Teemu Selänne: Trump oli parempi vaihtoehto
Puheenaiheet
Teemu Selänne: Trump oli parempi vaihtoehto
Nyt Teemu Selänteellä on aikaa perheelle, mutta myös uusille asioille elämässä. Hän seurasi kotonaan Kaliforniassa innokkaasti Amerikan presidentinvaaleja ja ilahtui Donald Trumpin voitosta.
1Kommenttia
Julkaistu 16.12.2016
Apu

Maisema Laguna Beachilla, yhdellä eteläisen Kalifornian tunnetuimmista rantakylistä, on kuin elokuvasta. Avoautot lipuvat pitkin rantabulevardia. Tuuli käy sen verran, että surffaajat pääsevät välillä aallonharjalle. Kolmenkymmenen asteen helteestä huolimatta ranta on houkuttanut vain muutamia auringonpalvojia. Kesäsesonki on ohi.

Kivenheiton päässä rannalta, kylän Coast Hwy -pääkadulla sijaitsee suomalaisia erityisesti kiinnostava kohde, Selanne Steak Tavern -pihviravintola, joka on nimetty ravintolan toisen omistajan, jääkiekkolegenda Teemu Selänteen, 46, mukaan.

Kadulta katsottuna se näyttää pieneltä ravintolalta. Sisällä eteen kuitenkin avautuu iso, mutta kodikas miljöö. Sisustus on hillitty ja romanttinen. Ravintolatila ja baari jatkuvat viinikirjastona, yläkerrassa on fiinit ruokailutilat isommille seurueille. 

Suomen juhlituimman kiekkosankarin urasta muistuttaa lasivitriinissä neljä olympiamitalia: kolme pronssia ja 2006 Torinon olympialaisista saatu hopea. Stanley Cup -pokaalin jäljennös on muistona Selänteen Anaheim Ducksin kanssa voittamasta mestaruudesta. Pelipaitoja tai muuta kiekkorekvisiittaa tyylikkäissä tiloissa ei ole. Drinkkilistalta voi toki tilata The Selänne- tai The Sirpa -drinkin.

Ravintolan isäntä Teemu Selänne ottaa vieraat vastaan kaverilliseen tyyliinsä ja siirtyy baaritiskin taakse tekemään lempidrinkkinsä, Moscow Mulen.

– Olen ravintolan myötä innostunut drinkeistä. Se on ihan oma taiteenlajinsa. Muutamina iltoina olen toiminut baarimikkonakin. Voisin hyvin tehdä tätä työkseni, mies virnistää ja ojentaa kuparimukiin loihtimansa vodkapohjaisen drinkin.

Selänne itse tyytyy jääteehen. Vaikka kiekkoura päättyi kaksi ja puoli vuotta sitten, liikunnalliset rutiinit ja terveelliset elämäntavat kuuluvat arkeen. Tämänkin päivän Selänne on aloittanut Coto de Cazassa sijaitsevan kotinsa tenniskentällä. Lounaan jälkeen Teemu ehti pelata lyhyen golfkierroksen. Puoli kolmelta Teemu ja vaimo Sirpa Selänne hakevat perheen kuopuksen, kahdeksanvuotiaan Veeran koulusta.

Perheen pojista yliopistossa opiskeleva Eemil, 20, ja lukiota käyvä Leevi, 16, asuvat vielä kotona. Eemil työskentelee yliopisto-opintojen ohessa myös tarjoilijana ravintolassa. Eetu, 19, muutti reilu vuosi sitten pelaamaan jääkiekkoa Madison Capitals -joukkueeseen Wisconsinin osavaltioon. Äskettäin selvisi, että hän siirtyy pelaamaan astetta kovempaan sarjaan, North Easternin joukkueeseen. 

Teemun suosikkeihin kuuluu Lord Stanley Cut -pihvi, joka painaa hieman yli 900 grammaa. Selänteen mukaan ravintolan listalla on nimetty myös macaroni and cheese -annos.

Selänteen perhe on asunut Kaliforniassa 20 vuotta. Kiekkoilijalla ei ole ollut missään vaiheessa vaikeuksia sopeutua amerikkalaiseen kulttuuriin. Lapsesta saakka positiivinen ja sosiaalinen Teemu tunsi jo parikymppisenä olevansa Yhdysvalloissa kotonaan.

