Mondo

Teneriffa on Kanarian grande dame, monipuolinen klassikkokohde

Teneriffa on Kanarian grande dame, monipuolinen klassikkokohde
Teneriffa on Kanariansaarista suurin ja todellinen lomaklassikko. Mutta sen monipuolisuus voi yllättää – Mondo kokosi oppaan saaren parhaisiin elämyksiin.

Polun ympärillä kohoavat karut vuorenseinämät. Niillä kukkivat uljaina ja upeina syvänpunaiset kuningatarneidonkielet.

Olemme Espanjan korkeimmalla vuorella Teidellä, Roques de Garcían luontopolun varrella. Kukat tuovat väriä laavakivivirtojen raidoittamiin tummiin tulivuorimaisemiin. Keltainen teidenlitutilliksi kutsuttu pensas hehkuu kirkkaankeltaisina mättäinä vierellämme. Vuoren yli 3 700 metriin kurottava huippu peittyy talvisin lumeen, mutta Teiden kansallispuistossa voi patikoida vuoden ympäri.

Alueella voi myös yöpyä ja katsella kirkkailla ilmoilla tähtiä. Teidellä on hotelli Parador Nacional ja sen yhteydessä ravintola. Matkailijoiden suosimat lomakeskukset Playa de las Américas ja Los Cristianos ovat vain noin tunnin ajomatkan päässä.

Siinä on ytimessään Teneriffan viehätys. Jo viikon matkan aikana saarella ehtii kokea monenlaisia elämyksiä, niin auringon lämpöä hiekkarannoilla kuin vaeltelua sademetsässä.

Teiden maisemissa voi patikoida vaativia reittejä tai leppoisasti kivisiä polkuja.

Usein Teneriffan ajatellaan olevan ”vain” ranta­lomakohde, mutta siitä voi löytää yllättäviä puolia. Se houkuttelee nuoriakin aikuisia: moni lapsuudessaan vanhempiensa kanssa Teneriffalla aurinkolomaillut kolmikymppinen vetää nyt vaelluskengät jalkaansa ja tutkii saarta uusin silmin. On vehreää luontoa, laakeripuumetsää ja hiljaisuutta. Menneiden vuosisatojen kauniita rakennustyylejä La Lagunan ja La Orotavan kaupungeissa. La Laguna on noin 150 000 asukkaallaan saaren toiseksi suurin kaupunki. La Orotava on sen rinnalla pikkukaupunki mutta siirtomaatyylisine taloineen ja puuparvekkeineen kaunis sekin.

Matkailu alkoi valloittaa Teneriffan eteläisiä rantoja 1970-luvulla. Tuon ajan maailmaa rihkama­kauppoineen ja neonväreineen näkee edelleen joillakin Playa de las Américasin kadunpätkillä. Baareja ja yöelämääkin siellä on runsaasti. Aurinkoisimmat hiekkarannat ja uima-­altain varustetut hotellit ovat Playa de las Américasissa, Los Cristianoksessa ja uudemmalla Costa Adejen alueella. Saaren pohjoisosassa on etelää pilvisempää, mutta sinne voi hyvin tehdä myös päivä­retkiä, kun haluaa tutustua toisenlaiseen Teneriffaan.

Kauniita kaupunkeja ja yllättävääkin historiaa

Keltaista, okraa, indigonsinistä. Arkkitehtuurista kiinnostuneille historialliset kaupungit La Laguna ja La Orotava ovat kauniita katsella.

Teneriffan vanha pääkaupunki La Laguna on saaren viilein ja pilvisin paikka, mutta tänne ei tullakaan auringon, vaan vanhan­kaupungin katujen, pienten kauppojen ja ­kahviloiden vuoksi. La Lagunassa on myös saaren ainoa yliopisto. Teneriffan nykyinen pääkaupunki on Santa Cruz.

La Lagunan ja La Orotavan keskustassa viehättää vanha espanjalaistyylinen arkkitehtuuri.

Unescon maailmanperintökohteessa La Lagunassa vanhimmat espanjalaistyyliset talot ovat 1500-luvulta, mutta myös Santa Cruzissa pääsee menneen maailman tunnelmaan.

