Apu

Tarja Turunen oli 2,5 kk koronakaranteenissa: ”Melkein itkin ilosta, kun pääsin ulos”

Tarja Turunen oli 2,5 kk koronakaranteenissa: ”Melkein itkin ilosta, kun pääsin ulos”
Tarja Turunen oli lähes kaksi ja puoli kuukautta karanteenissa kodissaan Espanjassa. Korona on luhistanut hänen talousnäkymänsä, mutta vahvistanut iloa pienestä tyttärestä ja kodista.

Korona on koetellut Espanjaa julmasti. Se surmasi lähes tuhat asukasta päivässä. Koko maa meni lukkoon, ja kansa joutui karanteeniin. Niin myös Tarja Turunen, Marcelo Cabuli ja pikku Naomi sulkeutuivat taloonsa, toki kauniiseen taloon.

Jotkut heittivät Tarjalle, että mikäs hätä sinulla on siellä lämpimässä maassa.

– Ei lämpö hirveästi auta, jos ei saa eikä voi mennä minnekään, Tarja sanoo.

Marcelo kävi kaupassa kerran viikossa pakollinen maski kasvoillaan. Tarja on kokannut enemmän kuin vuosiin.

Kun karanteenia alettiin purkaa, toinen vanhempi sai luvan liikkua lapsen kanssa ulkona, mutta enintään kilometrin päässä kotoa. Aikuiset saattoivat ulkoilla hetken aamulla ja myöhään illalla.

Kun Tarja pääsi lenkille, keuhkot tuntuivat avautuvan ensi kertaa viikkoihin.

– Melkein itku pääsi rannalla. Oli pakko kertoa kaikille, että täällä ollaan. Tuntui niin mahtavalta.

Tarja otti kännykän esiin ja latasi meikittömän kuvansa Instagram-kuvapalveluun. Kun hän ottaa kuvan ja laittaa sen sosiaaliseen mediaan, se on merkittävä hetki. Instagramissa häntä seuraa yli 400 000 fania, Facebookissa yli miljoona ympäri maailmaa. Kasvojen meikittömyys uutisoitiin suomalaisessakin mediassa.

Tarja kertoo, että spontaanit ja sosiaaliset espanjalaiset ovat nyt vakavoituneet.

– Ihan joka ikinen on noudattanut turvavälejä ainakin meillä päin, ja kun karanteenista alettiin vapautua, kaduilla kaikki sanoivat hyvää huomenta.

Tarja muistuttaa, että Espanjassa ja hänen asuinseudullaan Marbellassa monilla on pieni asunto ilman parveketta. Kodeissa on ollut tukalaa.

Miljoonan fanin Tarja Turusella on tavallisen ruuhkavuosiäidin haasteet: ison talon siivoaminen ja kokkaus pitävät kiireisenä. Hän nauttii kotielämästä, mutta kaipaa laulamaan oikean yleisön eteen.

Teemme haastattelun Skypen välityksellä. Tarja vastaa kotinsa työhuoneesta iloisesti. Espanjassa on varhainen aamu.

– Meillä herätään aikaisin, kun tyttö käy koulussa internetin kautta. Koulua on joka päivä kello 9–16.15, on ladattava koodeja, ja tyttöä pitää ohjeistaa. Etäkoulu ei todellakaan ole pikkujuttu.

Seitsemänvuotias Naomi käy kolmatta luokkaa englantilaisessa koulussa. 

– Hän herää joka aamu innokkaasti, ottaa tietokoneen ja odottaa, että pääsee kouluun. Hän käy myös pianotunneilla netin välityksellä, Tarja kertoo.

Tytön yli 90-vuotias argentiinalainen mummo asuu lähellä. Hän muutti Buenos Airesista Marbellaan poikansa perässä.

– Nyt häntä pelottaa jopa ikkunan avaaminen, ja liikkuminen on heikkoa. Huoli hänestä on suuri. Onneksi meillä on vuosia ollut käytössä iPad, mummo leikkii sen kautta Naomin kanssa. Hän on hyvin huumorintajuinen mummo, pää toimii skarpisti.

Tarjan oma äiti nukkui pois 17 vuotta sitten. Teuvo-isä asuu vanhoilla kotikonnuilla. Tarja pitää yhteyttä videopuheluilla ja muistuttaa turvaväleistä.

"Työt ovat täysin nollassa"

Tarja Turusella piti olla laaja kiertue keväällä ja syksyllä, minkä jälkeen olisi alkanut joulukonserttien sarja.

