Tanhupallo on Kiti Kokkosen ja Olli Tikan yhteinen työmaa: "Olli keksii Tanhupallon hauskimmat jutut"
Puheenaiheet
Tanhupallo on Kiti Kokkosen ja Olli Tikan yhteinen työmaa: "Olli keksii Tanhupallon hauskimmat jutut"
Lastenkulttuurin superpari Kiti ”Tanhupallo” Kokkonen ja hänen miehensä Olli ”Hevisaurus” Tikka rakastuivat lastenhevin merkeissä. Siitä alkoi yhteinen matka, jolla sydänverellä vuodatetut tositarinatkin kääntyvät mystisesti arjen huumoriksi.
Julkaistu 29.9.2021
Apu

Kiti Kokkonen hymyilee. Kiirettä on pitänyt, hän on koko syksyn tehnyt töitä Suomen Komediateatterissa ja valmistellut uutta revyytä. Eikä siinä kaikki, meneillään on viikoittainen tv-esiintyminen miljoonan silmäparin edessä.

Kello käy, pian on taas aika mennä treenaamaan tanssia MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa varten. Johan tällaisesta menosta pikkuvarvaskin stressaantuu.

– Treenaamme tanssia opettajani Markon (Keränen) kanssa monta tuntia päivässä. Lähdin nolla- tai peräti miinustasolta kunnon suhteen, joten tämä harjoittelun määrä on ollut iso sokki niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kaikki resurssit on nyt niin sanotusti käytössä, Kiti Kokkonen huokaa vierellään miehensä Olavi ”Olli” Tikka.

Stressaantunut pikkuvarvas?

– Luulin jo, että olin murtanut varpaani, mutta kun menin lääkäriin, selvisi, että se oli vain sokissa liian pienien tanssikenkien puristuksesta. Nyt yritän elvyttää sitä lempeydellä ja rakkaudella, Kiti kertoo.

– Sille varpaalle on tehty kakkukin, Olli jatkaa.

He ovat pariskunta ja suomalaisen lastenkulttuurin ykkösnimiä. Kiti dubbaa piirrettyjä ja viihdyttää kansaa Tanhupallona. Olli on tuonut Hevisaurus-yhtyeen solistina musiikkia lapsille musikaaleina, keikkoina ja levyinä. Yhdessä on tehty lastenkirjakin.

– Olemme aika herkkiä molemmat ja osaamme olla lapsenmielisiä, vaikka olemme tietysti vastuullisia, työssäkäyviä aikuisia. Ja on meillä perheessä tietty rajat, Kiti sanoo.

– Elämme ihan normaalia elämää – meidän mielestämme. Kun vapaudut ja uskallat heittäytyä luomistyössä, ei muilta tarvitse kysellä mielipiteitä. Se vaatii vain avointa mieltä, Olli lisää.

Kitin ja Ollin koti on Espoossa sijaitseva upea talovanhus, huvikumpu, jota ympäröi satupuutarha, jossa vierailee usein lähimetsien eläimiä, joita Kiti kuvailee Instagramiinsa.

Katso kuva puutarhasta alta tai täältä.

Kiti valittaa, että kiireiden vuoksi kotipiha rehottaa, kasvihuoneessa kaikki on kuivunut pystyyn ja harrastukset ovat jääneet olemattomiin.

Työtä siellä on kuitenkin tehty yhdessä jo monen vuoden ajan.

Kun elää, rakastaa ja tekee töitä toisen kanssa, on tärkeää olla myös omissa oloissaan.

– Kohtaamme pitkin päivää, mutta en koe sitä rasitteena, että moni asia tapahtuu saman katon alla, Olli sanoo.

– Meillä asiat ovat loksahtaneet luontevasti yhteen. Tykkäämme molemmat yksinolosta ja yhdessäolosta, Kiti jatkaa.

Hevimusiikki toi kaksikon yhteen

Ollin ja Kitin suhteen ensi tahdit otettiin suomalaiseen tapaan hevimusiikin parissa.

Vuonna 2009 raskaan musiikin laulajana tunnettua Ollia pyydettiin keulakuvaksi lastenheviä soittavaan Hevisaurus-yhtyeeseen, jonka jäsenet ovat sympaattisia hirmuliskoja.