Santa Cruzissa sijaitseva Museo de la Naturaleza y el Hombre eli luonnonhistoriallinen ja arkeologinen museo on kiinnostava kohde, jos haluaa saada tietoa Kanariansaarten synnystä, asukkaista ja luonnosta.

Laavakiven palasia luonnonhistoriallisessa museossa.

Museossa on hätkähdyttävä kokoelma saaren alkuperäisasukkaiden eli guanchejen muumioita. Pääkalloja on tuhat, ja lapsia niiden näkeminen saattaa hieman kauhistuttaa. Museon tekstit ovat vain espanjaksi, mutta saatavilla on englanninkielisiä opaskortteja ja ääniopastus.

Santa Cruzissa sijaitseva Museo de la Naturaleza y el Hombre johdattaa Kanarian luonnon ja asukkaiden historiaan.

El Sauzalissa Puerto de la Cruzin seudulla on viinimuseo Casa del Vino, jonka yhteydessä on myös ravintola. Museossa voi pientä maksua vastaan maistella teneriffalaisia viinejä. El Sauzalin kylästä avautuvat upeat meri­maisemat, ja siellä on tapastyyppisiä ravintoloita, kuten Gastrobar AIE ja Nila.

Museo del Vino kertoo kaiken olennaisen Teneriffan viineistä ja rypäleistä.

Retkiä niin jylhissä kuin vehreissä maastoissa

Aisti, koe, kuuntele ja tunnustele. Anagan luonnonpuistossa valitsemamme kävelyreitti on Sendero de los Sentidos, ja sen kyltit kehottavat meitä tunnustelemaan puunrungon uurteista pintaa ja haistelemaan metsän tuoksuja.

Naava peittää kanarianmäntyjen oksistoa.

Teneriffalta löytyy mukavan erilaisia retkimaastoja. Kun saaren kuuluisin retkeily­kohde Teiden kansallispuisto tarjoaa avaria tulivuori­maisemia, vie pohjoisessa sijaitseva Anaga laakeripuiden juurelle, vehreisiin lehtoihin ja sademetsään. Pico del Inglésin näköala­paikalla olemme noin 900 metrin ­korkeudessa, ja pilvet roikkuvat laaksossa alapuolellamme.

Anagan niemimaa laakeripuumetsineen ja vaellusreitteineen on elämyksellinen retkeilykohde.

Pasaatituulet tuovat Anagaan sateita, joten etenkin talvisin poluilla voi olla kosteaa ja kunnolliset kengät sekä lämpimät vaatteet ovat tarpeen. Saaren eteläosista pääsee Anagaan bussilla, mutta matkalla on vaihdettava Santa Cruzissa ja La Lagunassa (tarkempia tietoja saaren bussiyhteyksistä: titsa.com).

Haasteita kaipaavien retkeilijöiden kannattaa suunnata Mascan laaksoon. Kauniiseen Mascan vuoristokylään pääsee myös serpentiinimäistä tietä pitkin, mutta se on usein kovin ruuhkainen. Los Cristianoksen hotelli­keskuksen lähellä Aronassa on reittejä Malpaís de la Rascan luonnonsuojelualueella. Myös Reserva Natural Especial de Montaña Rojassa, eli punaiseksi vuoreksi kutsutulla suojelu­alueella, voi vaeltaa avarissa maisemissa.

Lisätietoja Teneriffan luontokohteista ja koko saaren palveluista: webtenerife.com.

Perinteisiä annoksia ja kotikuppiloiden makuja

Atlantti tyrskyää ikkunan alla rantakivikkoon, kun tarjoilija tuo ravintola Celsossa La Caletan kalastajakylässä sardiineja pöytään. La Caleta sijaitsee Costa Adejen loma-alueen lähellä.

Lahdenpoukamassa on monia hyviä kala­ravintoloita, kuten La Masía del Mar tai Restaurante la Vieja, mutta Celso kuuluu niistä hinnoiltaan edullisimpiin. Terassilta voi ihailla Atlantilla horisonttiin laskevaa aurinkoa.

Hyviä meren antimia on saarella saatavilla monenlaisissa ravintoloissa.

Teneriffan ravintolatarjonta monipuolistuu jatkuvasti. Tyylikkäimmästä päästä on The Ritz-Carlton-hotellin japanilaistyylinen Abama Kabuki, jolla on Michelin-tähti.

