Apu

The Irishman – Scorsesen mestarillinen elokuvaeepos – Netflix

The Irishman – Scorsesen mestarillinen elokuvaeepos – Netflix
Netflixin gangsterieepos The Irishman on naurettavan pitkä ja kohtuuttoman kallis. Se on myös järjettömän hieno elokuva.
Julkaistu: 29.11.2019

Kun katsoo hirviömäiset kolme ja puoli tuntia putkeen elokuvaa, lopputekstien alkaessa voisi kuvitella helpotuksen ja vapautumisen tunteen olevan Nelson Mandela -tasoa.

Vaan ei, jos ohjaajana on Martin Scorsese: kun Netflixille tehty, 159 miljoonaa dollaria maksanut elokuvaeepos The Irishman päättyy, alkaa välittömästi miettiä, milloin elokuvan voisi katsoa uudelleen.

Kalenteri tyhjäksi, verhot alas, ovet lukkoon, kännykät kaivoon. Lapset, missä mennä huitelevatkaan, kyllä ruokkivat itsensä.

Scorsesen luottonäyttelijät Joe Pesci ja Robert De Niro.

Hoffan hommissa

The Irishman vertautuu helpoimmin Scorsesen gangsterielokuviin Mafiaveljet (1990) ja Casino (1995). Robert De Niro esittää Frank Sheerania, joka päätyi rekkakuskista mafiamieheksi ja ammattiliittojohtaja Jimmy Hoffan leipiin.

USA:n vaikutusvaltaisimpiin ihmisiin kuulunut Hoffa katosi vuonna 1975 eikä tapausta ole koskaan selvitetty. The Irishman käyttää Sheeranin (1920–2003) kirjassaan I Heard You Paint Houses kertomaa versiota, jonka todenperäisyydestä ei ole takeita.

Hoffaa esittää vakuuttavasti Al Pacino, ja De Niro on elämäänsä muistelevan Sheeranin jokamies ja tappaja -roolissaan juuri niin erinomainen kuin Robert De Niron pitääkin olla Martin Scorsesen elokuvassa.

Joe Pesci on mafiapomon roolissaan kuin vastakohta Mafiaveljien psykoottiselle räyhääjälle, hiljaisessa uhkaavuudessaan pelottava hahmo.

Anna Paquin näyttelee Sheeranin tytärtä, joka irtisanoutuu isänsä maailmasta hiljaisesti, mutta tavalla, joka ei jätä tulkinnoille varaa.

Jimmy Hoffa (Al Pacino) ja hänen oikea kätensä Frank Sheeran (Robert De Niro).

Kaikesta täytyy maksaa

Kuten niin monissa Martin Scorsesen elokuvissa, myös The Irishmanissa perusvire on surullinen ja katumusta täynnä.

Rikoksien maailmassa voi elää tai ainakin hankkia sillä elantonsa, mutta loppulasku on kaikille vääjämätön. Usein sen maksaminen alkaa aikaisin ja kestää loputtomiin, kuten Sheeranin suhde tyttäreensä osoittaa.

The Irishman on Scorsesen rakkaudenosoitus elokuvan ja tarinankerronnan taiteelle sekä vanhoille ystäville ja yhteistyökumppaneille luottonäyttelijöistä leikkaaja Thelma Schoonmakeriin.

Jos jostain pitää aivan välttämättä nillittää, niin Scorsese on usein käyttänyt elokuvissaan musiikkia paljon oivaltavamminkin.

The Irishman (209 min.) Netflix ja elokuvateatterit

The Irishman – tähdet keskustelevat (23 min) Netflix

Kommentoi »