
Tällainen on täydellinen muurinpohjalettu: Lettu-Leena on niin taitava, että turhautunut kilpailija potkaisi häneltä häntäluun poikki
– Muurinpohjaletuille on haettu EU:n nimisuojaa, ja toivottavasti se myös saatas. Karjalanpiirakalla ja kalakukolla se suoja on. Kyllä se näillekkii kuulus, sanoo iisalmelainen Leena Juntunen.
Kun vuosina 1808–1809 käyty Suomen sota rauhoittui aselepoon, kävivät yläsavolaisissa maisemissa oleilleet venäläisjoukot tappamaan ihmisten sijaan aikaa. Heillä oli mukanaan laakeita pannuja, joilla he paistoivat blinejä ja antoivat niitä kanta-asukkaidenkin maistettaviksi.
Kavereiksi muuttuneiden vainolaisten herkut tuntuivat savolaisista suunmukaisilta. Venäläisten lähdettyä he päättivät kokeilla reseptiä itsekin. Pannujen puutteessa he paistoivat omat, hieman eri aineksista tehdyt materiaalinsa pyykinpesuun tarkoitettujen muuripatojen pohjilla.
Paistos levisi laajemmaksi ja jäi litteämmäksi. Reunat kypsyivät rapsakoiksi ja kauniin pitsimäisiksi.
