Mondo

Täydellinen kaupunkiloma Turussa

Täydellinen kaupunkiloma Turussa
Turkuun tulee rivakassa tahdissa kaikenlaista uutta, mutta onneksi sen klassisetkin nähtävyydet pysyvät. Teimme oppaan kahden päivän ihanalle kaupunkilomalle.
Julkaistu: 28.6.2021

Lähiruokaa aamiaisella Turun sydämessä

Turun-vierailu kannattaa aloittaa aivan kaupungin ytimessä sijaitsevan Hotelli Seurahuoneen aamiaisella (Humalistonkatu 2). Se ei totisesti ole mikään tusinabrekkari, vaan tarjolla on kattaus Turun ja Varsinais-Suomen pientuottajien parhaita tuotteita.

Aamiaissalin kunniapaikalla on hunajakenno. Naantalista Tammirauman tilalta tuotu hunajapesä on melko harvinaisten mustien mehiläisten uurastuksen tulosta. Kultaista hunajaa tuorepuuroon valuttaessa tuntuu mukavalta, että lähes kadonnut mehiläiskanta on elpynyt.

Paraislaisen Bornemannin mehustamon mehussa puolestaan on potkua, kiitos inkiväärin. Lammas tulee Rymättylästä Sikka-Talun tilalta, jossa karitsat elävät saaristoluonnossa emojensa kanssa.

Seurahuone avautui muutama vuosi sitten 1920-luvun henkeen uudistettuna, ja sen monipuolinen aamiainen on tietysti avoin muillekin kuin hotelliasukkaille.

Turkuun on helppo tutustua kävellen, koska harvassa kaupungissa on näin johdonmukainen ruutukaava ja kaikki lähellä. Aamulla Seurahuoneelta kannattaa suunnata Aurajoen rantaan. Joen toisella puolella on varsinainen ulkoilmataiteen keskittymä klassisista patsaista suuriin muraaleihin. Lisätietoa teoksista löytyy kätevästä Nomadi-sovelluksesta.

Turun suosittu Maanantaimarket- kirppis on myös ilo silmälle.

Hyviä ostoksia ja lounas ilman hävikkiä

Kirjaston vieressä valoisissa tiloissa toimiva Puf (Linnankatu 6) on oiva paikka nähdä, mitä uutta kotimaisen ja etenkin turkulaisen muodin ja muotoilun saralla tapahtuu. Turkulainen ihon­hoitosarja Hetkinen on erikoistunut voiteisiin, joissa on suomalaisista puista otettuja ainesosia. Raakamännystä valmistetut pakkaukset tekevät esimerkiksi männystä ja kahvista valmistetusta huulivoiteesta kauniin tuliaisen.

Myös merinovillasta urheiluvaatteita valmistava Keli on turkulainen yritys. Antibakteeriset ja hillityn tyylikkäät unisex-vaatteet sopivat moneen lajiin, kylmällä kelillä myös alimmaksi kerrokseksi Turun kävelykierrokselle.

Kaupungin keskustassa torin remontti jatkuu edelleen, ja se onkin syy nousta Wiklundin tavaratalon ylimpään kerrokseen näköalabaari Waloon katsomaan, mitä torilla nyt rakennetaan. Täältä voi myös laskea Turun seitsemän kukkulaa, joiden ansiosta turkulaiset vertaavat kaupunkiaan Roomaan.

Kannattaa kurkata second hand -liike Maanantai-markettiin (Kristiinankatu 6). Sen pitäjällä Matleena Töhösellä on huumorintajua. Hän kutsuu itseään eräänlaiseksi maanantaikappaleeksi, koska opiskeli käsityönopettajaksi mutta oman alan töiden sijaan päätyi kirpputorinperustajaksi. Itsepalvelukirppari on houkutteleva kauppa, joka myy myös Töhösen Maanantai­malli-puukoruja.