Olli laskeskeli hiljattain, että koronan vuoksi Hevisaurus on menettänyt 70 keikkaa. – Onneksi olen joskus ollut fiksu, sain korvauksia työttömyyskassasta. Korona rajoitti muutenkin sosiaalista elämää, en ole käynyt vuoteen missään. Onneksi on jo valoa tunnelin päässä.

– Lastenkulttuuri oli minulle pitkään vierasta, katsoin pentuna ehkä Pikku Kakkosta. Sitten minua pyydettiin Hevisaurukseen laulajaksi ja siitä se lähti, Olli muistelee.

Olli joutui bändin vuoksi opiskelemaan, miten lapsille esiinnytään.

– Vaikka olen tehnyt musiikkia koko ikäni, se oli ihan uusi juttu. Lapsiyleisön kanssa toimiminen oli alussa vaikeaa, mutta Herra Hevisauruksen hahmon myötä löysin lopulta yhteyden yleisöön. Se tuntui mahtavalta ja tämä on ollut todella kivaa duunia kaikki nämä vuodet.

Olli on Hevisauruksen laulaja Herra Hevisaurus (vas.), joka on hirmuliskolajiltaan Tyrannosaurus rex.

Helpolla homma ei silti heti hoitunut.

– Eturivin teinit eivät todellakaan olleet vastaanottavaisia alkuaikojen keikoilla ja pienemmät lapset yleisössä olivat harvassa. Ensimmäiset yleisöt olivat tuollaisia, mutta keikat vedettiin aina sata lasissa ja siitä se pikkuhiljaa lähti.

Ensimmäisen levytyssopimuksen myötä keikkailu pääsi kunnolla käyntiin. Pian Olli pääsi tekemään Hevisaurus-musikaalia Peacockin näyttämölle Linnanmäelle.

Siellä sattui työkaveriksi eräs Kiti Kokkonen.

– Olin nähnyt Ollin Hevisaurus-keikalla, kun aloimme suunnitella Suomen Komediateatterin ja bändin välistä yhteistyötä, mutta tutustuimme vasta, kun musikaalia alettiin tehdä, Kiti tarkentaa.

Siitä alkoi uusi elämä sekä Hevisaurukselle että Kitille ja Ollille, joista tuli pariskunta.

"Olimme yhdessä liiankin tiiviisti, mutta se oli alku- hullaantumista"

Kiti oli niin rakastunut Olliin, että hän änki mukaan pukuhuoltajaksi Hevisaurus-keikoille.

– Ehdin roikkua mukana hetken aikaa, koska Olli oli niin hienotunteinen. Sitten tajusin, ettei tässä ole mitään järkeä. Toinen on väsynyt keikan jälkeen ja itse kyselen energisenä, että mitäs nyt tehdään. Silloin olimme yhdessä ehkä liian tiiviisti, mutta se johtui alkuhullaantumisesta. Nyt osaamme antaa toisillemme tilaa ja ymmärrämme toistemme ammattia paremmin.

Pariskunnan yhteistyö ei alkanut heti suhteen alussa, mutta toisen Hevisaurus-musikaalin kohdalla he käsikirjoittivat sitä jo yhdessä. Sen jälkeen Hevisaurus-musikaaleja on tehty vielä kolme.

– Olli tuntee parhaiten Hevisauruksen maailman ja pian kävi selväksi, että hänellä on myös hauskimmat jutut. Välillä meitä kirjoittajia oli kolme, mutta olemme kirjoittaneet paljon myös kahdestaan. Hevisaurus-musikaalit ovat olleet konkreettisesti isoimpia lastenkulttuuriin liittyviä töitä, joissa olen ollut mukana näyttelijänä, käsikirjoittajana ja kerran myös lavastajan, Kiti sanoo.

Kiti oli tehnyt jo lapsena radiokuunnelmia Ylelle, kuten Tirlittan ja Kekkosen näköinen polvi. Hän on myös dubannut piirrettyjä. Tanhupallon hahmo teki hänestä koko kansan tunnistaman hahmon.

Hurmaava, suorasukainen Tanhupallo esiteltiin Putouksen hahmokilpailussa suomalaisille vuonna 2018. Kitin pikkutyttöhahmolla oli kuitenkin jo tuolloin elämää takanaan.