Teemu on päätynyt jenkkivuosien aikana siihen, että teeskenneltykin positiivisuus on epäkohteliaisuutta parempi vaihtoehto.

– Monet sanovat, että jenkkikulttuurissa ihmissuhteet olisivat pinnallisia. Kyllä sekä amerikkalaiset että suomalaiset ystäväni avautuvat vaikeistakin aiheista. Se on täysin persoonakysymys. Tietysti yleinen keskustelu- ja seurustelukulttuuri on täällä kevyempää.

Selänteet viettävät kesät Suomessa. Kunnon talven lisäksi Selänne kaipaa Suomesta sukua ja ystäviä. Identiteettinsä hän kokee olevan suomalainen, eikä ole hakenut kaksoiskansalaisuutta. NHL-pelaajat saavat automaattisesti oleskeluun ja työskentelyyn oikeuttavan Green Cardin. Selänne voi asua siis Kaliforniassa vaikka loppuelämänsä.

– Olen isänmaallinen ihminen. Minulla ei ole ollut Amerikan kansalaisuudelle mitään tarvetta, homma toimii näinkin, paitsi että en saa äänestää täällä.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat Selänteelle ilmeisen kova juttu. Hän  seurasi vaalitaistelua aktiivisemmin kuin koskaan.

– Katsoin kaikki vaaliväittelyt. Yrittäjänä ymmärrän Trumpin voiton. Olin monessa talouspolitiikkaan liittyvässä asiassa hänen kanssa samoilla linjoilla.

Selänteestä Amerikka on muuttunut viime vuosina väärään suuntaan.

– Täällä on aina uskottu, että voit keksiä oman jutun ja menestyä omalla työllä. Sitä ei ole vaalittu viime aikoina. Jos Trumpin myötä veroja alennetaan, se kannustaa yrittäjiä työllistämään ja ihmisiä tekemään töitä. Sitä kautta kulutus lisääntyy ja talous kasvaa. Amerikkalaiset olivat valmiita tekemään näin radikaalin päätöksen, mikä kertoo siitä, että he olivat tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseen.

Selänteen kaveripiirissä moni äänesti Trumpia.

– Oli mielenkiintoista huomata myös, miten puoluemyönteisyys näkyi eri kanavilla.  Demokraattimyönteinen CNN pani Trumpia halvalla ja republikaanimyönteinen Fox taas suhtautui myönteisemmin. Moni ei uskaltanut edes sanoa äänestäneensä Trumpia. Uskon, että Trump oli tähän kohtaa Amerikalle parempi vaihtoehto. Yleinen käsitys oli, että vaaleissa valittiin kahdesta huonosta vähemmän huono vaihtoehto. 

Kun Teemu Selänne lähtee vapaalle, hän saattaa hypätä tiskin taakse baarimikoksi. – Juhlijana olen rauhoittunut iän myötä. Nuorena jaksoi juhlia perjantain ja lauantain.

Illallisaika lähestyy ja ravintolassa alkaa käydä kuhina. Teemu näyttää onnistuneen naapurinsa Kevin Prattin kanssa kymmenen vuotta sitten syntyneessä ravintolaunelmassa. Tavern on ollut pystyssä kolme vuotta ja tavoittanut laajan asiakaskunnan. Suurin osa illallistajista on pariskuntia, jotka viettävät iltaa romanttisessa miljöössä. Baarin televisioissa pyörii toki urheilua, ja Teemun puheille riittää pyrkijöitä tänäkin iltana. 

Selänteen tapaa kohdata jokainen ihminen tasavertaisena jutustelukaverina ei voi olla ihailematta. Sosiaaliselle Selänteelle ravintoloitsijan ura on täydellinen eläkevirka. Halutessaan hän voi tavata ravintolassa faneja. 

Sosiaalisuudesta huolimatta Selänne on oppinut vuosien aikana arvostamaan yksityisyyttä. Selänne tunnistetaan täällä lähinnä jäähallien läheisyydessä, muuten vain satunnaisesti.

– Suomessa pyöritys on toki erilaista, mutta ihmiset ovat todella kohteliaita. Kyllä minä tunnen kuitenkin katseet, kun käyn vaikka ruokakaupassa Suomessa. Ihmisiä kiinnostaa, mitä ostan kaupasta. Täällä olen enemmän normaali ihminen.

