Apu

Tellervo Koivisto Avun erikoishaastattelussa: Olen usein ihmetellyt, miksi Mauno Koivisto minuun rakastui

Tellervo Koivisto Avun erikoishaastattelussa: Olen usein ihmetellyt, miksi Mauno Koivisto minuun rakastui
Tellervo Koivisto sanoo pohtineensa hänen ja presidentti Mauno Koiviston suhdetta erityisen paljon jäätyään leskeksi.
Julkaistu: 21.12.2017

Ikiaikainen kumppanuus, rakkaus – Tellervo Koivisto on puhunut vanhanaikaisesta rakkaudesta, kiinnikasvamista.

– No, olen nyt erityisesti yksin ollessani ihmetellyt, että miksi ihmeessä Mauno Koivisto minuun rakastui? Hänestä näki, että olin hänelle sellainen suuri rakkaus – en tiedä, miksi näin oli. Olihan meillä tietysti tiettyjä yhteisiä lähtökohtia ja ehkei hän itsekään siinä vaiheessa tajunnut, mitä lahjakkuuksia hänellä itsellään oli.

– Hänestä olisi voinut tulla vaikka laulaja, oli siksi paljon musikaalinen. Tai sitten tiedemies. Minulla ei ollut yhtään mitään lahjoja ja vielä tämä räkättirastaan ääni, kaikin puolin keskinkertainen. 

– Hän oli aina seuran keskipiste ilman sitä asemaansakin. Hän veti huomion puoleensa. Niin että olinko eräänlainen täydentäjä siinä. 

Nyt minun toimittajana on pakko pitää puhe sillä valtuutuksella, jonka noin 40 vuotta kestänyt Koivistojen matkassa kulkeminen suonee. On kerrottava, millainen rooli Tellervolla on sivustaseuraajan mielestä tarinassa ollut sparraajana, ankkurina, huumorintuojana. Millainen tasapainoisuus, fyysinen ja henkinen kumppanuus heistä huokui.

Tellervo oikaisee selkää.

– Voi se tietysti vähän noinkin olla. Olin kuitenkin koko ikäni ollut yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut. Tavallaan hyvä kuuntelija ja ehkä joskus vastaväittäjäkin. Kyllä siinä jotain tarvitsi olla. Mutta olisi hän mielestäni ansainnut vähän paremman.

Näin Tellervo sanoo ruvenneensa miettimään vasta nyt jälkeenpäin.

Kaikenlaista se kaipaus teettää.

Puhutaan perheen mopseista, matalajalkaisista tuhisijoista, jotka pistävät omistajansa polvilleen. Oli Ressu, Pontus, Santtu, Mooses, Tiitus. Ja nyt hännänhuippuna tyttären Assi Koiviston ja hänen puolisonsa Heikki Allosen nykyinen Iines. Tellervo Koivisto aloittaa kohtalokkaasti:

– Toivon eläväni niin kauan, että saan nähdä, mihin ratkaisuun pariskunta Koivisto-Allonen päätyy, kun heidän mopsistaan aika jättää. Assi sanoo, että se on viimeinen koira hänelle. Heikki sanoo, että ei hänelle.

Äitiä ja anoppia huvittaa hellästi.

Tellervo Koiviston koko erikoishaastattelu tuoreessa Avussa 51-52/2017. 

Lue myös:

Kommentoi »