Hurmaava, suorasukainen Tanhupallo esiteltiin Putouksen hahmokilpailussa suomalaisille vuonna 2018.

Kitin pikkutyttöhahmolla oli kuitenkin jo tuolloin elämää takanaan.

– Tanhupallo syntyi osittain jo silloin, kun hain 20-vuotiaana Teatterikorkeakouluun pikkutyttöhahmolla. Olen tehnyt myös Suomen Komediateatterin syysrevyyisiin pikkutyttö- sketsejä.

– Eli Tanhupallo on muotoutunut kymmeniä vuosia, mutta lopullisen persoonansa hän sai Putouksessa.

"On vapauttavaa elää hetkessä vailla murheita."
Kiti Kokkonen Tanhupallosta

Tanhupallo on karikatyyri kaikista lapsista, jotka sanovat mitä mieleen juolahtaa. Kitille Tanhupallo on vapauttava hahmo, jolloin saa olla hetken irti aikuisuuden painolasteista.

– On vapauttavaa elää hetkessä vailla murheita.

Kitillä on vahva sisäinen maailma ja hän on onnistunut säilyttämään koko elämänsä ajan lapsenomaisen katseen. Siitä lähtökohdasta on helpompaa luoda taidetta niin aikuisille kuin lapsille.

– Veikkaan, että se on paljon vanhempieni ansiota ja tullut mukana kasvatuksessa. Että muistaa nähdä elämän arvokkuuden ja sen pienet yksityiskohdat, Kiti miettii.

Kitin Tanhupallo-hahmon Suomen valloitus alkoi vuoden 2018 Putous-ohjelmassa.

Olli tunnustaa fanittavansa pinkkiin balettiasuun pukeutunutta pientä tyttöä.

– Tanhupallo on valopilkku. Meillä on tosi hauskaa, kun teemme yhteistyötä Kitin kanssa. Olemme täysin auki molemmat. Ja jos meitä ei kahdestaan naurata, emme voi olettaa, että muutkaan nauravat.

Ollin mukaan moni vanhempi on sanonut haluavansa sellaisen lapsen ja lapset haluavansa sellaisen kaverin.

– Sillä ei voi mennä pieleen, Olli lisää.

"Olli on saanut minulta välillä palkkaakin"

Tanhupallosta on kasvanut myös Kitin ja Ollin yhteinen työmaa.

Olli on tehnyt pistohommia Tanhupallon keikkakuskina ja kirjoittanut runoja Tanhupallo- lavajuttuihin.

Kitin mukaan Olli keksi Putouksen aikoihin Tanhupallolle hauskimmat jutut.

– Kun teen nyt keikkaa Tanhupallona, Olli on saanut minulta välillä palkkaakin, Kiti nauraa.

Näyttelijä Kiti Kokkonen ja muusikko Olli Tikka ovat avo- ja työpari, joka loihtii yhdessä lastenkulttuuria. – Uskomme naiivisti, että on tiettyjä asioita, jotka eivät vanhene.

Hahmolle kirjoittaessa oleellista on uskaltaa ehdottaa ja sanoa ääneen, vaikka idea olisikin huono.

– Yhteistyömme menee niin, että hauska idea on kuin pallo, jota heittelemme toisillemme. Mitä enemmän se lähtee käsistä, sitä parempi jutusta yleensä tulee, Olli kuvailee.

– Pyrimme pitämään huumorin mahdollisimman puhtaana ja ajattomana, Kiti sanoo.

Kiti ja Olli eivät pidä kulisseista, rajoista tai laatikoista. He haluavat työnsä kautta kannustaa aikuisia ja lapsia avoimuuteen, rohkeuteen ja itsensä sekä toistensa hyväksymiseen.

– Emme halua paasata tai opettaa, vaan johdatella taiteen kautta lempeästi, Kiti muotoilee.

– Maailma on täynnä sääntöjä. Siksi esimerkiksi Hevisauruksen keikoilla lapsille ei ladella sääntöjä vaan pidetään hauskaa yhdessä, Olli jatkaa.