– Työt ovat täysin nollassa. Marcelo on siirtänyt kaikki keikat syksyyn ja ensi vuodelle. Haaveilemme, että lokakuussa voisi onnistua. Nyt taloudelliset tappiot ovat valtavia. Meidän täytyy miettiä, miten voisimme menestyä.

Tarja on tottunut laulamaan jättiyleisöille. Ennätys on 600000 kuuntelijaa Puolan Woodstock-festivaaleilla. 

– Minulla on iso kalusto rock-kiertueilla. Jos yleisömääriä kiristetään minimiin, minun on taloudellisesti mahdotonta järjestää kiertueita.

Talouspuoli on Marcelon hallussa. Puoliso on Tarjan tuottaja ja manageri.

– Pohdimme tulevaisuutta ihan koko ajan, 24 tuntia vuorokaudessa.

Tarjan kiertueen henkilökuntaa ei ole sairastunut koronaan, mutta ystäviä ja tuttuja sairastuneiden joukoissa on. Kun tunnettu fani Ivan menehtyi virustautiin, Tarja omisti hänelle kappaleen Instagramissa. Aktiiviset fanit ovat esiintyjälle merkittäviä, sillä he vetävät faniklubeja, päivittävät Tarja-aiheisia sometilejä ja levittävät sanaa puhtaasti rakkaudesta idoliaan kohtaan.

Musiikki on Tarjalle sielun sopukka, josta saa voimaa.

– Kamala ikävä keikoille ja ikävä kollegoita. Esiintyminen tuo minulle suurta riemua, ja on aina ilo tavata ihmisiä.

"Olen kontrolloinut itseäni liikaakin"

Muilta osin työt voi hyvin tehdä kotona: säveltää, sanoittaa, soittaa, laulaa ja nauhoittaa. Talon on suunnitellut isäntäparin tuttu belgialainen arkkitehti. Hän piirsi Tarjalle studion laulu- ja pianonauhoituksia varten sekä kotiteatterin, jossa miksataan ja editoidaan kuvaa ja videota.

– Olen vanhan linjan kannattaja, ja rockhenkiset hardcore-fanini haluavat yhä fyysisen levyn, vinyylin tai cd:n. 

Tarja tekee mieluusti kaiken itse. Kaikki kulkee hänen sormiensa kautta. Tyyli, vaatteet ja levyjen kansitaide ovat merkityksellisiä.

– Olen tunteellinen ja tunnollinen ihminen. Olen kontrolloinut itseäni liikaakin ja raiskannut itseäni syytöksillä, jos olen tehnyt virheitä esiintymisissä. Nykyään pystyn antamaan itselleni anteeksi esiintymisten jälkeen. Annan asioiden mennä jo omalla painollaan.

Jos stressi lyö yli, Marcelo auttaa.

– Hän pitelee seiniä pystyssä. Onneksi on ihminen, johon pystyn kaatamaan kaiken.

Espanjan auringon alla kahvi maistuu Marimekon mukista. Tarja, Marcelo ja Naomi ovat kotiutuneet Marbellaan ja asuvat juuri heidän tarpeisiinsa suunnitellussa talossa.

Talo on moderni, ja isäntäväki arvostaa muotoilua. Kun Teuvo-ukki käy kylässä, hän istahtaa mieluiten muotoilun klassikkoon, Eero Aarnion pallotuoliin, ja ottaa nokoset.

– Touhuan kotona niska limassa. Meillä on iso talo ja piha. Siivoamista ja ruoanlaittoa riittää.

Marcelo tekee osansa, mutta Tarja oikein nauttii siivoamisesta ja kotitöistä.

– Voi, miten mahtavaa on reissun jälkeen tarttua imurin varteen ja ripustaa pyykit narulle!

Pariskunta on aiemmin asunut Buenos Airesissa, Antigualla Karibialla ja Saksassa.

– Buenos Aires oli pienelle karjalaistytölle iso kokemus. Elämä oli värikästä ja ihanaa. Lapsen myötä syntyi ajatus muutosta. Matkat keikoille olivat pitkiä ja lähdön hetket raskaita. Eikä kaupunki enää ollut turvallinen. Monella ystävällämme on ollut pyssy otsalla.

Naomi kiersi ensimmäiset neljä vuottaan kiertueilla. Pari vuotta sitten hän myös esiintyi Tarjan kanssa Moskovassa suurelle yleisölle. Äidin polvet tutisivat.