Arkisemmissa, perinteisissä teneriffalaisravintoloissa on tarjolla esimerkiksi kania, vuohta, porsasta ja kalaa. Ryppykuoristen perunoiden, papas arrugadasin, kanssa tarjoillaan kastikkeena punaista mojo rojoa tai vihreää mojo verdeä. Punaisessa on chiliä, kuminaa, paprikaa ja sahramia, kun vihreässä on paprikan sijaan korianteria tai persiljaa.

Perinteisistä perinteisin ruoka on myös gofio, jota valmistetaan paahdetusta vehnä- tai maissijauhosta. Sitä sekoitetaan erilaisiin ruokiin, kuten aamiaisjogurtteihin. Palmuhunajan kanssa siitä saa herkullisia jälkiruokia.

Paikallisesta ruokakulttuurista saa käsityksen Santa Cruzin kaupungin kauppahallissa, jonka nimi Mercado Nuestra Señora de Africá viittaa afrikkalaiseen rouvaan. Kotiruokaa saarella tarjoillaan pienillä viinitiloilla guachinche-kuppiloissa. Niissä nautitaan talon viiniä ja sen kanssa purtavaa. Puitteet saattavat olla vaatimattomatkin, ja kotiravintola voi sijaita pihaterassilla tai vaikka autotallissa.

Guachinchet saavat olla avoinna vain ­marras–maaliskuussa. Näitä kotiravintoloita löytyy pääasiassa saaren pohjoispuolen viinialueilta, kuten Tacorontesta, Los Realejoksesta, La Orotavasta tai Santa Úrsulan seuduilta.

Raul Lorenzo Ramos tekee ravintola La Hierbitassa kahvista, likööristä ja mausteista Barraquito-juomaa.

Teneriffalla riittää rantoja joka makuun

Teneriffan hienohiekkaisimmat ja aurinkoisimmat rannat ovat saaren eteläosissa Los Cristianoksessa, Playa de las Américasissa ja Costa Adejessa. Ne sopivat niin lapsiperheille kuin perinteisestä rantaelämästä pitäville.

Viihtyisimmät niistä ovat Playa de Fañabé ja uudehkolla loma-alueella Costa Adejessa sijaitseva Playa del Duque.

Laavakivet täplittävät paikoin hiekkarantoja.

Surffaajat viihtyvät Los Cristianoksen läheisyydessä olevalla El Medanon rannalla. Ranta on matalapohjainen ja tuulinen.

Surffaajat ja ­­leija­lautailijat suosivat tuulista El Medanon rantaa.

Pohjoisen rannoista suosituin on kaksi kilometriä pitkä Playa de las Teresitas. Sinne kuljetettiin 1970- ja 90-luvuilla Saharasta tonneittain hiekkaa. Kaikki Teneriffan valkohiekkaiset rannat ovat keinotekoisesti rakennettuja, mutta muihin sannat on tuotu Saharan sijaan ulompaa mereltä.

Playa de las Teresitasin vaalea hiekka on Saharasta.

Rannoista dramaattisin ja vaikuttavin on La Orotavan laaksossa sijaitseva Playa del Bollullo. Musta, laavahiekkainen ranta on syrjäisessä poukamassa korkeiden töyräiden suojassa. Sinne laskeudutaan jyrkkiä portaita. Aallokko voi olla toisinaan uimiseen liian kova, eikä paikalle vie julkisia kulkuvälineitä.

Mustahiekkainen Playa del Bollullo sijaitsee kauniissa poukamassa korkeiden rantatöyräiden ympäröimänä.

Teneriffan pohjoisosassa Puerto de la Cruzissa on tekojärvi Lago Martiánez. Lanzarotelainen arkkitehti César Manrique suunnitteli 1970-luvulla tänne merivesiuima-altaat ja yhdisteli niihin jännittävällä tavalla kaktuksia ja laava­kivistä rakennettuja saaria. Altaista neljä on aikuisille, kolme lapsille. Lago Martiánez on aurinkotuoleineen, baareineen ja ravintoloineen suosittu lekottelu­keidas.

Lago Martiánez on merivesialtaineen, palmuineen ja lepotuoleineen auringonpalvojan ja uimarin keidas.

Julkaistu: 2.9.2020
1 kommentti