Sauli Niinistö Japanissa: Teetä ja suurta sympatiaa
Henkilöt
Sauli Niinistö Japanissa: Teetä ja suurta sympatiaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio aloittivat virallisen vierailun Japanissa Kiotosta, jossa presidentti paljasti vaimonsa olevan teeihmisiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tainnut nukkua hyvät unet reittilennolla Helsingistä Osakaan, niin innokkaasti hän jaksoi aikaerosta huolimatta ottaa osaa Kiotossa virallisen vierailun aloittaneeseen teeseremoniaan. Se järjestetiin maineikkaassa Urasenken-teehuoneessa, jonka suumestari Genshitsu otti vieraat vastaan leppeän kosteassa kevätsäässä. 

Jo kuudennentoista polven suurmestari kertoi ennen presidenttiparin saapumista kestinneensä teehuoneella myös presidentti Martti Ahtisaarta ja lukuisia suomalaisia poliitikkoja.

-  Olen ollut avaamassa Suomenlinnan teehuonettakin ja matkustan ympäri maailmaa myös Unescon hyvän tahdon lähettiläänä.

Hänen tulkkinaan teehuoneella toimi supisuomalainen Mika Mäkelä, joka on jo kuusi vuotta opettanut Kiotossa vaihto-oppilaita teeseremonian salaisuuksiin.

-  Tästä nuoresta miehestä voi tulla ensimmäinen suomalainen teemestari, presidentti ilahtui kuultuaan Mäkelän panoksesta teehuoneella.

Kun vieraat olivat riisuneet kenkänsä ja asettuneet istumaan matalille jakkaroille, Niinistö sai eteensä teekupin.

- En anna vielä arviota mausta, koska olen vasta tuoksussa! Japanissa taito ja taide ovat monessa asiassa lähellä toisiaan.

Maistettuaan teetä hän luonnehti sitä erinomaiseksi ja ainutlaatuiseksi. Hän kohotti teemaljan puolisolleen ja kertoi tämän olevan teeihmisiä. Presidenttipari sai myös vispata bambuvispilällä matcha-jauheesta vihreää teetä.

Päivän kulttuuriohjelma jatkui melkoisessa turistien tungoksessa Kinkakujin temppelialueella, jossa ihailtiin lumoavan kaunista Kultaista temppeliä. Sen jälkeen siirryttiin vielä juoksujalkaa Kyoton kuninkaalliseen palatsiin.

Vaikea arvata, mitä presidentti Niinistön ajatuksissa liikkui, kun hän katsoi keisarin kruunajaisvaltaistuinta. Arvelen, ettei hän ainakaan itse haluaisi tulla kruunatuksi, niin suosionsa huipulla kuin kotimaassa onkin!

Presidentin virallinen vierailu jatkuu huomenna vähemmän runollisissa merkeissä, kun  Niinistö osallistuu suomalais-japanilaiseen bisnesseminaariin. Seminaarissa ovat mukana muun muassa Metsä Groupin Kari Jordan, Fortumin Pekka Lundmark, Arctian Tero Vauraste, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Vierailun perimmäinen tarkoitus on edistää Suomen vientiä Japaniin, mutta liike-elämänkin koviin kuvioihin voitaisiin soveltaa teehuoneen seinäkirjoitusta: harmoniaa, kunnioitusta, puhtautta ja mielenrauhaa. 

Teksti Liisa Talvitie

Kommentoi »