– Naomi on hyvin taiteellinen sielu. Hän piirtää paljon ja tekee paperitaidetta. Hän ei leiki leikkikaluilla, vaan tuo kotiin risuja ulkoa ja rakentelee niillä.

Lasta ei pakoteta mihinkään suuntaan.

– Tytössä on paljon luovaa hulluutta ja räiskähteleväisyyttä niin kuin Marcelossa. Mutta Marcelo on horoskoopiltaan neitsyt, hänessä on myös pikkutarkkuutta.

Tavallisesti hääpäivää ei juhlita – korona tuo siihen muutoksen

Perheessä puhutaan espanjaa, suomea ja englantia.

– On salainen kieli, jota tämän talon naiset puhuvat. Aina välillä pitää vähän kiusata isää puhumalla suomea.

Marcelo ja Tarja ovat kulkeneet yhdessä 20 vuotta. Miksi liitto kestää?

– Meillä on paljon yhdistäviä tekijöitä. Tämä työ on molemmille rakasta. Ei meillä ole koskaan ollut ongelmia. Alusta asti kumppani on tuntunut oikealta.

Ensimmäiset kolme vuotta suhde oli kaukosuhde, jolloin he näkivät kahden kolmen kuukauden välein. Naimisiin he menivät 18 vuotta sitten.

Hääpäivää ei ole ollut tapana juhlia.

– Nyt tuntuu hippasen siltä, että voisimmekin. Näillä näkymin kutsumme ystävät kylään, jos korona-arki sen antaa toteuttaa.

Tarja halusi laulaa kuten Whitney Houston

Tarja Turunen lähti Kiteeltä 15-vuotiaana Savonlinnan taidelukioon. Musiikkiopistossa hän sai laitoksen kaikkien aikojen ensimmäisen erinomaisen todistuksen laulutaidoista. 

Klassiselle uralle Tarja päätyi Whitney Houstonin ansiosta. Hän halusi laulaa kuten Whitney, mutta taito ei riittänyt. Kiteellä sai opetusta vain klassiseen lauluun. Se sopi Tarjan äänelle ja muutti äänenkäytössä kaiken.

– Oli mullistavaa tuntea, kuinka koko keho osallistui laulamiseen. Klassisen laulutekniikan yhdistäminen heviin vaati paljon töitä, ja vei vuosia ennen ennen kuin se alkoi helpottaa. Jatkoin yliopisto-opiskeluja ja laulutuntien ottamista, mutta kukaan ei opettanut, kuinka lauletaan rockia klassisella äänellä. Sen työn jouduin tekemään itse.

Tarja ei määrittele tyyliään tiukasti.

– Klassinen laulu on kuin oikea käteni. Rockissa puolestaan voi vapaasti liuhtoa ja nauttia. En ole koskaan kadottanut punaista lankaani.

Vuonna 1996 Kiteellä Tuomas Holopainen perusti Nightwishin, omaperäisen sinfonista metallia esittävän yhtyeen. Sopraano Tarja nousi sen näkyvimmäksi hahmoksi. Kansainvälinen sooloura on jatkunut 15 vuotta. Työhuoneen seinä on tapetoitu kultalevyillä ja kunniamaininnoilla.

– Työni olen joutunut tekemään yksin. Joskus on ollut vaikeaa. On pitänyt pystyä tekemään suuria päätöksiä. Soolouran alussa olin tienristeyksessä, ja oli löydettävä uudet yhteistyökumppanit. En antanut mahdollisuutta negatiivisille ajatuksille, vaan porskutin eteenpäin ja potkin kivet edestäni. Ei minulla muuten olisi kansainvälistä uraa ja työtä, jota rakastan. Palo musiikkiin on kantanut.

Tarja Turunen

Syntynyt: 17.8.1977 Kiteellä.

Tuli tunnetuksi: Nightwish-yhtyeen laulusolisti vuosina 1996–2005. Erotettiin yhtyeestä myrskyisissä merkeissä.

Ensimmäinen sooloalbumi: My Winter Storm oli menestys heti ilmestymisviikollaan 2007.

Asuu: Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa.

Perhe: puoliso-manageri Marcelo Cabuli ja tytär Naomi.

Kuuma kysymys: Voisitko esiintyä Nightwishin kanssa? ”Tätä ei kysytä minulta enää muualla kuin Suomessa. Asia ei näyttele elämässäni mitään roolia.”

Julkaistu: 22.6.2020
Kommentoi »