Kuopion Bellanrannan mahtava Saana tarjoaa kauniit näkymät Kallavedelle
Taukopaikka
Kuopion Bellanrannan mahtava Saana tarjoaa kauniit näkymät Kallavedelle
Kuopiossa laakasun sijaan naatitaan, ja parhaiten se käy Saanassa.
4.11.2023
 |
Tuulilasi

Näkymä järvelle on odottamattoman vaikuttava. Vinkki on saatu: kipuaminen parkkipaikalta ulkoportaikkoa pitkin ylös terassikatolle kannattaa tehdä ensimmäiseksi, vastaanottoon ehtii myöhemminkin.

Edessä aukeaa Kallavesi helmeilevänä. Vaikka syksy on jo pitkällä, veneitä liikkuu aurinkoisen lauantaipäivän työntämänä järvellä paljon. Vaikka voi olla kulttuurillista omimista, niin sävy on kirkas ja mieli hyväntahtoinen: ”Voe mahoton!”

Saana kirvoittaa savolaista lauseenpartta suusta puolihuolimattomasti.

– Jo vaen, on lohnakkata.

Aivan täyttä selvyyttä ei ole, mitä lohnakka-sana tarkoittaa, mutta eittämättä jotain kunnollisen kokoista, vähän niin kuin buli Helsingissä.

Kuopiossa jokainen paikka haluaa koristella kaikki ohjekyltit, tervetulotoivotukset ja ruokalistat reippaasti omalla murteella. Eikä siitä savonkielestä ei pääse myöskään täällä Saanassa. Tarkoittavathan paikalliset sillä mitä ilmeisemmin saunaa.

Bellanrannassa on runsaasti viihteellistä tekemistä.

Saana avautui kesällä 2019 Kuopion Bellanrantaan. Ilmiselvästi se oli hakenut keskeisen liikeideansa Helsingistä, sillä Saana on kuin hyvin menestyneet Löyly ja Allas yhdessä. Mutta steroidilla pumpattuna.

Saanan taustalla on Bella-veneillä Savon keisarin mittaluokkaan noussut Raimo Sonninen, joka ilmiselvästi kaipasi puuhasteltavaa Bellan jälkeiseen aikaan. Nykyisin Bella ja sen – aivan siinä Saanan takana – sijaitsevat tehtaat ovat osa ruotsalaista listattua Nimbus Groupia. Elämäntyönsä myynyt Sonninen on kuitenkin ollut ahkera – Saana ei todellakaan ole pelkkä allas ja sauna ravintolalla.

Automatkalaisen täysveriseksi, erittäin hyvällä sijainnilla olevaksi yön yli -pysähdyspaikaksi se nousee pian, joulukuun alusta: pian Saanan yhteydessä voi myös yöpyä, kun Kallaveden Sammallahden rantaan nousevat Bella Lake Resortin sviittirakennukset valmistuvat.

Tyylikkäät erillistalot avautuvat suoraan järvelle ja niissä on jokaisessa omat veteen vievät uimaterassit.

Saana on myös suurempi kuin Helsingin esikuvansa. Siinä missä esimerkiksi Löylyyn ei ole jostain kummallisesta syystä rakennettu venelaitureita, Saanasta ne tietysti – voisiko venetehtaan omistajalta muuta odottaa – löytyvät.

Autoilijalle Saana puolestaan on mainio kohde, sillä se on kuin räätälöity heitä varten.

Saanan ulkouima-altaat ovat liki järveä

Saana sijaitsee hieman erikoisessa paikkaa Kuopiota. Se ei ole keskustan kantakaupungin yhteydessä, vaan Siikarannassa. Sinne pitää varta vasten lähteä, monen ison tien taakse.

Sen sijaan vitostietä ajavalle ja autollaan saapuvalle se sijoittuu suorastaan ihanteellisesti.

Kuopioon on rakentunut eteläpuoleisille saarille uusi kaupunginosan kaltainen asuntoalue, Saaristokaupunki.

Saaristokaupungin tieyhteydeksi rakennettiin Saaristokatu, joka kulkee Jynkänvuorelta Lehtoniemen, Kärängän, Korkeasaaren, Rysänpesän, Lammassaarten ja Pölhön kautta Siikarantaan, jossa Bellanranta sijaitsee.

Saaristokatu on jo sinällään oman ajamisen arvoinen tienähtävyys. Niinpä etelän suunnasta Saanalle saapuvan autoilijan kannattaa ottaa vitostieltä risteys numero 65 Saaristokaupunkiin ja ajaa kohteeseen sitä kautta.

Aamulla jatkettaessa otetaankin suunnaksi tietysti reitti, joka vie Kuopion keskustan kautta ja käydään hakemassa matkaeväät kauppahallista, joka on yksi lajissaan maakuntien Suomen näyttävimmistä – ja eittämättä virkeimmistä.

Erityistä ilahdusta herättää kauppahallin kaikkien kalatiskien valikoima: turskaa, bassia tai tonnikalaa sieltä on turha hakea, sillä tiskissä olevat kalat lohta lukuunottamatta ovat kaikki Kallavedeltä – isoja ahvenia, haukia, lahnoja, kuhia ja siikoja. Sekä tietysti: muikkuja!

Kallavesj, Kallavesj...

Saana on ennen kaikkea ytimeltään sauna, kylpylä ja ulkouima-allas. Kun nahkaverhoilun hiostama selkä on pulikoimalla saatu sihautettua jälleen ihmismäiseen olotilaan, tarjolla on illalliselle myös laadukas ravintola.

Bellanrannasta on kaavailtu täysveristä ilottelukeskusta. Niinpä sinne on noussut huvitteluaktiviteetteja kaiken ikäisille.

Nuorimmille sieltä löytyy HopLop, vähän varttuneemmille erityisen tyylikäs minigolf. Kuntoilua kaipaavalle on padel-kentät. Vesille mielivä saa sieltä vuokrattua sup-laudat ja kanootit.

Jatkossa, kun majoitustakin nyt on, Suomea päästä päähän ajavan lomalaisen on vaikea keksiä puolen Suomen kohdalta kokonaisvaltaisesti yhtä pätevää yön yli -levähdyspaikkaa.

P.S. Kuopiossa ei kannata syödä ruokoo ilman muikuta. Häkkään tapettuja savumuikkuloita voi ostaa automatkan näppiruoaksi Kuopion Kauppahallista.

Saana

  • Mikä: Sauna, kylpylä ja ulkouima-allas.
  • Missä: Kuopiossa
  • Pysäköinti: Ilmainen
  • Erikoista: Saana sijaitsee Bellanrannassa, josta on rakentumassa kaikenikäisten huvittelukeskus. Autoilijaa saattaa kiinnostaa, että Bellanrannan ST1-polttoaineasema on yksi harvoista, joissa saa ketjun täysin FAME-vapaata HVO-biodieseliä. Vastaavia asemia ST1:llä on koko Suomessa vain reilu kymmenen.
  • Miten sinne pääsee: Vitostie erkanee Helsingistä lähteneestä nelostiestä Lusissa, josta se kulkee Kuopioon ja siitä Kajaaniin, Kuusamoon ja Sodankylään, jossa se yhtyy nelostiehen Utsjoen suuntaan. Saana sijaitsee Kuopion Siikalahdessa Bellanrannassa.
Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.
Kommentoi »