Kun kahvihammasta alkaa kolottaa, kannattaa piipahtaa Sammakko-kustantamon kirjakaupassa Yliopiston­kadulla (Yliopistonkatu 28). Liikkeestä ja sen pienestä kahvilasta on tullut kirjallisuudenystävien suosikkipaikka. Täällä on mukava selata kirjoja ja maistaa vaikka New York -juusto­kakkua. Ehkäpä kassan kautta mukaan lähtee tietokirja Kakolan vankilasta tai Turun seudun luontoretkiopas?

Lounaspaikaksi sopii Nomad (Kristiinankatu 5). Paco Ndiaye on syntynyt Senegalissa ja opiskellut keittiömestariksi Italian Parmassa arvostetussa keittiöakatemiassa, ja nyt hän on jo jonkin aikaa toteuttanut unelmaansa Turun keskustassa. Nomadin ruoka perustuu samanlaiseen kiertolaisuuteen kuin isäntä itsekin: ruuanvalmistusmenetelmät ovat italialaisia, mutta raaka-­aineina on niin suomalaisia sieniä kuin afrikkalaista kassavaa. Illallisella ruoka on fine diningia, lounaalla nopeammin syntyviä annoksia, mutta filosofia on sama. Hävikkiä ei juuri synny.

Iltapäiväretken valinta Turussa on haastava: Marttiin vai Portsaan? Kysyypä asiaa keneltä tahansa vastaan­tulijalta, jokainen väittää tietävänsä, kumpi kaupunginosa on parempi. ”Portsassa on vanhoja puutaloja, idyllisiä sisäpihoja ja rauhallisia katuja. Lähtekää sinne!” ”Martissa on enemmän tekemistä ja rouheaa kaupunkilaisuutta. Sitä voi verrata Helsingin Kallioon.”

Reipasjalkainen lomailija ehtii käydä molemmissa.

Martissa on viehättäviä puutalokortteleita, joiden pihateillä saa vapaasti kuljeskella. Harvassa paikassa Suomessa näkee valkoisia tiiliä kivijalassa. Suosittuun leipomo-kahvila Mannaan kuljetaan esikaupunkimaisen rivarialueen halki.

Mannassa istuu vauvansa kanssa Pauliina Nyrhinen. Hän pitää itse kesäaikaan toista kahvilaa mutta sanoo suoraan, että kaupungin paras passiontartaletti löytyy täältä.

”Tässä on outo, ohut rapea pohja. Elämäni leivos.”

Viime talvena Martissa avautui olohuonemainen viinibaari Vinho, jonka henkilökunta rakastaa ehdottaa kävijän makuun sopivaa viiniä.

Martista Portsaan päästäkseen on ylitettävä Aurajoki. Turku­laisimmin se tapahtuu Suomen ainoalla kaupunki­lautalla, Förillä. Maksuton kyyti kestää kaksi minuuttia.

Siitä on alle sata metriä ilmaiseen Funikulaariin, italialaiseen hissiin, joka kuljettaa ylös Kakolanmäelle tarvittaessa polkupyöränkin. Kyydissä on tapana muiden matkustajien kanssa pohtia, mahtaako vekotin jumahtaa kesken matkan, mutta useimmiten vaunu liukuu pääteasemalle moitteettomasti. Jos vehje sattuisi seisomaan, mäelle pääsee kävelemällä kaunista serpentiinitietä.

Portsa eli Port Arthurin puukaupunginosa on Kakolan­mäen lähellä. Mikä onni, että alueen asukkaat saivat 1970-luvulla estettyä puujuugendin tyyliin rakennettujen talojensa purkamisen. Hyvinhoidettujen asuintalojen taidokkaita koristeluja ihaillessa ei voi olla haaveilematta, millaista täällä olisi asua.

Portsan oma kapakka on Arvo, jossa maistuu vaikkapa alkoholiton mocktail. Ystävällinen baarimikko esittelee kaupungin laajinta alkoholivalikoimaa. Jo viskejä on yli 30.

