Mondo

Tee nostalgiamatka Tapiolaan

Tee nostalgiamatka Tapiolaan
Espoon Tapiola oli aikoinaan kansainvälinen hittikohde, jossa matkailijoita opastivat turistiemännät.
Julkaistu: 1.8.2021

Tiesitkö, että Espoon Tapiola oli 1960- ja 70-luvuilla kansainvälinen matkailunähtävyys? Modernin puutarhakaupungin arkkitehtuuria ja maisemasuunnittelua ylistettiin ympäri maailman, ja turistiryhmien lisäksi Tapiolassa kävivät monet Suomeen saapuvat valtiovieraat.

Matkailijoita oli jopa niin paljon, että Tapiolaan palkattiin turistiemäntiä, jotka päivystivät kesäisin infokioskissa. He vetivät myös opastettuja kierroksia, joita oli tarjolla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi.

Täydennysrakentaminen on sittemmin muuttanut alueen henkeä, mutta Tapiolan loiston päivien rakennuksia voi yhä käydä ihailemassa. Alueen symboleiksi ovat muodostuneet Viljo Revellin suunnittelemat ”taskumattitalot”. Modernin betoniarkkitehtuurin helmiin lukeutuvat Aarno Ruusu­vuoren piirtämät Tapiolan kirkko ja WeeGee-talo, jossa toimii nykyisin taidemuseo EMMA.

Keskustasuunnitelmasta vastasi Aarne Ervi. Hän piirsi muun muassa Tapiolan keskustornin, jonka huipulla toimi näköala­kahvila. Sitä ei harmi kyllä enää ole, mutta matkailija voi esimerkiksi yöpyä Ervin suunnittelemassa Garden-hotellissa.

Kommentoi »