Kahdenkymmenen vuoden NHL-uran ja tuhansien lentotuntien jälkeen Selänne osaa arvostaa aikatauluttomuutta. Ravintola on hyväntekeväisyyshankkeiden lisäksi Selänteen ainoa paikallinen bisnes. Muut ovat Suomessa, ja hankkeita vetävät palkatut johtajat.  

Teemu on esitellut avoimesti NHL-taaloilla kartutettua omaisuutta, ja suomalaiset ovat iloinneet hänen puolestaan. Ehkä tämä johtuu Selänteen vilpittömyydestä. Kovin avointa kateutta hän ei ole joutunut enää kohtaamaan. 

– Amerikassa on aina ihailtu menestyjiä ja kadehtimisen sijaan yritetty ottaa oppia. Suomessa kulttuuri on minusta muuttumassa tähän suuntaan. Cheekit ja elastiset ovat näyttäneet mallia; uskaltaneet olla onnellisia menestyksestä ja näyttää sen, Teemu sanoo. 

Selänne etsi ystävänsä kanssa ravintolaa melkein kymmenen vuotta ennen kuin sopiva löytyi. Paikalla oli aikaisemmin ranskalainen ravintola.

Töitä Selänne tekee nyt projektiluontoisesti. Syksyllä hän oli World Cup -joukkueen mukana. Keväällä hän isännöi Supertähdet-ohjelman toista kautta. Omaa jääkiekkoakatemiaa hän vetää muutaman kerran vuodessa. Lätkävarusteet Selänne on vetänyt päälleen lopettamisen jälkeen kaksi kertaa, jälkimmäisen kerran lokakuussa alumniottelussa Winnipegissä, jossa hän pelasi muiden legendojen kanssa 33 000 katsojan edessä. 

– Tennis on pitänyt minut hyvässä kunnossa. Kosketus kiekkoon ja luisteluvoima eivät tietenkään ole samoja kuin ammattilaisaikoina, mutta saisin itseni kyllä vielä pelikuntoon. 

Kiekkovuosien jälkeen Teemu on halunnut antaa aikaa parisuhteelle ja perheelle. Hän on tuttu näky lasten harrastuskatsomoissa. Sirpan kanssa he kävivät edellisenä viikonloppuna ex tempore -lomalla, kun kaveripariskunnat pyysivät mukaan viinitiloistaan tunnettuun Napa Valley’iin. Viime kesänä 20-vuotishääpäivää juhlinut pari pitää yhdessä juhlimisesta. 

– Uran jälkeen parisuhteessa kaikki on ollut helpompaa kuin koskaan. Olemme aina olleet molemmat helppoja luonteita, mutta aikataulupaineiden poistuttua meillä on kivempaa kuin koskaan. Sanon aina, että toisen seurassa täytyy viihtyä. Se kai on pitkän parisuhteemme salaisuus. 

Perheen pojat ovat lentäneet tai lentämässä pesästä. Lasten kasvua Selänne seuraa ylpeänä ja välillä kauhuissaan.

– Poikien murrosikä on helpottanut aina iän myötä. Tytöistä sanotaan, että he ovat pienenä enkeleitä, mutta teini-ikä on rankka. Olen viritellyt jo aseet kilpakosijoita varten. Isänä toivon, että lapset löytäisivät paikkansa ja olisivat onnellisia.

Omat unelmat Selänteellä ovat maltillisia. Hän tietää saaneensa elämältä paljon. Movember-viikset kasvattanut Teemu toivoo tulevaisuudelta terveyttä. Syöpä on koetellut hänenkin lähipiiriään.

– Tuntuu, että joka viikko kuulee, että joku on sairastunut. Kaksi vuotta sitten kaverini sairastui haimasyöpään, sai yhdeksän kuukautta elinaikaa ja menehtyi. Ennen viimeistä kuukautta syöpä ei antanut mitään oireita. 

Selänne käy itse tutkimuksissa vuosittain. Se tuli tavaksi, kun säännölliset lääkärintarkastukset olivat kiekkoilijan arkipäivää.

– Välillä ihmettelen, kun joku kaveri heittää käyneensä testeissä viimeksi armeijassa. Syöpä on niin perhanan salakavala tauti, jota voisi kuitenkin ennaltaehkäistä säännöllisillä tarkastuksilla. Sairaudet antavat elämään perspektiiviä. En pidä mitään itsestäänselvyytenä. ●

Teksti Emilia Saloranta, kuvat David Bro / MVphotos

1 kommentti