Lapset ovat uteliaita totuudentorvia, jotka elävät hetkessä. Joskus he tekevät tarkkanäköisiä havaintoja sitä itse täysin ymmärtämättä. Vaikeat asiat ja virtahevot lastenhuoneessa voivatkin kääntyä myös itseä ja yleisöä vapauttavaksi, kun niistä puhuu koomisen hahmon kautta.

Tätä kaikkea kaksikko käyttää hyväksi Tanhupallo-hahmolle tarinoita kirjoittaessaan.

– Haluamme tuoda Tanhupallon kautta ilmi sitä, että kaikissa perheissä tai suvuissa on erilaisia haasteita, eikä se tee kenestäkään sen huonompaa tai epäonnistuneempaa, Kiti pohtii.

– Olemme halunneet tuoda esiin elämän kirjoa, Olli sanoo.

Kerran Olli kirjoitti runon Tanhupallon Tampereen-keikalle: Enon vappu meni hienosti, kun hänet Tammerkoskesta onki poliisi.

– Olen nähnyt ja kokenut lapsuudessani kaikenlaista, hyvää ja pahaa. Tanhupallolle ja Herra Hevisaurukselle on antoisaa keksiä juttuja kokemusteni perusteella, Olli kertoo.

Hän sanoo olevansa todella onnellinen lapsuudestaan, joistakin vaikeuksista huolimatta.

– Eniten olen ylpeä omasta äidistäni, joka on suurin sankarini.

Taiteilijakodissa nauretaan paljon, mutta se ei tarkoita, että elämä olisi vain vitsien keksimistä.

"Useimmiten kun kirjoitan asioita sydänverellä, ne tuntuvat mystisesti kääntyvän humoristiseksi."
Kiti Kokkonen

Kiti kuvailee olevansa melankoliaan taipuvainen persoona.

– Kirjoitan elämään kuuluvat vastoinkäymiset fiktioksi. Useimmiten kun kirjoitan asioita sydänverellä, ne tuntuvat mystisesti kääntyvän humoristiseksi. Näin on käynyt jo nuoruuden teksteistä lähtien. Se on vähän tragikoomistakin. Totta kai olen välillä iloinenkin ja hetkittäin myös kova nauramaan. Nauru voi olla joskus jopa selviytymiskeino. Yritän pitää huumorilla mielen valon puolella, Kiti sanoo.

Pitkään Kitillä oli kuitenkin sellainen olo, että reppu on täynnä kaikenlaisia raskaita asioita.

– Siksi minua ärsyttää reipastumisen kulttuuri ja fanaattinen onnellisuuden tavoittelu. Jos keräisi matkaansa kaikki haasteet, vastoinkäymiset ja menetykset, joita ihminen kokee elämänsä aikana, eihän sitä pystyisi enää nousemaan sängystä ylös. Olen todennut, että asian läpikäynnin jälkeen taakkaa on helpompi keventää purkamalla sitä koomiseen muotoon.

Kello rientää ja on aika palata töiden pariin. Sitä ennen on vielä aika kehua kumppania. Kiti aloittaa.

– Olli on minulle turvasatama ja tukipilari. Olemme molemmat avoimia, toisinaan jopa inhorealistisia. Tiedän silti, että voin tukeutua Olliin ja saan häneltä aina rehellisen mielipiteen.

Olli nyökkää ja kiittää Kitiään.

– Jos jokin asia tuntuu raskaalta, puhun siitä Kitille. Tiedän, että hän tajuaa tasan, mistä puhun.

Kiti Karoliina Kokkonen

  • Syntyi: 4.10.1974 Helsingissä

  • Asuu: Espoossa

  • Työ: näyttelijä, kirjailija ja Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja

  • Ajankohtaista: Tanhupallon oma ohjelma MTV3-kanavalla lauantaisin 19.30, Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30, Juhla­kunnossa-revyyn ensi-ilta Linnanmäen Peacockissa 29.10.

Olavi Tikka

  • Syntyi: 17.10.1966

  • Asuu: Espoossa

  • Työ: muusikko, Hevisaurus-yhtyeen laulaja ja käsikirjoittaja

  • Bändit: The Milestones ja Olavi Tikka & Huhumylly

  • Ajankohtaista: Hevi­sauruksen keikat: 17.10. Kempele, 23.10. Ähtäri, 6.11. Lahti, 20.11. Raisio

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »