niin matalat, Snellman kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tilanne on siis päässyt todella pahaksi. Eläinlääkäriliitto vaatiikin paitsi vapaaehtoisia toimia rotujen tervehdyttämiseksi, myös lainsäädäntöä, jolla voidaan puuttua jalostukseen.

Lentäminen on riski

Myös lentoyhtiöt ovat havahtuneet lyhytkuonoisiin koirarotuihin liittyviin ongelmiin. Niillä voi olla lennoilla hengitysvaikeuksia ja ylikuumentumisen vaaraa, ja tiedossa on jopa kuolintapauksia. Esimerkiksi Norwegian kertoi vastikään, että se vaatii lyhytkuonoisten koirien omistajia täyttämään vastuuvapauslomakkeen. Toisin sanoen lentoyhtiötä ei voi pitää vastuussa, mikäli koiralle käy lennolla jotain. Ensin Norwegian kielsi lyhytkuonoisten rotujen pääsyn kokonaan lennoilleen, mutta lievensi sittemmin kantaansa.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että muut lentoyhtiöt vaatisivat vastuuvapautusta. Finnair on kuitenkin kertonut seuraavansa tilanteen kehittymistä alalla. Yhdysvaltojen eläinlääkäriliitto AVMA kertoo verkkosivuillaan, että viiden viime vuoden aikana tapahtuneista lentoihin liittyneistä koirakuolemista puolet olivat lyhytkuonoisten rotujen edustajia. Yhtenssä kuolemia oli 122 kappaletta.

Liitto kehottaa lyhytkuonoisten koirien omistajia varautumaan lennoille erityisen hyvin, mutta ei kiellä lentämistä kokonaan.

Kommentoi »