Tellervo ja Assi Koiviston jäähyväiset puolisolle ja isälle
Puheenaiheet
Tellervo ja Assi Koiviston jäähyväiset puolisolle ja isälle
Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset olivat valtiolliset, ja niitä seurasi koko Suomi. Suru on yksityistä, ja se näkyi Hietaniemen hautausmaalla Tellervo Koiviston olemuksessa. Tytär Assi Koivisto tuki äitiään kädestä pitäen.
25.5.2017
 |
Apu

Helsingin Hietaniemen uuden kappelin kellot alkoivat soida helatorstaina kello 15.21, Kaartin soittokunnan Narvan marssi kymmenen minuuttia myöhemmin.

Kun marssin viimeiset säkeet haipuivat hiljaiseen helatorstain iltapäivään, lehmukseen avoimen haudan äärellä lensi mustarastas ja lauloi hetken. Sitten sekin vaikeni, tuuli mereltä vaikeni. 

Presidentti Mauno Koiviston (25.11.1923-12.5.2017) hautajaissaattueen koskettavin näky oli hänen omaistensa saapuminen hautausmaalle. Pitkän avioliiton puolisonsa kanssa elänyttä Tellervo Koivistoa tuki kädestä pitäen Koivistojen ainut lapsi, tytär Assi Koivisto. Hänen vierellään aviomies Heikki Allonen ja tämän kaksi aikuista poikaa.

Näky oli hyvin yksityinen, hyvin liikuttava ja ainutkertainen kuten jokaisissa hautajaisissa. Äiti ja tytär, vahvoja naisia molemmat, ei kyyneliä, mutta suurta tunnetta täynnä. Tellervo Koiviston olemus on hauras, mutta hänen henkensä on vahva ja murtumaton. Sen näkivät kaikki paikalla olleet.

Omaisten takana seisoi Suomen korkein valtiojohto, sen vierellä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio, presidentti Martti Ahtisaari ja puoliso Eeva Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen ja puoliso Pentti Arajärvi.

Kaikkien hienojen, monin tavoin tasavallan yhdeksännen presidentin Mauno Koiviston elämästä kertoneiden muistopuheiden jälkeen kaikkein tärkein paljastui avoimen haudan äärellä.

Tellervo Koiviston heittäessä punaisen ruusun miehensä arkulle suurinta oli rakkaus, joka kesti yli kuusikymmentä vuotta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti sen upealla tavalla puheessaan Tuomiokirkossa: "On suurmiehiä ja suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria. Ei heitä mikään erota."

Kun Ylioppilaskunnan laulajien esittämä Oi kallis Suomenmaa -laulu päättyi, Assi Koivisto johdatti äitinsä hellästi pois haudan ääreltä. Koivistojen läheiset ystävät, entinen ministeri Seppo Lindblom ja hänen vaimonsa Anneli Lindblom halasivat lujasti Tellervo Koivistoa.

Yksityinen hetki sekin. Ystävät ja omaiset ovat surun hetkellä suurinta, mitä meillä voi olla.

Presidentti Mauno Koiviston hautajaisista iso reportaasi ensi viikon Avussa.

teksti Liisa Talvitie, kuvat Petri Mulari ja Timo Villanen

Kommentoi »