Apu

Näyttelijä Teemu Lehtilä: ”Kun kuolema osuu lähelle, se jättää henkisen jäljen – elämä ei jatku samanlaisena”

Näyttelijä Teemu Lehtilä: ”Kun kuolema osuu lähelle, se jättää henkisen jäljen – elämä ei jatku samanlaisena”
Teemu Lehtilä menettää hermonsa, kun ihmiset ovat itsekkäitä liikenteessä ja liikuttuu kyyneliin katsellessaan vanhoja kotivideoita, joissa lapset ovat pieniä.
Julkaistu: 6.8.2021

Jatka lausetta Teemu Lehtilä: Lapsuuteni sitkein haave oli ... lentää kuin lintu. Halusin itse lentää ja isäni rakensi minulle siivetkin. Kun hyppäsin kellarin katolta, se teki kipeää, joten haaveilu loppui siihen. Isä varoitteli ennen hyppäämistä, mutta halusin itse kokeilla, kovapäinen kun olen.

Minuun jäi pysyvät jäljet lähiomaisten poismenosta. Olen menettänyt molemmat vanhempani. Isäni kuoli vuonna 2011 aika dramaattisesti, äitini menehtyi toukokuun alussa. Kun kuolema osuu lähelle, se jättää henkisen jäljen, josta ei koskaan enää toivu. Se on ensimmäinen varoitus, jonka jälkeen elämä ei jatku samanlaisena. Nyt minä olen ketjun seuraava.

Liikutun yleensä kyyneliin, kun katson vanhoja kotivideoita, joissa lapset ovat pieniä. Olen kuvannut aika paljon. Minulla on melko iso arkisto videoita syntymistä kasvun hetkiin ja jouluihin. Tippa tulee linssiin, sillä kaikki kolme lasta ovat jo kasvaneet aikuisiksi. Lasten kanssa touhuaminen oli raskasta, mutta silti elämäni parasta aikaa. Lapset ovat vain hetken pieniä.

Viimeksi rakastuin puutarhatöiden tekoon. Sain tarttua lapioon ja purettua fyysisiä tuntemuksia. Meillä on iso piha, joka ei koskaan valmistu.

Pelkään kuollakseni lähiomaisten vakavaa sairastumista. Toivon, että he eivät joudu kokemaan kipua. Omaa kuolemaani en pelkää, olen valmis, kun se päivä joskus koittaa.

Kadun yhä, että olen toisinaan nuorempana ollut liian äkkipikainen ja loukannut. Se on luonteenpiirre, jota aika ja eletyt kilometrit ovat hioneet pois.

Sukurasitteeni on äkkipikaisuus ja kiivaskin luonne. Meillä on isän puolelta epäsuomalaista temperamenttia.

"Ajan paljon ja mielestäni kuljettajien pitäisi pelata yhteen sekä ottaa toiset autoilijat paremmin huomioon. Pahaa mieltä ei pitäisi purkaa ratissa toisiin."

Jos jonkun henkilön puolesta pitäisi kuolla, niin omien lasteni puolesta. Kuten varmasti aika moni muukin.

Hermoni menevät, kun ihmiset ovat itsekkäitä liikenteessä. Ajan paljon ja mielestäni kuljettajien pitäisi pelata yhteen sekä ottaa toiset autoilijat paremmin huomioon. Pahaa mieltä ei pitäisi purkaa ratissa toisiin.

Ennen oli paremmin ainakin kännykättömyys. Jos soitti puhelimeen, siihen myös vastattiin. Asiat voitiin hoitaa ilman tietoteknistä ähkyä ja osattiin kohdata ihmisiä paremmin. Sosiaalisen kanssakäymisen taito ruostuu, kun ei kohdata kasvokkain.

Seuraavan rauhan-Nobelin antaisin hänelle, joka kukistaa koronan lopullisesti. Se jäänee todennäköisesti vielä tulevaisuuteen.

Maahanmuuttajille haluan sanoa, että tervetuloa Suomeen.

Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, antaisin osan hyväntekeväisyyteen. Eläkepäiviksi hankkisin jostakin lämpimästä paikasta talon, josta voisi läpsytellä sandaalit jalassa lähikauppaan ja kävellä hitaasti takaisin kotiin. Sen ei tarvitsisi olla lukaali, kunhan on ruokapöytä ja sänky.

Aion vielä opetella käyttämään ompelu­konetta. Olisi hauska oppia tekemään pieniä korjauksia, kuten lyhentämään housunpuntteja.

3 kommenttia