Puf-liike myy valikoitua kotimaista designia. Myymälävastaava Effi Bangura esittelee mielellään vaikkapa turkulaisia tuotteita.

Kakolanmäelle ja jännittävään baariin

Turkulainen Olli Ojala asui lapsena 1950- ja 60-luvuilla ­Kakolan vankilan muurin lähellä ja huuteli aidanraoista vangeille.

”Kakola oli eksoottinen paikka, jonne naapureilla ei ollut asiaa. Siksi se kiehtoi tavattomasti”, Ojala kertoo.

Myöhemmin hän loi uransa vanhojen kiinteistöjen kunnostajana. Kun vankilatoiminta Kakolassa 2007 loppui, Ojalan perheyritys Kakola Yhtiöt tarjoutui ostamaan alueen. Remontti toteutettiin Museoviraston kanssa, ja vankilan tiloihin avautui hotelli Kakola. Myös spa-henkinen kylpylä on työn alla.

Kakolan vanhoihin rakennuksiin on valmistunut 200 asuntoa, joiden lähileipomo Bageri Å tunnetaan jo koko ­kaupungissa. Neonvalojen loisteessa lämpötila pidetään täällä 14 asteessa, jotta croissantit kohoavat oikeaoppisesti.

Turku-päivän illan kruunaa ateria ravintola Kakolan­ruusussa, joka on luotu vankien entiseen omaisuusvarastoon (Graniittilinnankatu 2).

Alun perin Olli Ojala toivoi vankila-alueelle kahviota, mutta kun hänen aikuiset lapsensa tarjosivat illan turkulaisessa ravintola Kaskiksessa, Ojala halusi samat tekijät myös Kakolaan.

Kakolanruusussa on hämyisää hienostuneisuutta, mutta toisaalta se on rento ja ruuallaan yllättävä ravintola. Kun monissa muissa turkulaisravintoloissa jyllää kasvisruuan buumi, täällä tarjoilijat kantavat pöytään naudan tartaria, teurastajan pihviä sekä 140 senttiä leveässä hiiligrillissä paahdettua kanaa. Toki myös kasvisruokaa on tarjolla. Kalifornialaisen Adrien Norwoodin suunnittelemat annokset keräävät suitsutusta kilpailijoiltakin.

Iltayöksi kannattaa suunnata kapakkaan, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Se oli Riikka Haapasalon ja Pauli Nurmen tavoite, kun he perustivat paikan nimeltä Rica Bar (Kristiinankatu 5), ja hyvin se on toteutunut. Kulttuuriväki rakastaa baaria, jossa saatetaan villiintyä tanssimaan pöydillä tai veivata tangoa poski poskea vasten. Tiskiltä saa erinomaisia cocktaileja, ja baarin tapaksista voi löytyä lähimetsien peuraakin.

Aamiaista ja taidekierros

Toinen kaupunkipäivä on hyvä aloittaa pienellä reippailulla Taidemuseon mäelle (Aurakatu 26). Ponnistelu kannattaa, sillä perillä odottaa Café Victorin ihana aamiainen.

Tarjoilija kiertää salissa täyttämässä asiakkaiden kuppeihin Kakolanmäellä toimivan Frukt-paahtimon kahvia. Kahvi­fillarilla yrittäjätaipaleensa aloittanut pariskunta Annika Hotti ja Eetu Korhonen panostavat keittiössään lähi­makuihin. Hotti opiskelee luonnonvaratuottajaksi, ja esimerkiksi syyskaudella se näkyy kahvilan annoksissa sieninä ja keväällä säilöttyinä maitohorsman versoina. Melkein kaikki tiskissä on vegaanista.

Aamiaisesta onnellisena on mukava tutustua samassa rakennuksessa toimivan taidemuseon tiloihin. Jo itse ­graniittilinna on elämys kaikessa kansallisromanttisessa koristelussaan, ja mikä miellyttävää, se ei ole kohtuuttoman kokoinen. Museossa näkee muun muassa Akseli ­Gallen-Kallelan kuuluisan maalauksen Akka ja kissa sekä Helene Schjerf­beckin hopeanhohtoisen omakuvan.

Taidekierrosta voi jatkaa ilmaisiin gallerioihin. B-Galle­riassa (Aninkaistenkatu 5) on usein vaihtoehtohenkisten nuorten taiteilijoiden teoksia. Wäinö Aaltosen museossa (Itäinen Rantakatu 38) on myös uudehko taidetila WAMx, jonka teoksia museo suunnittelee joka vuosi eri yhteistyökumppanin kanssa. Sieltä kun suuntaa taiteilijoiden omaan Taidehalliin (Vanha Suurtori 5), voi kulkea vanhaa ­mukulakivistä Väli­katua, jonka pastellisävyt päätyvät monen valokuviin.

Pastayrittäjänä Hansa-korttelissa toimineella Paco Ndiyaella on nyt oma ravintola.

Linnan teemakierrokselle ja merimuseoon

Turun linna (Linnankatu 80) on vuosikymmenestä toiseen Suomen suosituimpia museoita. Tunnin mittainen yleisopastus avaa elämää linnassa sekä muun muassa satojen vuosien takaisia sukupuolirooleja, siveyskäsityksiä ja ruuanlaittoa. Linnassa pidetään opastuskierroksia myös erilaisilla teemoilla. Esimerkiksi syksyisin järjestetty, aikuisille tarkoitettu Kidutuksia, kuolemaa ja kummituksia -kauhukierros on ollut suosittu, ja lippu siihen kannattaakin varata ajoissa etukäteen. Kauhuopastus maksaa vain kolme euroa sisäänpääsyn päälle.

Linnan naapurissa entisessä viljamakasiinissa toimii merenkulun ja merivoimien museokeskus Forum Marinum (Linnankatu 72). Täällä kunnioitus merta kohtaan kasvaa, niin monelle suomalaiselle meri on ollut työpaikka, ja karu sellainen. Pikkulapset viihtyvät Tyrskynmyrskyn-leikkipaikassa, kun vanhemmat perehtyvät vaikkapa radiosähköttäjän työpisteeseen ja katselevat merimiesten tuliaisia menneiltä ajoilta.

Café Victorin aamiainen koostuu vegaanisesta lähiruuasta.

Mehevää iltaruokaa ja hetki Koulussa

Iltaruuaksi napolilaishenkistä pizzaa, artesaanihampurilaista vai jotakin muuta? Lippakioskissa burgereita valmistanut Linnaburger on saanut elegantit funkkistilat maineikkaan arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelemasta rakennuksesta Åbo Akademin kyljestä (Hämeenkatu 22). Mehevien hampurilaisten lihat tulevat Turun kauppahallista. Nordic Pizza Company -ravintolan (Eerikinkatu 8) pizzoissa taas on pitkään nostatettu, miellyttävän sitkas pohja ja täytteitä italialaisittain maltillisesti.

Jos ilta-aurinko paistaa ja kaipaat hiukan romanttisempaa tunnelmaa, kävele Aurajoen rantaan. Tintå (Läntinen Rantakatu 9) on paikallisten rakastama bistro, joka tekee ruokaa eurooppalaisittain, persoonallisella otteella. Sen terassi voi ilahduttaa syksylläkin.

Turun-visiitin vaikutelmia on mukava kerrata jo ikoniseen asemaan päässeessä Koulussa (Eerikinkatu 18). Vuonna 1889 valmistuneessa koulurakennuksessa toimii Turun suurin panimo­ravintola. Baarimikko kertoo, mitä uutta säiliöissä on kypsytelty. Monen suosikki on Koulun vehnäolut.

1 kommentti