Tellervo Koivisto: Usein tulee se tunne, että tämä täytyy kertoa Maunolle
Puheenaiheet
Tellervo Koivisto: Usein tulee se tunne, että tämä täytyy kertoa Maunolle
Tellervo Koiviston koti Katajanokalla on ennallaan, rauhaa ja harmoniaa täynnä.
Julkaistu 30.12.2017
Apu

Keskusteleminen on Tellervo Koiviston mielipuuhaa. Sitä hän harrasti puolisonsa, presidentti Mauno Koiviston kanssa. Viisi vuotta sitten Tellervo sanoi Avun haastattelussa haikeasti, että ennen he keskustelivat isoista asioista, nyt arkipäivän pienistä asioista. 

Väsyttyään Mauno ei jaksanut keskustella kuin omista lähtökohdistaan. Muistojen jakaminen väheni, kun toiselta meni muisti. Vihdoin viime tammikuussa Mauno Koivisto kaatui kotona ja mursi olkavartensa, hänen oli muutettava hoitokotiin. Alzheimerin ote tiukkeni.

– Usein tulee tietysti semmoinen tilanne, että on ikään kuin sanomaisillaan Maunolle jostain asiasta: Tämä täytyy muistaa kertoa Maunolle. Leskille varmaan niin käy. 

– Jos minulla on jotain poliittista tai yhteiskunnallista, joista haluaa sanoa tai kuulla toisen mielipiteen, on joitain yhteisiä vanhoja ystäviä, joille voi soittaa. Ei sitä kovin usein kehtaa tehdä.

Näistä asioista Tellervo tulee puhuneeksi Pirkko Lahden kanssa, joka tosin on kuulemma hirveän kiireinen, kuten monet nykyeläkeläiset. Hyvä ystävä Outi Oinas on myös oiva puhekaveri.

Kun väsynyt rakas ihminen on poistunut ja maailma näyttää pahuutensa, sitä miettii: onneksi hänen ei tarvinnut tätä enää kokea.

– Mutta en minä olisi Maunolle ikäviä asioita näyttänyt enää pitkään aikaan. Itsekin hän sanoi, jos yritin jotain, että miksi tuota kerrot, en minä kuitenkaan muista. Tuli tarve varjella toista.

Koti Katajanokalla on ennallaan, rauhaa ja harmoniaa täynnä. Eteisen naulakossa on väljää, kenkäritilällä yhdet kotitossut – ennen niiden vierellä oli rivistö 47-numeroisia pieksuja. Moderni leveä keinutuoli, jossa Mauno Koivisto mieluusti kiikkui, on tutulla paikallaan.

– Minulla on turvallinen olo, Tellervo sanoo.

Alkuviikosta kahtena päivänä kotiasioita hoitaa Marja, loppuviikosta käy Annamari. Leipomiset, ruoan laittamiset, kaupassa käynnit, roskien raahaamiset hoituvat. Ja turvamiehiltä voi pyytää apua vaikka kattolampun vaihtoon.

Assi Koiviston aviomiehen Heikki Allosen nuorempi poika Jussi tyttöystävineen – ja mopseineen – on muuttanut seinänaapuriksi. Tellervo sanoo, ettei hän heidän apuaan ole tarvinnut, mutta tuntuu hyvältä tietää, että he ovat lähellä.

– Assi huolehtii laskujeni maksusta ja joskus hän auttaa, kun tarvitsen esimerkiksi vaatteita koetettavaksi.

Joulua Tellervo vietti Assin perheen kanssa. Kotiaan hän ei koristellut.

Lue lisää:

Tellervo Koiviston koko erikoishaastattelu tuoreessa Avussa 51-52/2017. 

Teksti Raila Kinnunen, kuva Hannes Paananen

Kommentoi »