Tatuointi turvallisesti
Terveys ja hyvinvointi
Tatuointi turvallisesti
Tatuoinnit ovat muotia. Niiden terveysriskit on kuitenkin hyvä tuntea, eikä tatuointia kannata ottaa missä tahansa.
Julkaistu 10.6.2017
Apu

1. Tatuointi kannattaa ottaa Suomessa. Totta

Tatuointiliikkeiden toimitilojen valvonta on meillä terveydensuojelulain alaista. Tatuoimiseen ei kuitenkaan vaadita tutkintoa. Alalla toimii paljon rekisteröitymättömiä toimijoita, joiden valvominen on haastavaa. Tatuoijan ammattitaito kannattaa selvittää etukäteen. Tutki yrityksen nettisivuja. Ota tatuointi vain siisteissä tiloissa ja varmista, että tatuoijan käyttämät värit on testattu Euroopan unionin säädösten mukaisesti. Turvallisempaa on ottaa tatuointi Suomessa kuin esimerkiksi lomareissulla Aasiassa. Epähygieenisissä oloissa on vaara saada B- tai C-hepatiitti. 

2. Kuka tahansa voi ottaa tatuoinnin. Totta

Tatuoimista koskevaa erillistä lainsäädäntöä ei ole. Sosiaali- ja terveysministeriö kuitenkin suosittelee, ettei alle 18-vuotiaita tatuoida. Raskaana oleville ei suositella tatuointia, sillä tatuointivärien vaikutusta sikiön kehittymiseen ei ole tutkittu. Myös tutkimustieto värien pitkäaikaisvaikutuksista on vähäistä. 

3. Tatuoiminen sattuu. Totta

Kivun tunteminen on yksilöllistä. Ohuissa ihokohdissa, kuten nilkoissa, tatuointi voi sattua enemmän kuin paksummissa kohdissa. Myös tatuointitekniikka ja tatuoijan ammattitaito vaikuttavat. Kipua voidaan lievittää puudutevoiteella.

4. Suomessa käytettävät tatuointivärit ovat turvallisia. Tarua

Tatuointivärien tuotanto ja jälleenmyynti kuuluvat Suomessa kemikaalilainsäädännön piiriin. Euroopan unioni on julkaissut päätöslauselman väriaineita koskevista suosituksista. Suuri osa maassamme käytetyistä tatuointimusteista tilataan kuitenkin Yhdysvalloista tai Aasiasta, eikä niiden koostumusta pystytä valvomaan. Tatuointiväreissä voi olla raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja lyijyä. Niistä on löytynyt myös atsoväriaineita sekä titaania, alumiinia ja arsenikkia.  

5. Tatuoinneista voi aiheutua monenlaisia terveysongelmia. Totta

Ihon pinnan rikkoutuminen altistaa bakteeri- ja virusinfektioille. Tatuointimusteiden kemikaalit voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, poikkeavaa arpeutumista ja ihottumaoireilua. Eniten yliherkkyyttä aiheuttavat punainen väri ja sen eri sävyt. Hankalat tatuointikomplikaatiot ovat kuitenkin harvinaisia.  Krooniset ihotaudit, kuten psoriaasi ja punajäkälä, voivat leimahtaa ihon ärsytyksestä. Ihotautia sairastavan kannattaa kysyä lääkärin arviota riskeistä ennen tatuoinnin ottamista. Myös atooppisesta ihottumasta kärsivän on hyvä miettiä asiaa. 

6. Mitä suurempi tatuointi, sitä suuremmat riskit. Tarua 

Allergiset oireet ja ihottumaoireet voivat laueta yhtä hyvin pienestä kuin suurestakin tatuoinnista. Infektioriskiin vaikuttaa eniten se, miten hygieenisesti tatuointi tehdään. 

7. Tuoretta tatuointia pitää seurata. Totta

Tatuoinnin paraneminen kestää 2–3 viikkoa. Pinnalle muodostuu rupi. Lievä punoitus, kuumotus ja turvotus kuuluvat normaaliin paranemiseen. Niitä voidaan lievittää perusvoiteilla ja kylmähoidolla. Ihorikko on altis bakteeri-infektiolle, jonka oireita ovat voimakas kipu, kuumotus ja märkäeritys. Silloin on syytä mennä lääkäriin.  

8. Tatuointien kanssa pitää olla tarkkana joissakin toimenpiteissä. Totta 

Rautaoksidia sisältävät tatuointikohdat ovat yksittäistapauksissa reagoineet magneettikuvauksessa niin, että alueelle on syntynyt ensimmäisen asteen palovamma. Tatuoinnit eivät kuitenkaan ole este magneettikuvaukselle tai epiduraalipuudutukselle. Tatuoinnit voivat haitata imusolmuketutkimusten tulkintaa, sillä muste kulkeutuu imusolmukkeisiin.  Yleisesti suositellaan, ettei tatuoinnin läpi pistettäisi esimerkiksi siitepölyallergian siedätyshoidossa. Tämä siksi, ettei väriä kulkeutuisi syvemmälle ihoon.  

9. Tatuointia ei voi poistaa. Tarua

Tatuointeja voidaan poistaa laserhoidolla tai kirurgisesti esimerkiksi dermatomihöyläyksellä. Laserpoistoon vaaditaan useita hoitokertoja, eikä täydellistä tulosta voida taata.  

10. Tatuoitu ei voi ottaa aurinkoa. Tarua

Auringosta voi nauttia tavanomaisia suojausohjeita noudattaen. Tuoretta tatuointia ei silti kannata altistaa auringolle. Tatuoinnit hankaloittavat pigmenttimuutosten diagnosointia, joten palamista ja liiallista auringonottoa on hyvä välttää.

Asiantuntijat: LKT, ihotauteihin ja allergologiaan erikoistuva lääkäri  Helka Sahi ja Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Teksti Merja Perttula, kuva Fotolia

Kommentoi »